Úttörő magyar terápia segít a fejfájás kezelésében

Tompa, nyomó vagy éppen éles, hasogató érzés: a fejfájás sosem kellemes. Van, aki csak elvétve tapasztalja, de sokan vannak, akiknek rendszeresen és hosszan megkeseríti az életét. Nekik jelenthet óriási segítséget az az új, pszichológiai eszközökre alapuló terápiás protokoll, amelyet egy több éven tartó magyar kutatás során dolgoztak ki. A módszer lényegéről és eredményeiről Hal Melinda pszichológust, a projekt ötletgazdáját és koordinátorát kérdeztük.

Afejfájása leggyakoribb egészségügyi panaszok egyike: a lakosság 90 százaléka megtapasztalja, és az emberek 40-50 százaléka visszatérően szenved miatta. Rendszerességről akkor beszélhetünk, ha havonta több alkalommal jelentkezik az érintetteknél, ez pedig gyakran az életminőséget is súlyosan rombolja. "Van olyan páciensünk, akinél a fejfájások száma havonta a 20 alkalmat is eléri, az egyes epizódok erőssége pedig tízes skálán hetes, nyolcas vagy akár kilences" - mondja Hal Melinda pszichológus. Ilyenkor a betegek nem tudnak dolgozni, sőt párkapcsolatukra és családi életükre is negatívan hat a fájdalom, hiszen hang- és fényérzékenységgel jár együtt.

Kell aggódni a fejfájás miatt? A kisebb fejfájás alig több mint kellemetlen érzés, amelyet rövid pihenéssel, egy fájdalomcsillapító pirulával vagy akár egy kávéval is száműzni lehet. De ha a fejfájás súlyos vagy szokatlan, akkor ne legyintsünk. Korábbi cikkünkben azzal foglalkoztunk, mikor kérjünk orvosi segítséget.

A fejfájás tehát sokakat és sokszor érint, diagnosztizálása és kezelése mégsem kapott eddig kellő figyelmet. A leggyakrabban gyógyszeres úton igyekeznek megszüntetni a tüneteket, de ez nem valódi megoldás. Ebben szerepet játszik az is, hogy a kiváltó ok felderítése sokszor nehézkes, mindössze az esetek 10 százalékban vezethető vissza fizikai tényezőre (például alkoholfogyasztásra, koffeinbevitel, betegségre). A fejfájás gyakoribb típusainál - legyen akár migrén, akár tenziós fejfájás - már nehézkesebb a diagnózis, hiszen nincs rá konkrét teszt vagy képalkotó eljárás. A legtöbb ilyen esetben pedig nem is szervi okot kell keresni, hanem pszichéset.

A fejfájások 90 százaléka lelki vagy pszichés okra vezethető vissza. Fotó: Getty Images
A fejfájások 90 százaléka lelki vagy pszichés okra vezethető vissza. Fotó: Getty Images

A személyiségünkön múlik, mennyit fáj a fejünk?

"Rengeteg fejfájós beteg érkezik a pszichológiai ellátásba, ez adta a kiindulást, hogy édesapámmal, dr. Hal Viktor pszichiáterrel elkezdjünk utánanézni az összefüggéseknek. A szakirodalom áttekintése után azt láttuk, hogy a fejfájás egyértelmű összefüggésben áll a stresszel, jobban mondva azzal, hogy az illető hogyan küzd meg vele, mennyire van felvértezve ellene" - magyarázza Hal Melinda, hozzátéve, hogy természetesen sok esetben ténylegesen és számszerűen több stressz éri a fejfájással küzdő beteget. De úgy látták, érdemes az irányban vizsgálódni, hogy a személyiségnek milyen befolyása van minderre, mert korábban ezt nem igazán kutatták. A legalapvetőbb kérdésük az volt, hogy az egyes fejfájástípusokat össze lehet-e párosítani bizonyos személyiségtípusokkal, dimenziókkal.

Az affektív temperamentumok olyan veleszületett személyiségjellemzők, amelyeknek öt típuscsoportja ismert: depresszív, ciklotím, hipertím, ingerlékeny és szorongó. Egyik temperamentum irány sem jó vagy rossz, mindnek megvan a maga evolúciós szerepe, illetve a nemek között vannak különbségek. A nőknél magasabb a depresszív, szorongó, ciklotím, míg férfiaknál az ingerlékeny és a hipertím temperamentumok aránya.

A klinikai populációs vizsgálatok már korábban kimutatták, hogy magasabb a depresszió, a szorongás és bipoláris zavar előfordulása azok között, akik krónikus fejfással küzdenek. A magyar kutatási projekt - amely a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának és a Bajai Szent Rókus Kórházának közös munkája - során pedig az affektív temperamentum és a fejfájás kapcsolatára fókuszáltak. Mindez 2012-ben kezdődött prof. dr. Rihmer Zoltán vezetésével, több mint 600 fő bevonásával készítettek egy kérdőíves felmérést, és találtak is néhány olyan karakterprofilt, amely bizonyos fejfájástípusokhoz köthető. A migrénnel küzdőknél gyakoribb például a depresszív hajlam, ami nem azt jelenti, hogy depressziósak, hanem azt, hogy világnézetükben több a pesszimizmus, negatívba fordítják át a szituációkat. A többi fejfájástípusnál is azonosítottak ilyen egyedi karakterjegyeket, jelenleg pedig ezt próbálják felhasználni a terápiás folyamatban, egyénre szabva.

Verbális helyett vizuális szimbólumok

És hogy pontosan miként zajlik ez az innovatív terápia? A szervi okok kizárása után először is azonosítják a temperamentum és karakterprofilokat, amelyek a személyiség sajátoságait adják. Ezt követően a pácienseknek autogén tréninget kell elsajátítaniuk, ezzel párhuzamosan pedig a pszichológusok analitikus szemléletet követve igyekeznek feltárni a háttérkonfliktusokat. A hagyományos pszichoterápiák fontos eleme, hogy relaxáció során verbális módon szimbólumokat küldenek a páciens felé. Hal Melindáék ezt gondolták tovább, mikor először internetes képek segítségével megjelenítették, majd bemérték a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület által használt szimbólumokat. "Arra jöttünk rá, hogy a különböző temperamentumú személyek teljesen másként reagálnak ezekre a képekre - mondja a szakértő. "Például egy hipertím temperamentumú (optimista, magabiztos, társaságkedvelő) ember jobban reagál egy dinamikus szimbólumra, a depresszív karakterű páciensek pedig a fényre válaszolnak pozitívan." Ebből kiindulva Hoffmann Nikoletta grafikus segítségével új, tartalmilag viszont egyező képeket készítettek, hogy immáron vizuálisan tudják használni a szimbólumokat a kezelés során.

A szimbólumleltár két eleme: a kártyavár mint az egyensúly megjelenítője és az éppen felröppenő madár, amely dinamikus mozgást fejez ki. Grafika: Hoffmann Nikoletta
A szimbólumleltár két eleme: a kártyavár mint az egyensúly megjelenítője és az éppen felröppenő madár, amely dinamikus mozgást fejez ki. Grafika: Hoffmann Nikoletta

250 fájdalommal élő pácienssel kezdték meg a tesztelést, akik közül nagyjából 100 csinálta végig a teljes protokollt, és mindegyiküknél csökkent a fejfájás gyakorisága, erőssége és/vagy az egyes epizódok időtartama - ráadásul meglehetősen gyorsan. A hagyományos terápiás módszereknél általában 20-22 alkalom szükséges ahhoz, hogy valamilyen eredményt lássanak. Ez az összetett, innovatív protokoll viszont már 10-15 alkalom után képes mérsékelni a tüneteket. Ez azért különösen fontos, mert minél előbb tudják kezelni a problémát, annál nagyobb az esély rá, hogy a páciens nem jut el a klinikai fejfájásig vagy a klinikai szintű pszichopatológiáig, mint mondjuk egy súlyos depresszív állapotig vagy egy középsúlyos szorongásig. Mindezt tavaly év végén a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága Innovációs díjjal jutalmazta.

A projekt azonban ezzel nem ért véget. "A következő lépés, amikor az affektív temperamentumokat is már ezekkel a képekkel mérjük fel. Ezt a sokak számára ismert Rorschach (másnéven tintapaca) teszthez hasonlóan kell elképzelni." Tervben van ezenkívül egy telefonos applikáció és számítógépes szoftver is, amely ezeket a szimbólumokat közvetíti majd a betegek felé. "Akár odáig is eljuthatunk, hogy EEG segítségével fogjuk mérni a temperamentumdimenziókat és az alapján, a rendszer szinte automatizálva hívja be a szimbólumokat a páciensnek" - vázolja fel Hal Melinda a távlati elképzeléseket, amellyel lényegében a kezelés otthon, terapeuta beavatkozása nélkül is elvégezhető lenne. Ezáltal pedig remélhetőleg a jövőben jóval kevesebb embernek kellene tartós és erős fejfájással együttélnie.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció