Szemtünetek, amelyek betegségekről árulkodnak

A szem nemcsak a lélek tükre, hanem sok esetben fizikai egészségünké is. Egyes szempanaszok a háttérben megbúvó súlyosabb problémákra hívhatják fel a figyelmet - lássuk, melyek lehetnek ezek.

A közelmúltban jelentette be a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem, hogy kutatói kifejlesztettek egy okostelefonos alkalmazást, amely képes azonosítani használójánál az Alzheimer-kór és egyéb neurológiai kórképek korai jeleit. Az applikáció a telefonok közel infravörös kamerája segítségével követi nyomon a felhasználó pupillájának méretváltozásait, méghozzá a milliméternél kisebb pontossággal. "Ahogy a technológia fejlődik, szemeink mind hasznosabbak lesznek mindenféle betegség diagnosztizálásában. Mivel transzparensek, a szemek vizsgálata sokkal kevésbé igényel invazív módszereket, mint a test egyéb részei" - írja a The Conversation oldalán megjelent cikkében Barbara Pierscionek, az Anglia Ruskin Egyetem kutatásokért és innovációért felelős dékánhelyettese.

A szakember szerint ugyanakkor szemeink a technológia nélkül is beszédesek lehetnek, és már ma is lehetséges bizonyos egészségügyi problémákat pusztán a szemek vizsgálatával beazonosítani. Az alábbiakban ezeket a jeleket vesszük sorra.

Szemeink többféle módon is árulkodhatnak egészségi állapotunkról. Fotó: Getty Images
Szemeink többféle módon is árulkodhatnak egészségi állapotunkról. Fotó: Getty Images

A pupillák mérete

Pupilláink azonnal reagálnak a fényerősség változására. Világos környezetben beszűkülnek, sötétben kitágulnak. Amennyiben azonban csak lassan, nehézkesen alkalmazkodnak az aktuális fényviszonyokhoz, az már felvetheti különféle betegségek gyanúját. Pierscionek professzor szerint ebbe a körbe tartozik például az Alzheimer-kór, de gyógyszerek mellékhatása és kábítószer-használat is felmerülhet lehetséges magyarázatként. A kokain- és amfetaminhasználókra inkább a kitágult, a heroinistákra inkább a nagyon beszűkült pupillák jellemzők.

Amikor a szemfehérje nem fehér

Semmiképpen sem érdemes félvállról venni, ha a szemfehérje bármilyen módon elszíneződik. A vörös, gyulladt szemek túlzásba vitt alkoholfogyasztásról és droghasználatról árulkodhatnak, de irritáció vagy fertőzés ugyancsak állhat mögöttük. Bármi is legyen azonban a kiváltó ok, a panasz általában néhány napon belül magától rendeződik. Amennyiben a színváltozás mégis tartósnak bizonyul, úgy súlyos fertőzésre, gyulladásra, esetleg kontaktlencsékre vagy az azok kezelésére használt oldatra adott reakcióra hívhatja fel a figyelmet. Szélsőséges esetben a kivörösödött szemek zöld hályog, egy súlyos szembetegség tüneteként jelentkezhetnek, amely vaksághoz vezethet.

A szemfehérje sárgás elszíneződésének legjellemzőbb oka a sárgaság, illetve a máj megbetegedése. Ez lehet gyulladásos probléma (hepatitisz), de genetikai és autoimmun zavarok, egyes gyógyszerek mellékhatása, vírusfertőzések és daganatos megbetegedések is eredményezhetnek sárgaságot.

Foltos bevérzés a szemfehérjén

Bár ijesztőnek tűnik, de mindig egy-egy kötőhártya alatti ér elpattanásának következménye, ha a szemfehérjén csupán egyetlen foltban alakul ki vérvörös elváltozás. A véraláfutás pontos kiváltó okára legtöbbször nem derül fény, és néhány napon belül magától elmúlik. Ezzel együtt rejtett magas vérnyomásra, cukorbetegségre és véralvadási zavarokra egyaránt figyelmeztethet. Olyan vérhígító hatású gyógyszerek mellékhatásaként szintén jelentkezhet véraláfutás, mint például az aszpirin. Amennyiben a probléma gyakorivá válik, érdemes számba venni kezelőorvosunk segítségével a gyógyszeradagolás csökkentésére vonatkozó lehetőségeket.

Gyűrű a szaruhártya körül

Többnyire magas koleszterintszinttel és szívbetegségek fokozott kockázatával hozható kapcsolatba a szaruhártya körül megjelenő fehér vagy szürke gyűrű. Ugyancsak gyakran megfigyelhető alkoholistáknál, de olykor idős emberek szemén is megjelenik. A tünetért a szaruhártya szélén lerakódó lipidek felelősek, amelyek akár egy teljes kört is formázhatnak, amely az írisz körül válik láthatóvá.

Puha pukli a szemfelszínen

"Olykor a legriasztóbb elváltozások, amelyek csak a szemen megjelenhetnek, egyben a legártalmatlanabbak is, illetve könnyen kezelhetők" - mutat rá Pierscionek. Mint írja, a szemfehérjén kialakuló sárgás, zsíros csomókat pingueculának nevezzük. Ezeket felgyülemlő zsírok és fehérjék alkotják, és a panasz könnyedén orvosolható szemcseppekkel, esetleg egy egyszerű műtéti beavatkozással.

Hasonló megjelenésú, de sárga helyett inkább pirosas árnyalatú elváltozás az úgynevezett kúszóhályog (pterygium). Ez mindaddig nem jelent bajt, amíg nem nyúlik tovább a szaruhártyára, ezáltal pedig nem befolyásolja az éles látást. Szerencsére a kúszóhályog elég lassan növekszik, és a pingueculához hasonló műtétileg eltávolítható. Feltételezések szerint mindkét elváltozás a napfényből származó UV-sugárzás hatására alakul ki.

Szervi problémát jelezhetnek a kidülledő szemek

Vannak, akik szemei természetszerűleg kidülledő alakúak. Amikor azonban a szemek a korábban megszokottól eltérően kezdenek egyre inkább előrenyúlni, arra már érdemes figyelmet fordítani, mert a jelenség pajzsmirigyzavar tünete lehet. Ha pedig csupán az egyik szem dülled ki, azt okozhatja sérülés, fertőzés, valamint néha tumor egyaránt.

Duzzadt vagy rángatózó szemhéj

Nemcsak maga a szemgolyó, hanem a szemhéj elváltozásai is árulkodóak lehetnek. Ezek általában a szemhéj mirigyeinek kisebb problémáihoz köthetőek. Gyakori például a szemárpa, amely vörös duzzanatként jelentkezik a felső vagy – ritkábban – az alsó szemhéjszélen, és amelynek oka a szem környéki mirigyek gyulladása. A gyulladás többnyire bakteriális fertőzés következménye. A szemárpa jellemzően magától elmúlik, de ha tartósnak is bizonyul, könnyedén kezelhető orvos által.

A szemhéj rángatózása rendkívül zavaró lehet, és gyakran rosszabb érzés, mint amilyennek kívülről tűnik. Mindazonáltal a legtöbb esetben teljesen ártalmatlan, és csupán stresszhez, tápanyaghiányhoz vagy túlzott koffeinfogyasztáshoz köthető.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső