A gombás fertőzések leggyakoribb okai

Viszketés, égés, váladékozás – a gombásodás nagyon kellemetlen, bármelyik testrészünket érintse is. Ha valakinek az átlagnál többször van gombás fertőzése, érdemes megismernie azokat az okokat, amelyek növelik a betegség kialakulásának kockázatát.

Nem cserélünk elég gyakran tampont

A tamponok és intimbetétek ideális, nedves és meleg környezetet biztosítanak a gombák fejlődéséhez, ezért nagyon fontos, hogy minél gyakrabban cseréljük őket. Érdemes erre nyáron még jobban odafigyelni, amikor a külső hőmérséklet is eleve magasabb.

A hüvely gombás fertőzése nagyon gyakori betegség, a nők háromnegyede találkozik vele élete során legalább egyszer, minden ötödik hölgynek pedig évente van gombás fertőzése.

Antibiotikumok

Ha torokgyulladás, húgyúti fertőzés vagy bármilyen más betegség miatt antibiotikumot ír fel nekünk az orvos, az felborítja a szervezetünkben a belső egyensúlyt, és a rosszak mellett a „jó” baktériumokat is elpusztítja például a bélrendszerben vagy a hüvelyben, ami szintén gyakran okoz gombásodást. Ezért nagyon fontos, hogy az antibiotikumok mellé mindig szedjünk probiotikumot, vagy probiotikus ételeket, például élő flórás joghurtot.

Antibiotikumok is okozhatnak gombás fertőzést
ANTIBIOTIKUMOK IS OKOZHATNAK GOMBÁS FERTŐZÉST

Magas vércukorszint

A cukorbetegek vagy inzulinrezisztenciában szenvedők nagyobb eséllyel kapnak gombás fertőzéseket , mivel a gombák a cukorból nyerik az energiát a növekedéshez.

Ha a partnerünk beteg

A gombásodás fertőző, így a ha a párunk ilyesmiben szenved, érdemes addig kerülni az érintkezést, különösen a szexuális együttléteket, amíg meg nem gyógyul. Bőrgomba esetén fürdés, zuhanyzás előtt érdemes fertőtleníteni a kádat, zuhanyzót, és ne használjunk közös törölközőt sem.

Túl szoros fehérnemű

A szintetikus anyagból készült, túlságosan szoros alsónemű nem engedi lélegezni az intim részeinket, így az izzadás miatt könnyen kialakulhat a gombák számára kedvező meleg, nedves környezet. Érdemes pamut fehérneműt hordani, és az is sokat segít, ha hetente legalább néhány alkalommal meztelenül alszunk.

Illatosított higiéniás termékek használata

Az intim mosók, spray-k, törlőkendők, de akár még a habfürdők is felboríthatják a hüvely természetes pH-értékét, ami szintén gombásodáshoz vezethet. Ezeknek a használatát inkább kerüljük, mosakodószerekből pedig válasszunk mindig pH-semleges fajtát.

Forrás: prevention.com

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: