A járvány alatt ezért fontos a rádió

Egy spanyol tanulmány szerint a koronavírus-járvány alatt a rádió bizonyult az egyik legfontosabb információforrásnak, és műsorai jól alkalmazkodtak a rendkívüli körülményekhez.

A rádió mindig olyan médium volt, amely könnyen alkalmazkodik a válsághelyzetekhez. A történelem során, súlyos természeti katasztrófák és egészségügyi vészhelyzetek idején a rádió vezető szerepet töltött be annak köszönhetően, hogy ez a leguniverzálisabban, legegyszerűbben és legkönnyebben hozzáférhető médiaforrás. A koronavírus-járvány alatt pedig ismét kulcsszerepet töltött és tölt be a tájékoztatásban - idézte a Pompeu Fabra Egyetem (UPF) által publikált tanulmányt a phys.org tudományos ismeretterjesztő portál.

Koronavírus: miért hiszünk el életveszélyes ostobaságokat? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus is figyelmeztetett, hogy nemcsak a koronavírus-pandémiával, hanem a hozzákapcsolódó álhíráradattal, az infodémiával is meg kell küzdeni. Vajon miért hisznek az emberek olykor még az életveszélyes ostobaságokban is? Kattintson a részletekért!

Rengetegen tájékozódtak a rádióból

A szerzők feltárták a rádió jelentőségét a krízishelyzetekben, elemezték a legfontosabb spanyol és nemzetközi rádióállomások által a világjárvány kitörése után nyújtott információkat és összegyűjtötték a rádiók által végrehajtott legérdekesebb kezdeményezéseket. A tanulmány szerint Spanyolországban a pandémia alatt megnőtt a rádiók hallgatottsága. A legtöbben a reggeli csúcsidőben hallgattak rádiót, de a karantén alatt a napközbeni hallgatottság is nőtt, különösen délben és délután. A hallgatottság legnagyobb növekedése a hagyományos, általános rádióállomásoknál következett be, a zenei csatornák hallgatottsága csökkent.

A rádiók emelkedő népszerűségét más országokban is tapasztalták a kutatók. Az Egyesült Királyságban a kereskedelmi rádiók hallgatottságában a Radiocentre adatai szerint egy óra 45 perces növekedést mértek. A BBC szerint a rádióhallgatás 18 százalékkal nőtt. Olaszországban az Európai Rádiók Szövetségének adatai alapján a hallgatók száma 2,4 százalékkal emelkedett. Az Egyesült Államokban pedig 28 százalékos volt a rádióhallgatás növekedése.

Az otthonuk és munkahelyük között ingázók is gyakran a rádióból tájékozódnak. Fotó: Getty Images
Az otthonuk és munkahelyük között ingázók is gyakran a rádióból tájékozódnak. Fotó: Getty Images

Ausztráliában a pandémia alatt a lakosság 72 százaléka hetente legalább egy óra 46 percig hallgatta a rádiót. Indiában a lakosság 82 százaléka hallgatott rádiót a pandémia alatt, ami 23 százalékos növekedést mutat. Dél-Afrikában pedig a műsorszolgáltatók szövetségének felmérése szerint a hallgatók 36 százaléka többet rádiózott a pandémia alatt.

A rádiócsatornáknak alkalmazkodni kellett az új helyzethez, otthonról dolgozó szakemberekkel és a programjaikba beillesztett koronavírussal kapcsolatos tartalmakkal. Ahogy más krízisek idején, a rádió hallgatottsága nőtt, a médium segített enyhíteni a világjárvány pszichológiai hatásait.

A rádió technikai egyszerűsége hozzájárult, hogy az állomások továbbra is rendszeresen sugározhassanak, a rádiócsatornák pedig világszerte sokféle kezdeményezéssel reagáltak a pandémiára. Sokan külön programokat vagy podcastokat szenteltek a világjárványnak, áttekintették a pandémia történetét. A tanulmány szerzői szerint a rádió központi szerepe abban is megmutatkozik, hogy a világ különböző rádióállomásai számos kezdeményezést szerveztek, köztük szolidaritási akciókat a pandémiában érintettek megsegítésére.

Spanyolországban legfeljebb tízen ünnepelhetnek együtt karácsonykor - a részletekről társportálunk, az nlc.hu cikkében olvashatnak.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)