Rák elleni oltás férfiaknak: aki teheti, kérje

Német oltási szakértők igyekeznek nyomást gyakorolni a szülőkre: azt szeretnék elérni, hogy a fiatal fiúk is oltassák be magukat a papillomavírusok ellen. Ezzel ugyanis megelőzhető, hogy gyermekeik rákban betegedjenek meg. Ám sokan húzódoznak ettől.

Már tavaly sejttette - méghozzá a nyilvánosság előtt - a hollywoodi sztár, Michael Douglas, hogy nyelvrákja esetleg egy vírus következtében alakult ki. Mindez a német Focus magazin weboldala szerint felhívta a figyelmet arra, hogy orális szex közben is megfertőződhetünk olyan kórokozókkal, amelyek daganatos betegségek kialakulásához járulnak hozzá.

Douglas bejelentése nyomán sok férfi szembesült azzal, hogy nemcsak a nők vannak veszélyben, ha a humán papillomavírusról (HPV) van szó. A veszélyt pedig a rák kockázata jelenti.

A német lap szerint a szülők hamarosan komoly dilemma elé kerülnek: lassan elérkezünk abba a korszakba, amikor már a fiatal fiúkat is be kell majd oltani a vírus ellen, nehogy később rákot kapjanak. Egyelőre azonban Németországban csak lányoknak ajánlják a védőoltásokat.

Jelenleg a HP-vírus mintegy 150 fajtáját ismerik a kutatók. A kórokozó nagyon elterjedt az emberek között. De csak néhány változat veszélyes, de az ezekkel való megfertőződés akár méhnyakrákhoz is vezethet. Németországban évente 4800 nőnél lép fel ez a daganatos betegség.

HPV elleni oltás fiatal férfiaknak is

Élete során négyből három nő fertőződik meg a HPV-vel . A férfiak tizede lehet érintett a szakértők szerint. Minél több szexuális partnere volt valakinek, annál nagyobb az esélye a megbetegedésre.

A HPV ritkábban fej-nyaki tumorokat okozhat. (Ez az elnevezés nemcsak a daganatok elhelyezkedésére utal, hanem e rákok általában biológiailag is hasonló tulajdonságokat mutatnak a fej és a nyak tájékán.) Ezek azonban férfiaknál és nőknél is felléphetnek. Az évente felmerülő 13 ezer németországi gégerákos esetében a szakértők 20-25 százalékra teszik a HP-vírusok betegségkiváltó hatását.

Elsősorban a 16-os számú vírustípus tehető felelőssé a daganatokért. Ám az orvostudomány nem tehetetlen a kérdésben: a legfontosabb HPV-variánsok ellen léteznek oltóanyagok. Fél éven belül három injekció elég az immunizációhoz. S bár Németországban a védőoltás még csak lányok számára ajánlott - ahogy Magyarországon is -, Ausztráliában, az USA-ban és Svédországban mindkét nem számára "sztenderd oltásnak" számít ez.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)