Kell aggódni a fejfájás miatt?

A kisebb fejfájás alig több mint kellemetlen érzés, amelyet rövid pihenéssel, egy fájdalomcsillapító pirulával vagy akár egy kávéval is száműzni lehet. De ha a fejfájás súlyos vagy szokatlan, akkor néha joggal aggódhatunk...

Mit kell tudni a sürgős ellátásra szoruló fejfájásokról?

Az orvosok nem teljesen értik, hogy mi okozza a legtöbb fejfájást. Tudjuk, hogy az agyszövet és a koponya sohasem felelős, mivel nincs olyan ideg bennük, amely közvetíthetné a fájdalmat. De a fej és a nyak vérerei jelezhetik a fájdalmat, akárcsak az agyat körülvevő szövetek és az agyból induló főbb idegek. A fejbőr, a hasnyálmirigyek, a fogak, az izmok és a nyak ízületei is okozhatnak fejfájást.

Kell aggódni a fejfájás miatt?
Mikor kell aggódni afejfájásmiatt?

Mikor kell aggódni a fejfájás miatt; melyek a figyelmeztető jelek?

- Fejfájás, amely először 50 éves kor után alakul ki

- Jelentős változás a fejfájás mintázatában

- Szokatlanul súlyos, "a valaha volt legrosszabb fejfájás"

- Olyan fájdalom, amely köhögésre vagy mozgásra erősödik

- Folyamatosan romló fejfájás

- A személyiség vagy a mentális funkció megváltozását okozó fejfájás

- Lázzal járó fejfájás, merev nyak, zavartság, csökkent éberség vagy memória, vagy olyan idegrendszeri tünetek, mint a vizuális zavarok, az elmosódott beszéd, a gyengeség, a zsibbadás vagy rohamok

- Vörös szemmel járó fejfájás

- Szemek mögött érzett fejfájás, amelyet gyengeség kísér

- Fejfájás a fej beütése után

- A normál napi tevékenységeket megakadályozó fejfájás

- Fejfájás, amely hirtelen jön, különösen ébredés után

- Fejfájás rákos betegekben vagy csökkent immunrendszerű betegségek esetén

Aki ilyen tüneteket tapasztal, legjobb, ha orvoshoz fordul. Az orvostudomány több mint 300 típusú fejfájást tart számon, de ezek közül csak nagyjából minden tizedik oka ismert.

Melyek a főbb fejfájástípusok?

Tenziós fejfájás

Négy felnőtt közül három már találkozott vele, így ez a leggyakoribb fejfájás. A legtöbb esetben enyhe vagy mérsékelt súlyosságú. A tipikus tenziós fejfájás kétoldali nyomásos fájdalmat okoz. Amikor az érzés erőssé válik, olyan, mintha satuba fognák a fejünket. Afájdaloma nyakban és a vállakban is érződhet. A kiváltó okok között a fáradtság, az érzelmi stressz, vagy a nyak és az állcsont izmainak, ízületeinek problémái a leggyakoribbak. Időtartama tipikusan 20 perc és 2 óra között lehet.

Migrén

A migrén ritkább, de általában sokkal súlyosabb fájdalommal jár, mint a tenziós fejfájás. Kétszer-háromszor gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál, akiknek 6-8 százaléka érintett. A Harvard tanulmánya szerint a migrén 42 százalékkal megnöveli a szívroham kockázatát a férfiak körében.

A neurológusok úgy vélik, hogy a migrén során az agy véráramlása és az idegsejtek aktivitása megváltozik. A genetika szerepet játszik a megjelenésében, mivel a migrénesek 70 százalékának legalább egy közeli hozzátartozója küzd a problémával. A migrént elindító okok személyenként változnak, de a miatta szenvedők általában ugyanazokra a kiváltókra érzékenyek. Ilyen például az időjárásváltozás (növekvő páratartalom, hőmérséklet), az alváshiány vagy a túlalvás, a fáradtság, az érzelmi stressz, a villogó fények, az erős zajok, az erős szagok, az alkohol (különösen a vörösbor).

Így csillapítható a migrénes fejfájás A migrén kínzóan lüktető, féloldalas fájdalom, a népesség 10 százalékát érinti. Teljesen meggyógyítani nem lehet, kezelni viszont igen. Mutatjuk, hogyan!

A migrén gyakran este vagyalvásközben kezdődik. Néhány embernél a rohamot több órányi fáradtság, depresszió, lassúság vagy ingerlékenység és nyugtalanság előzi meg. Mivel a migrén tünetei széles körben változtak, a migrénes betegek legalább fele úgy gondolja, hogy nem migrénes. A migrén közös jellemzői a lüktető fájdalom, a súlyos kezeletlen rohamok tartóssága (egy egész napig is eltarthatnak), az egyoldalú fájdalom, a hányinger és a hányás, a bénító intenzitás.

A cluster fejfájás

A cluster fejfájás nem gyakori, de nagyon súlyos fejfájás, és a férfiaknál ötször gyakrabban fordul elő, mint a nőknél. Bárki kaphat cluster fejfájást, de a tipikus beteg olyan középkorú férfi, aki korábban dohányzott.

A probléma azért kapta a nevét, mert a fejfájások sorozatban jönnek: általában napi egy-nyolc fejfájás jelentkezik egy-három hónapos időszakban, egy-kétévente, gyakran az évnek ugyanabban az időszakában. A fájdalom mindig a fej egyik oldalát érinti és nagyon súlyos. A fájdalmas oldal szeme piros és vizes, a szemhéj leereszkedik, az orr eldugul vagy folyik. A roham hirtelen indul és 30-60 percig tart. A legtöbb szenvedő nyugtalan és zaklatott a roham során, képtelen nyugodtan ülni, ütemesen dobol a lábával, vagy ütögeti a kezével a falat. Hányinger, fény- és hangérzékenység járhat a fájdalommal.

Forrás: harvard.edu

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)