Meglepő módszer segíthet a férfiak titkolt panaszán

Libanoni orvosok elektromos stimulációval kezelték egy férfi betegüket, aki korai magömlés miatt kért segítséget. Az esetről készült tanulmány szerint a terápia felettébb hatásosnak bizonyult, számos nyitott kérdés akad még azonban az ügyben.

Habár napjainkban a szexuális egészség egyre kevésbé számít tabunak, a férfiak korai magömlése továbbra is egy igen nehéz, kellemetlen téma, amelyről sok érintett inkább csendben hallgat, mert szégyell segítséget kérni. Csakhogy a probléma egyáltalán nem számít ritkaságnak: az Amerikai Urológus Társaság (AUA) felmérései szerint a 18 és 59 év közötti férfiak egyötöde számol be ilyen jellegű panaszok előfordulásáról, illetve általában véve elmondható, hogy a férfiak mintegy 30-40 százaléka tapasztal hasonlót élete során. Mint azt pedig az IFLScience írja, a kezelési lehetőségek köre meglehetősen szűkös. Egyfelől szájon át bevehető érzéstelenítők alkalmazása jöhet szóba, amelyek érzéketlenebbé teszik a területet, akadnak azonban nemkívánatos mellékhatásaik. Másfelől az érintett férfiak gyakran a viselkedésterápiában keresnek megoldást.

szexuális problémák, párkapcsolati gondok, merevedési zavar, korai magömlés
A férfiak mintegy harmada tapasztal korai magömlést élete során. Fotó: Getty Images

Hogyan kezelhetők a merevedési zavarok ? Mutatjuk.

Egy, az Asian Journal of Urology című folyóiratban megjelent esettanulmány tanúsága szerint libanoni orvosok Mohamad Moussa vezetésével egészen eltérő megközelítést alkalmaztak egy páciensük kezelése során. Az orvosi team két felszíni elektródát erősített a beteg péniszének tövére és közepére annak érdekében, hogy azokkal stimulálják a hímvessző háti oldalán futó (dorzális) ideget. Összesen 24 héten keresztül zajlott a terápia, hetente háromszor 30 percig.

A kezelés alá vont férfi egyébként szexuális aktív, heteroszexuális párkapcsolatban élt. Együttlétek során átlagosan 36 másodpercen belül ejakulált a hüvelyi behatolást követően. A 24 hetes kezelés végére ez az átlagos idő már 3 percre és 54 másodpercre tolódott ki, majd a kezelés végeztével is hosszú ideig hosszabbodott még. A 36. hétre elérte a 4 percet, 60 hét elteltével pedig megközelítette az 5 percet, ami több mint nyolcszoros emelkedést jelent a kezdeti számhoz képest. Az esettanulmány eredményei arra utalnak, hogy az eljárás egy nem invazív és biztonságos módszert kínálhat a krónikus korai magömléssel küzdő férfiak számára. Mindazonáltal a klinikai alkalmazás előtt további kutatásokra lesz szükség a témában.

Mivel a tanulmány csupán egyetlen páciens esetén alapul, illetve a szerzők nem tudták kizárni az egyéb közrejátszó változókat, így előfordulhat, hogy a javulás csupán placebohatás eredménye volt. Annál is inkább, hiszen a korai magömlés legalább olyan mértékben köthető mentális, mint fizikai tényezőkhöz. Mindenképpen fontos lenne a kezelés valódi potenciáljának feltárása érdekében kontrollált, nagyobb mintán alapuló vizsgálatokra.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.