Akár 150-féle fejfájás is kínozhat

Szinte mindannyiunk napját tette már tönkre fejfájás, ami sokszor még a leghétköznapibb feladatok elvégzését is megnehezíti. Az alkalmanként vagy visszatérően jelentkező fejfájásnak többféle típusa van és számos kiváltó oka lehet. Szakember segítségével vesszük végig a leggyakoribb fejfájástípusokat, amelyeket mindenkinek érdemes ismernie.

"A változatos intenzitású és jellegű, szúró, görcsös vagy tompa, nyilalló fejfájás oka lehet elsődleges probléma, de számos betegség mellett megjelenhet másodlagosan, kísérő tünetként is. Neurológiai szakemberek mintegy 150 fajta fejfájást tartanak számon. A laikusoknak azonban ennél jóval kevesebbet elegendő ismerniük, és fontos, hogy tisztában legyenek vele, milyen eszközökkel enyhíthetnek a tüneteiken" - mondta dr. Török Katalin, a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosa. A leggyakoribb elsődleges fejfájások az alábbi néhány alaptípusba sorolhatók.

Tenziós fejfájás: a stressz is kiválthatja

Az úgynevezett tenziós fejfájás, a tarkótájifájdaloma leggyakoribb típus, az esetek mintegy 80 százalékban fordul elő. Férfiak és nők egyformán gyakran szenvednek tőle. Kialakulásáért elsősorban a szellemi túlterheltséget és a fokozott stresszt tartják felelősnek. Az érintett jellemzően reggel panaszmentesen ébred, majd enyhefejfájásjelentkezik, mely napközben egyre fokozódik. A fájdalom tompa, nyomó jellegű, többnyire a fej mindkét oldalán, de legerősebben a homlok- és tarkótájon érezhető. A tenziós fejfájás jellegzetessége, hogy a váll- és nyakizmok fájdalmas feszülése kíséri, és olykor fény- vagy hangérzékenység is együtt járhat vele. Elmúlhat félóra alatt is, de akár napokig is elhúzódhat. A fejfájástól szenvedők körében gyakoribbak az alvászavarok, a fogyás, a libidócsökkenés és a depresszió, jelentősen romlik a koncentrálóképesség, valamint csökken a fizikai és a szellemi teljesítmény is.

Mindenképpen szakemberhez kell fordulni azonban akkor, ha a heves, egyre erősödő fejfájás jellege eltér az eddig tapasztalttól. Fotó: Getty Images
Mindenképpen szakemberhez kell fordulni akkor, ha a heves, egyre erősödő fejfájás jellege eltér az eddig tapasztalttól. Fotó: Getty Images

A cluster rohamszerűen jelentkezik

A cluster-típusú fejfájás elsősorban a középkorú, stresszes életet élő, dohányzó, rendszeresen alkoholt is fogyasztó férfiakra jellemző, de nőknél is előfordulhat. A heves, éles, hasító jellegű fájdalom váratlanul, előjelek nélkül csap le a betegre. A rohamszerű fájdalom legtöbbször féloldalas; a fej érintett oldalán könnyezés, szemkörnyéki duzzanat, vörösödés, a pupilla összeszűkülése, a szemhéj lecsüngése, illetve orrdugulás és az arcbőr kipirulása is kísérheti.

A roham gyakran éjszaka vagy a hajnali órákban jelentkezik és viszonylag rövid ideig tart - van, akinél negyedóra alatt lezajlik, másnál több órán keresztül is elhúzódhat - de naponta többször is visszatérhet, illetve jellegzetesen több napos periódusokban (erre utal az elnevezése is) jelentkezik. A cluster-típusú fejfájástól szenvedők az alkohol és a dohányzás teljes kerülésével, azalvászavarokrendezésével tehetnek a súlyos rohamok elkerüléséért.

A migrén átmeneti munkaképtelenséget okoz

A fejfájások közül a leginkább rettegett változat a migrén, amely a népesség mintegy tizedét érinti, és a nőknél jóval gyakoribb, mint a férfiaknál. A heves fejgörcs kiváltó okát máig nem sikerült teljesen tisztázni, de a feltételezések szerint az agykörnyéki véráramlás megváltozása, az agyi erek kitágulása, az agy kémiai folyamatainak és elektromos aktivitásának változásai állhatnak a hátterében. Közvetlen kiváltója lehet a szellemi túlterhelés és a stressz, de gyakran alvászavarok, menstruáció, időjárási frontok, bizonyos ételek vagy szagok is előidézhetik.

A migrén jellegzetesen nagyon intenzív, féloldali, lüktető fejfájás, amelyet egyéb változatos tünetek is kísérnek: émelygés, hányinger, hányás, erős fény- vagy hangérzékenység. Egy-egy alkalommal a fájdalom órákig, sőt akár napokig is elhúzódhat, miközben az intenzitása fokozódik, így átmeneti munkaképtelenséget is okozhat. A panaszok fizikai aktivitás vagy éles hangok és erős fény hatására fokozódhatnak, ezért a migrén ideje alatt a legjobb csendes, hűvös, árnyékos helyre húzódva lepihenni. A heves fejfájást sok migrénesnél az úgynevezett aura előzi meg. Ebben a migrént bevezető szakaszban szemkáprázás, homályos látás vagy látótérkiesés, zsibbadás, múló érzéskiesés, esetleg féloldali gyengeség, beszédzavar jelenhet meg. Rutinos migrénesek tapasztalatai szerint az aura idején, időben alkalmazott gyógyszerrel esetleg elkerülhető a heves migrénroham teljes kialakulása - de ez egyénileg változó, sokaknál pedig előjelek nélkül sújt le a migrén, hiányzik ez a bevezető szakasz.

Mitől fájhat még a fejünk?

A három fenti típuson kívül még számos formája és kiváltó oka lehet a fejfájásnak. Az elsődleges fejfájások közt tartják számon például a hideginger, vagyis nagy adag fagyos ital vagy étel miatti, illetve a szokatlanul nagy fizikai megerőltetés által kiváltott fejfájást (ez utóbbinál szex is lehet az ok). Nagyevés, túl sok koffein bevitele, illetve túl sok dohányzás is megfájdíthatja a fejünket. Még gyakoribb, amikor valami kezdődő megbetegedés, légúti vagy emésztőrendszerifertőzéselső jeleként fáj a fejünk.

Így enyhítsük gyógyszer nélkül a fejfájást A fejfájás olyasmi, amivel élete során mindenki többször is találkozik, kortól és nemtől függetlenül. A legtöbben ilyenkor gyorsan bevesznek valami recept nélkül kapható fájdalomcsillapítót, csakhogy nem biztos, hogy feltétlenül ez a legjobb megoldás. A fejfájásoknak több fajtája létezik, különféle okokkal, éppen ezért mindegyiket más-más módszerrel lehet a leghatékonyabban enyhíteni. Részletek.

A tüneti, vagyis másodlagos fejfájások hátterében számos ok állhat: neurológiai, fül-orr-gégészeti (pl. homloküreg-gyulladás), szemészeti (pl. glaucoma), belgyógyászati problémák (fertőzések, gyulladások,anyagcsereés emésztési zavarok, magas vérnyomás), a nyaki gerinc károsodása és a központi idegrendszer betegségei, vagy koponyán belüli elváltozások (tumor, gyulladás vagy vérömleny stb.). A leggyakrabban azonban az életmódhoz, életviteli gondokhoz kapcsolódó fejfájások fordulnak elő: szellemi túlterhelés, stressz, folyadékhiány, túlzott koffeinfogyasztás, egyszeri nagyobb vagy rendszeres alkoholfogyasztás, erős dohányzás, túl sok cukor- és szénhidrátbevitel, kialvatlanság, alvászavar vagy akár oxigénhiány.

Fejfájásűző tanácsok

A fejfájás oka, erőssége és megjelenési módja igen sokféle lehet. Ezért érdemes megfigyelni, hogy milyen előzmények, körülmények, helyzetek váltják ki a panaszokat, vagy hogy milyen előjelei vannak a súlyosabb fejgörcs kialakulásának, és azt is, hogy mivel tudjuk a leghatásosabban csillapítani. Mielőtt azonban gyógyszerhez nyúlnánk, néhány egyszerű tanácsot érdemes kipróbálni.

Kezdetnek egy nagy pohár friss víz javíthatja az esetleges folyadékhiányt és az emésztési gondokat. A munka közben jelentkező fejfájás sokszor hatékonyan enyhíthető egy húszperces pihenővel, néhány könnyű, a váll- és nyakizmokat lazító tornagyakorlattal, fejkörzéssel, kis sétával, miközben a helyiséget alaposan kiszellőztetjük. Ha van rá módunk, vonuljunk el egy időre egy csendes, árnyékos helyre, ahol a szemünk és az idegeink is pihenhetnek. Van, akinek a fejgörcsét egy melegítő homlokpánt, sapka enyhíti, másnak épp a hideg, frissítő borogatás segít. Ezek mellett érdemes azt is végig gondolni, mit tehetünk a fejfájást leggyakrabban előidéző, tartós stressz csökkentéséért, életvitelünk egészségesebbé tételéért.

"Bár sokféle vény nélkül kapható gyógyszer alkalmas a fejfájás enyhítésére, ha többször visszatérnek vagy súlyosbodnak a panaszok, tanácsos mielőbb orvoshoz fordulni az okok kivizsgálásáért, hiszen a fejfájás számos betegség másodlagos tünete is lehet. Mindenképpen szakemberhez kell fordulni azonban akkor, ha a heves, egyre erősödő fejfájás jellege eltér az eddig tapasztalttól. Agyi érfalrepedésre (aneurysma ruptura) utal például, ha a fejfájás ütésszerűen alakult ki, ha pedig a hányingerrel, hányással együtt járó fejfájást láz, tudatzavar is kíséri, az agyhártyagyulladás is felmerülhet; mindkét betegség életveszélyes állapot, azonnali ellátást igényel" - hangsúlyozta a Budai Egészségközpont szakorvosa.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: