Tippek, hogy ne fájjon a fejünk a monitor előtt

Akik sokat dolgoznak számítógéppel vagy valamilyen monitor előtt, jó eséllyel gyakran szenvednek valamilyen fajta fejfájástól. Lássuk, mit tehetünk, hogy elkerüljük a kínzó panaszt!

Kevesen tudják, de a fejfájásra való hajlam örökölhető, ha valamelyik szülő fejfájós, a gyerekeiknek 50 százalékkal nagyobb az esélye arra, hogy ők is fejfájósak legyenek. Nekik különösen hasznosak lehetnek a brightside.me tippjei , amelyekkel csökkenteni lehet a fejfájások kialakulásának esélyét.

Ellenőrizzük a fényviszonyokat

Az erős fények sokaknál okozhatnak fejfájást, ezért ügyeljünk a villanykörtéink erősségére, és amikor csak tehetjük, inkább a természetes fényt vegyük igénybe. Erős természetes fényben pedig használjunk napszemüveget. Az erős illatok szintén kiváltó okok lehetnek, ha egy új parfüm használatakor fejfájást tapasztalatunk, akkor inkább ne használjuk többet.

fejfájás migrén számítógép monitor ülőmunka
A monitor előtt dolgozókat gyakran gyötörheti fejfájás. Fotó: Getty Images

Igyunk és együnk eleget

Aki hajlamos a fejfájásra, annak nagyon fontos, hogy mindig elegendő folyadékot vigyen be a szervezetébe, mivel a folyadékhiány az agyra is hatással van, emiatt fejfájást okozhat. Emellett a fejfájósoknak az is különösen fontos, hogy ne hagyjanak ki étkezéseket. A sajtok fogyasztásával azonban érdemes óvatosnak lenni, az olyan sajtok, mint a cheddar, a parmezán vagy a stilton, egy tyramine nevű vegyületet tartalmaznak, ami fejfájásra hajlamosíthat.

Mellőzzük a rágózást

Lehet, hogy ez többeknek rossz hír, de akinek sokat fáj a feje, az jobb, ha a rágógumizást is abbahagyja. A folyamatos rágás ugyanis feszültséget okozhat az állkapocsban, és nyomást gyakorolhat az ízületre, ami megint csak hozzájárulhat a fej megfájdulásához.

Nemcsak fejfájást, hanem akár rossz leheletet is okozhat a folyamatos rágózás. Kattintson a részletekért!

Gondoljuk át a hajviseletünket

A fejfájósok jobb, ha túl szoros copfot sem hordanak, mivel ez akadályozhatja a fejbőr keringését, ami szintén negatív hatású. Ugyanez vonatkozik a túl szoros kontyokra és fonatokra, valamint a szoros haj- és fejpántokra, sapkákra és kalapokra is.

Mi segít, ha már hasogat?

Ha fájni kezd a fejünk, akkor az első dolgunk az legyen, hogy megiszunk egy vagy két nagy pohár vizet, illetve más folyadék is jól jöhet, például különösen hasznos a gyömbértea , de egy kevés pácolt gyömbér elrágcsálása is segíthet. Emellett a lassú, mély légzés is enyhítheti a panaszokat - lélegezzünk be mélyen 5 másodpercen át, majd ki újabb 5 másodpercen át, és ezt ismételjük meg 8-10 alkalommal. Emellett jól jöhet a hideg borogatás a homlokra, ha pedig a borogatással a fejünkön le is tudunk dőlni valami csendes, nem túl világos helyre 10-15 percre, az a legjobb.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: