Szemünk bánja

A szem - méretéhez képest - feltűnően gyakran sérül. Ennek oka, hogy legtöbbször akaratlanul is a sérülést kiváltó inger irányába nézünk.

A szemhéj enyhe sérülésétől a szem burkainak átrepedéséig (mely a látás, esetleg a szem elvesztésével járhat) a szemsérülések súlyossága igen változó. A következmények - még enyhének látszó esetekben is - maradandó károsodáshoz vezethetnek. Éppen ezért a szemhéj enyhe duzzadásával járó esetein kívül az összes szem- és szemkörnyéki sérülést szakorvosnak kell ellátni.
A szemsérüléseket alapvetően három nagy csoportba soroljuk.

I. Felszíni sérülések

Okozhatják szembe került idegen tárgyak, anyagok, sugárzások. Igen gyakori, hogy apró idegentest hull vagy vágódik a szembe. Ha a test könnyű vagy kis erővel repül, úgy a reflexes pislogással, fokozott könnyezéssel kisodródik és csak a kötőhártyán okoz némi traumás vérbőséget. Előfordulhat azonban, hogy megakad a felső szemhéj belső felszínén, s minden pislogáskor végighorzsolja a szaruhártyát - heves fájdalmat, könnyezést, fénykerülést, látászavart okozva. Nagyobb súlyú idegentest (kő- vagy szénszemcsék, fémforgács, rozsda, növényi részek, üvegszilánk, szikra stb.) beékelődhet a szaruhártyába, helyi, majd az egész szemgolyóra terjedő izgalmat okoz, mely elhanyagolt esetben szaruhártya-gyulladáshoz vezethet. Különösen veszélyes a réz, melynek mérgező oxidációs termékei nehezen gyógyuló, mélyre terjedő gyulladást tartanak fenn, s roncsolják a környező szöveteket. Az idegentestekkel együtt a szembe legtöbbször baktériumok is bekerülnek, melyek megfelelő kezelés nélkül, elszaporodva gennyes beszűrődést, szaruhártyafekélyt okoznak, ami végstádiumban akár perforációhoz is vezethet.
Az idegentestek eltávolítása (réslámpa, azaz biomikroszkóp alatt) szemorvosi feladat.
Leggyakoribb (de szerencsére csökkenő számú) háztartási és munkahelyi balestek a vegyi anyagok okozta maródások. A vegyi anyagok károsító hatása annál nagyobb, minél töményebbek, s minél tovább maradnak a szemrésben. A savak valamivel "jobb indulatúak", mivel felületes sejtelhalást okoznak, nem terjednek mélyre. Ezzel szemben a lúgok mélyre hatolva hosszú ideig, akár napokig is kifejtik károsító hatásukat. Különösen rossz a mész által okozott sérülés prognózisa. A maródásokat súlyosságuk szerint osztályozhatjuk. Az enyhe, középsúlyos és súlyos maródások elkülönítése és kezelése ugyancsak szemorvosi feladat, de elengedhetetlen, hogy a sérült mihamarabb bő vízzel kimossa a szemeit. A kimosást követően haladéktalanul szemészeten kell jelentkeznie! A maródott szemet orvosi ellátás előtt tilos bekötni!
Nem túl gyakran, de a háztartásban, munkahelyeken egyaránt előfordulhat a szem, szemkörnyék égése. Főleg forró víz, olaj, gőz, olvasztott fém stb. okozhatja. Tünetei lényegében alig különböznek a maródásoktól, lehetséges szövődményei és kezelése is azzal megegyező.
A szemet érő, a normálisnál erősebb, vagy attól eltérő összetételű fény, illetve egyéb sugárzások is károsíthatják a szemet. Az UV fény (szolárium, ívfény) felszínes szaruhártya-gyulladással, jelentős szemfájdalommal, fényérzékenységgel, idegentest-érzéssel jár. Szerencsére gyógyhajlama jó, nyom nélkül gyógyul. A villámcsapás (nagyfeszültség) a szem minden rétegét károsítja, akkor is, ha magát a szemet nem érte. Leggyakoribb szövődménye hónapokkal a baleset után gyors lefolyású szürke hályog kialakulása. A normális összetételű, de szupermaximális intenzitású fény a szem ideghártyáját károsítja, retinaégést okoz, a központi látás elvesztésével jár.
II. Tompa sérülések

Sport, játék, verekedés vagy munka során gyakran éri a szemet kisebb-nagyobb erejű ütés. A behatás erejét valamelyest csökkenti a csontos szemüreg, illetve az azt kitöltő zsírszövet. Mivel azonban a szemgolyó javarészt összenyomhatatlan, az ütés következtében deformálódik, "behorpad" és ezzel valamennyi rétege, szövete sérülhet. A legenyhébb esetet jelentő, csupán a szemhéj vagy kötőhártya alávérzésével járó formától a szemlencse kimozdulásán, pupilla-rendellenességeken át a szemfenéki eltérésekig, a másodlagos zöld hályog kialakulásáig bármi előfordulhat, s teljes látásvesztés is lehetséges.
III. Áthatoló sérülések
A szem burkain áthatoló sérülések igen súlyos következményekkel járnak, akár a szemgolyó eltávolítása is szükségessé válhat. Ezek a sérülések lehetnek szúró, vágó eszköztől származók, lőtt, repesztett, robbanásos és (pl. kutyaharapás, madárcsípés miatt) szakított sebek. Ilyenkor a legfontosabb a további sérülés lehetőségének minimalizálása. Tanácsos a szemet gézlappal, vattapogácsával leragasztani, és azonnal szemorvoshoz fordulni. Tilos a szemet dörzsölni, nyomkodni, bármi módon hozzányúlni.
A szemsérülések megelőzése mindannyiunk ügye, hiszen az ember egész életére, tevékenységére súlyos következményekkel járhat. Aránylag magas a gyermekkori szemsérülések száma (túlnyomóan fiúk körében), ami fokozottabb odafigyeléssel elkerülhető lenne. A legkönnyebben a szúró, vágó eszközökkel, játék közben fellépő és a pezsgődugó nagy erejű ütése által okozott sérülések lehetnének elkerülhetők.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
-1, +6 °C
Minimum:
-6, +3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt általában közepesen vagy erősen felhős időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag