A fejfájás gyógyszeres kezelése

Bárhol jelentkezzen is testünkön, a fájdalomtól a lehető leghamarabb szeretnénk megszabadulni. Különösen igaz ez, ha fejünk kezd el sajogni. Érdemes tehát számba venni, hogy milyen gyógymódok akadnak a fejfájás enyhítésére.

Maga a panasz persze közismert, hiszen gyakorlatilag mindenki megtapasztalja élete során, ezzel együtt azonban érdemes szót ejteni arról, hogy fejfájás ésfejfájásközött is létezik különbség. Fontos megemlíteni, hogy afájdalomegyes esetekben valamilyen betegség tüneteként jelentkezik, az e téren említhető kórképek sora pedig meglehetősen hosszú. Más esetekben viszont úgynevezett primer, azaz elsődleges fejfájásról beszélhetünk, amely maga a betegség. E körben három főtípust különböztetünk meg:

Milyen gyógyszer segít?

Hogyan válasszunk lázcsillapítót? Részletek itt.

Az előfordulás gyakoriságát tekintve a tenziós fejfájás a leghangsúlyosabb, hiszen az emberek mintegy négyötödét érinti. Nyomó, szorító jellegű fájdalmat okoz, amely azonban rendszerint az egyszerű, általában vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókra is jól reagál. Így tehát az olyan nem-szteroid gyulladáscsökkentők egyaránt hatásosak lehetnek, mint az acetilszalicilsav, a paracetamol, az ibuprofen és a diclofenac.

Sok esetben a vény nélkül kapható gyógyszerek is hatásosak a fejfájás ellen
Sok esetben a vény nélkül kapható gyógyszerek is hatásosak

Egy fokkal bonyolultabb a migrén kezelése. A népesség nagyjából 10 százalékánál előforduló probléma rohamokban kitörő, heves, lüktető fájdalmat jelent, amely többnyire csak a fej egyik oldalán jelentkezik. Egy-egy roham akár napokig is eltarthat és gyakran társul egyéb tünetekkel, így látás- és hallászavarokkal, émelygéssel, hányingerrel. Enyhe fájdalom esetén a recept nélkül is kapható fájdalomcsillapítók hatása is elegendő lehet, szükség esetén hányáscsillapítóval kombinálva. Ha azonban a roham erősebben jelentkezik, akkor elengedhetetlenné válik az orvosi segítség. Ilyen esetekben az ergotamint, a dihydroergotamint vagy a triptánt tartalmazó szerek jöhetnek szóba. Amennyiben havonta kettőnél több migrénes roham jelentkezik, úgy megelőzésként vérnyomáscsökkentőket, antidepresszánsokat, görcsoldókat, magnéziumot és riboflavint is lehet a szükségnek megfelelően alkalmazni.

Szintén rohamokban jelentkező, féloldali fájdalommal jár az emberek kevesebb mint 1 százalékát érintő cluster-fejfájás, amely esetén a kínzó fájdalomhoz egyéb - ugyancsak féloldali - panaszok társulhatnak, így könnyezés, a szem kivörösödése, orrdugulás és orrfolyás. A triptántartalmú, migrénspecifikus gyógyszerek a clusterrohamok kezelésére is hasznosak, ezen felül jó eredményeket lehet elérni oxigén inhalálásával, ezért az érintettek gyakran tartanak otthon oxigénpalackot. A megelőzéshez elérhető egy speciális vérnyomáscsökkentő, amelyet szteroidinfúzióval együtt szoktak alkalmazni a fejfájás-ambulanciákon.

Másodlagos fejfájások esetén az alapbetegség kezelése a legfontosabb. Érdemes továbbá megemlíteni, hogy primer fejfájások esetén sem csupán a gyógyszeres terápia jelent megoldást, hanem általában életmódbeli változtatások is szükségesek a valódi és tartós javuláshoz.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: