Tenziós fejfájás tünetei és kezelése

2015.09.03 19:08

 Szabó Emese

 dr. Bodnár Eszter belgyógyász szakorvos

Mi a tenziós fejfájás?

A tenziós fejfájás olyan fejfájás, amely nyomó, szorító jellegű fájdalmat okoz. Maga a tenzió is nyomást jelent, a név is innen származik. Ez a fájdalomtípus az elsődleges fejfájások közé tartozik, amelyeknél a probléma maga a fejfájás, nem pedig valamilyen egyéb betegség, amely azt okozza.

A tenziós fejfájásoknak három nagy csoportját különítik el. Az egyik a ritka, epizodikus tenziós fejfájás, amely havonta kevesebb mint egyszer fordul elő. Azaz például kéthavonta jelentkezik. A gyakori epizodikus tenziós fejfájás havonta 1-14 napon érezhető, míg krónikus típus 15-nél több napon fordul elő.

A tenziós fejfájás előfordulása

A tenziós fejfájás a leggyakoribb elsődleges fejfájás, élete során szinte mindenki érintettje lehet. Előfordulását 80 százalék körülire becsülik.

A tenziós fejfájás okai

A tenziós fejfájás hátterében nagy eséllyel húzódik meg a stressz, ugyanúgy, ahogyan az elégtelen folyadékfogyasztás és az alváshiány. Felelős lehet érte a nyaki izmok feszessége is, ennek hatására a fájdalom a tarkótájékon jelentkezik. Agyi szinten hátterében az idegrendszer fokozott fájdalomérzékenysége állhat. Tehát az, hogy az érintetteknek valami miatt megváltozik, alacsonyabb lesz a fájdalom-ingerküszöbe.

A krónikus tenziós fejfájás hátterében genetikai adottságok is meghúzódhatnak. Az egyéb típusú tenziós fejfájásokra ez nem jellemző. Tenziós fejfájást légnyomás-ingadozás is okozhat.

A tenziós fejfájás tünetei

A tenziós fejfájást a tünetek alapján tudják beazonosítani. Ezeknek alapvetően négyféle kritériuma van, közülük pedig legalább kettőnek teljesülni kell ahhoz, hogy ki lehessen mondani: tenziós fejfájásról van szó. Az első, hogy maga a fejfájás legalább 30 percig tart, és akár egy héten keresztül is jelentkezik. A második, hogy lokalizációja kétoldali. A harmadik kritérium, hogy a fájdalom jellege nyomó vagy szorító, enyhe vagy közepesen erős. A negyedik, hogy a problémát a mindennapi fizikai aktivitás, így például a séta vagy a lépcsőzés nem rosszabbítja.

A tenziós fejfájás mindkét oldalt jelentkezik

A tenziós fejfájás mindkét oldalt jelentkezik

A tünetek közt hányás vagy hányinger egyáltalán nem jelentkezhet, a hang és fényérzékenység közül pedig maximum csak az egyik lehet jelen. Ha ez nincs így, akkor a fejfájás migrén is lehet.

A tenziós fejfájás diagnózisa

A diagnózist a klinikai kép alapján állítják fel az orvosok, tipikus tünetek esetén képalkotó vizsgálatra nincs szükség. Ilyesmit csak akkor végeztetnek, ha egyéb kiváltó okra gyanakodnak.

A tenziós fejfájás kezelése

A tenziós fejfájás tulajdonképpen bármilyen recept nélkül kapható, nem szteroid fájdalomcsillapítóval, gyulladáscsökkentővel enyhíthető. Ennek megvan az a veszélye, hogy a beteg a panaszt nem veszi komolyan, folyamatosan gyógyszert szed. Ha viszont heti kettőnél több tablettát vesz be, szép lassan fájdalomcsillapító-megvonásos fejfájása alakul ki, ami már komoly probléma.

Emiatt ha a beteg a gyógyszerszedés mellett nem vált életmódot, a fejfájás pedig nem múlik el, hanem krónikus tenziós fejfájássá válik, már komolyabb kezelésre is szükség lehet. Ilyenkor nagyobb hangsúlyt kell fektetni a nyaki izmok feszességének enyhítésére, ami főleg ülőmunkánál fontos. Ezt a típusú merevséget nyaki tornával lehet megelőzni: a nyakat óránként tornáztatni, nyújtani kell, hetente egyszer célszerű elmenni masszázsra. Esetenként szükség lehet fizikoterápiára is.

Megelőzés

A tenziós fejfájás megelőzését megfelelő életmóddal lehet segíteni. Azaz figyelni kell a kellő folyadékbevitelre, az alvásra, a stressz kezelésére, a nyaki merevség elkerülésére.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Bodnár Eszter belgyógyász szakorvosnak.

Kategória: Ideggyógyászati megbetegedések

Orvost vagy magánrendelőt keresek Tenziós fejfájás kezelésére! További kérdésem van Tenziós fejfájás témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+2, +12 °C
Minimum:
0, +8 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag