Rontja-e a látást a szemüveghordás?

Sokan azt gondolják, hogy minél tovább hordja az ember a szemüvegét, annál rosszabb lesz a látása. Ez azonban nem így van, sőt a szemüveg hiánya vagy a nem megfelelő lencsék használata gyerekeknél később problémákat okozhat. Egy kísérletet Malajziában le is állítottak, annyira káros volt a hatása.

Számos oka van annak, hogy az emberek nem mindig hordják a szemüvegüket. Például nem tetszik nekik, hogyan néznek ki, de az sem kizárt, hogy ez kényelmesebb nekik - szemüveg viselése gyengíti a látásukat, és egyre inkább rá lesznek utalva a jövőben, ha most is hordják.

Egy nigériai tanulmány szerint - ez tavaly készült - az egyetemi hallgatók 64 százaléka gondolta úgy, hogy a szemüveg viselése rontja a szemet. Az indiai államban, Karnatakában ez az arány 30 százalék, Pakisztánban 69 százalék. Brazíliában még az egészségügyi dolgozók is azt hiszik a BBC szerint, hogy a szem fokozatosan romlik a szemüvegek hatására. A brit hírszolgáltató most annak járt utána, hogy van-e alapja ezeknek a hiedelmeknek.

A szemüvegviselés valóban rontja a szemet?

Két fő oka van a szemüveghordásnak: a rövidlátók szemében a távoli tárgyakról érkező fénysugarak a retina előtt fókuszálódnak, így a kép elmosódik. A miópiában "szenvedők" tehát távolra nem látnak tisztán. A másik döntő ok a távollátás (hiperópia), amikor közelre nem tud fókuszálni valaki. Ez utóbbi a korral is együtt jár: sokan 40-50 évesen veszik észre, hogy nem tudnak rendesen olvasni, ha kevés a fény.

Nincs sok kísérlet

Az öregedéssel együtt a szemlencsék megmerevednek, egyre nehezebben alkalmazkodnak a különböző távolságok fókuszálásához. Amikor az emberek már nem tudják elég messze tartani a könyvet olvasáskor, akkor általában a szemüveget választják. Érdekes módon a BBC szerint kevés kísérlet zajlott a szemüvegek hordásának hosszú távú hatásairól. Egyelőre semmilyen olyan adat nem áll rendelkezésre a brit hírforrás szerint, amely arra utalna, hogy ez befolyásolná a látást.

Ennek ellenére miért hiszi azt ennyi ember, hogy a szemüveg rontja a szemét? Ez inkább lelki tényezőkkel magyarázható. Minthogy a szem a korral együtt romlik, egyre többször kell a szemüveg után nyúlni , ami azt az érzést keltheti egyesekben, hogy a szemüveg miatt romlik a látása.

A gyerekeknek biztos, hogy fontos a szemüveg

A gyerekeknél egészen más a helyzet. Ott igenis van összefüggés a szemüveghordás és a látás között. Ha nem jó szemüveget hordanak a gyerekek, vagy egyáltalán nem viselik azt, annak hosszú távú kihatásai lehetnek. Hosszú évtizedekig az volt egyik uralkodó nézet, hogy a rövidlátóságot "alulkorrigálják", vagyis a gyerekeknek gyengébb lencsét adnak, mint amilyenre szükségük van. Így idővel megállítható a szemgolyó megnyúlása, és így lelassítható a rövidlátás progressziója (előrehaladása).

Malajziában 2002-ben kísérleteztek is ezzel, de egy évvel korábban le kellett állítani a kipróbálást, mert annyira kedvezőtlen volt a hatás. 94 gyereknél próbálták ki, hogy milyen hatással jár, ha valaki rendes szemüveget kap, illetve egy kicsit rövidlátónak hagyják meg. Kiderült, hogy az "alulkorrigáltak" szemgolyója egyre jobban torzult, vagyis a látásuk egyre romlott. Ezért a kísérletet félbeszakították két év után.

A konkrét kísérlet etikai vonatkozásairól, arról, hogy gyerekekkel miként tehették meg ezt a vizsgálat során, a BBC nem ír, ugyanakkor a brit hírforrás máshol megemlíti, hogy etikai akadályai vannak a szemüveghordással kapcsolatos vizsgálatoknak. A lap arra is kitér, hogy a malajziai kísérlet előtt a hatvanas években volt már egy kisebb felmérés, és akkor más eredmény "jött ki", talán ezért merték 2002-ben ugyanezt megpróbálni. És persze amikor látták, hogy a korábbival gyökeresen ellentétesen alakulnak a folyamatok, le is állították a próbálkozást.

Egy másik felmérés, amelyet 2011-ben végeztek, szintén inkább arra utalt, hogy a gyerekeknek fontos a tökéletes lencse, nem az alulkorrigált szemüveg a jó nekik.

Egy finn felmérés

A szemüveghordás és a szemüveg teljes elhagyása ritkán vizsgálható. Finnországban nemrég publikáltak azonban egy 23 évre kiterjedő vizsgálatot. 1983-tól különböző körülmények között lévő gyerekeket vizsgáltak meg évtizedeken át. A miópiás (rövidlátó) gyerekek egy csoportja szemüveg nélkül olvasott. Kiderült, hogy náluk a miópia gyorsabban haladt előre, mint azoknál, akik a szemüveget állandóan használták. Ezért a kezdeti hároméves szakasz után mindannyiuknak azt tanácsolták: használjanak szemüveget. Húsz évvel később így már nem volt kimutatható különbség a gyerekek látása között.

Így tehát a BBC szerint egyértelmű, hogy a gyerekeknél nagy előnyei vannak a szemüveghordásnak, és gyerekeknek nemcsak egyszerűen a látás miatt van szükségük a szemüvegre. Ha nem tanulnak meg látni, akkor úgynevezett ambliópia, tompalátás is kialakulhat náluk. A tompalátás a BBC szerint azzal magyarázható, hogy az ilyen személyek retináján nem alakult ki soha éles kép.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők fokozatosan összeesnek, és a csapadék is megszűnik. Ugyanakkor a nyugati tájakon megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Az északkeletire, keletire forduló szél döntően mérsékelt lesz. Késő estére 3 és 9 fok közé hűl le a levegő. Az előrejelzések alapján hétfőn frontmentes időnk lesz, így a frontérzékenyek tünetei várhatóan nem erősödnek fel.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra