35 éve nem halt meg ember emiatt a Földön

Denevérek terjesztette veszettség okozta egy francia férfi halálát.

Ezek a legveszélyesebb vírusok a Földön.

Veszettség okozta egy férfi halálát Franciaországban, 35 év után először fordult elő a világon, hogy lyssavírus európai deneverék terjesztette változata (EBLV-1) okozta fertőzésben ember vesztette életét. A 60 éves férfi még 2019 augusztusában Limoges-ban halt meg agyvelőgyulladásban , a betegség eredetét akkor nem tudták feltárni az orvosok. A párizsi Pasteur Intézet kutatóinak szerdai közlése szerint denevér haraphatta vagy karmolhatta meg.

35 éve nem történt európai denevérek okozta fertőzés miatti elhalálozás a világon. Fotó: Getty Images
35 éve nem történt európai denevérek okoztafertőzésmiatti elhalálozás a világon. Fotó: Getty Images

Így történhetett a tragédia

A Necker Kórház és a Pasteur Intézet kutatói fogtak össze a betegség okainak feltárására. A férfi halála után folytatott genetikai elemzések mutatták ki, hogy lyssavírus európai denevérek terjesztette változata fertőzte meg őt. "A retrospektív diagnózisnak köszönhetően derült fény az esetre. A vírus eredetét 2020 novemberében azonosítottuk. A koronavírus-járvány közepette ez a felfedezés nem keltett figyelmet" - közölte Laurent Dacheux, a Pasteur Intézet veszettség központjának helyettes vezetője. Az igen ritka esetet a kutatók a mesvaccins.net honlapon mutatták be a nyilvánosságnak.

"35 éve nem történt európai denevérek okozta fertőzés miatti elhalálozás a világon. Franciaországban ez az első. 1985-ben volt azonos haláleset Oroszországban" - tette hozzá a kutató. Elmondta, hogy a limoges-i férfi otthonának padlásán denevérek fészkeltek. Franciaországban 2001 óta nem fordult elő veszettség .

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +7, +12 °C
Minimum: +4, +10 °C

Kezdetben borult lesz az ég, majd felhőátvonulásokra számíthatunk. Többfelé lehet eső, zápor, északon esetleg havas eső is, de délután csökken a csapadékhajlam. Erős, viharos északnyugati szél mellett 7, 12 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Hétfőn erős hidegfronti hatás érvényesül, nagyon megterhelő időszak veszi kezdetét. Erős szívpanaszok léphetnek fel, ingadozhat a vérnyomás, többen rosszulléteket tapasztalhatnak. Gyakori lehet a görcsös fejfájás, a kismamák görcskészsége szintén fokozódik. Csökken a hő- és komfortérzet, fennáll a megfázás veszélye! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: