Meg lehet szabadulni az elviselhetetlen fülzúgástól?

Megszületett a fülzúgás első igazi gyógymódja. Egy alig gyufaskatulya méretű elektromos berendezés segítségével néhány hónap alatt megszüntethető az idegölő fülzúgás.

Az is el tudja képzelni, hogy milyen a fülzúgás - latinul -, akinek nincs. Mindenkivel előfordult már, hogy rövid ideig csengett a füle. A tinnitus-betegeknél ez a hang folyamatos és sokkal erősebb. Szól zajban és csendben, nem lehet kikapcsolni, nem hagy aludni. Magyarországon legalább háromszáz-ezren kénytelenek borzalmas fülzúgással élni, aminek mintegy ötvenféle kiváltó oka lehet, például szervi baj, fertőzés, gyógyszerhatás, nyakcsigolyai meszesedés, állkapocs-ízületi problémák, stressz, akár egy egyszeri erős hanghatás, egy hangrobbanás is kiválthatja.

A hallókéreg idegsejtjei normális működéskor, miután számos inger éri őket, össze-vissza (aszinkron módon) aktívak. Adott területen az idegsejtek azonos hangfrekvenciára vannak hangolva.

Tinnitus esetén a fültől valamilyen okból nem jut el érzékelt hang a hallókéregig, és jel híján a hallókéregben az érintett idegsejt-hálózatok "hiányérzetükben" ahelyett, hogy a csendet közvetítenék, maguktól kezdenek működni. Az azonos területen lévő idegsejtek idővel nem aszinkron módon, hanem egyre inkább összehangoltan adják tovább jeleiket. Neurológiai kifejezéssel élve szinkronizálódik a működésük, aminek következtében megerősödnek köztük a szinaptikus kapcsolatok. A beteg által érzékelt agykérgi eredmény az egyre erősebb fülzúgás.

Két híres zeneszerző is fülzúgással küzdött. Az idős korára megsüketült Beethoven és Smetana egyértelműen írja le tüneteit. Martin Luther és Jean-Jacques Rousseau szintén ismerte a borzalmas tünetet, vízesés morajlásához hasonlították a fülükben elhatalmasodó zúgást. A forgalmas utak mentén lakók tudják, viszonylag erős zajokat is meg lehet szokni. Az agy normális működés mellett ugyanis megszűri a kívülről érkező zajokat, és egy idő után csak a fontos hangokat észleli, a lényegteleneket nem. A fülzúgástól szenvedőknél ez a szűrés nem működik, mivel az agy hibásan dolgozza fel a hallóidegek impulzusait. Idegrendszerük minden zajra reagál, folyamatosan készenlétben áll. A szűnni nem akaró zaj elviselhetetlen pszichikai terhelést jelent, alvászavart, depressziót, koncentrációs zavarokat okozhat, szélsőséges esetben öngyilkossághoz vezethet.

A hallászavar agyi kompenzációja tehát egy téves észlelés, ami egyre erősebben rögzül. Az idegsejt-kapcsolatok erősödésével a panaszok is egyre makacsabbak.

A felejtés rendkívüli haszna

A fülzúgás elviselhetetlen, ezért eddig is számos terápiával próbálkoztak. A halláskiesésért néha bizonyos területek vérellátásának romlása okolható, ezért a leggyakrabban értágító gyógyszer infúziós beadásával igyekeznek enyhíteni a zúgást. "Az ideiglenes javulás azonban általában csak a betegek hitén és a placebo hatáson múlik, ahogy valamennyi gyógyszeres vagy pszichoterápiás kezelés is. A zavaró fantom-alapzaj más hangokkal való elnyomása sem hozott igazán jó eredményt" - vallja be Dr. Tóth Tímea, egyike azon három fülorvosnak, akik elsőként tanulták meg az újfajta tinnitus-kezelés alkalmazását. A hivatalosan Coordinated Reset, röviden CR®-neuromodulációnak nevezett új terápia lényege, hogy a hallókéreg önálló, kéretlen működésre ráállt, fantomhangot keltő idegsejtjeivel elfelejteti a kóros, egyidejű (szinkron) hangpótló jeladást. Alapja az agy természetes tanulási, azaz egyben felejtési képessége, amellyel új ingerre reagál.

A fülbe megfelelő frekvenciájú és halk, de még jól hallható hangerejű hangokat kell adni, hogy megzavarjuk az idegsejtek szinkron működését. E hangokra az idegsejtek aszinkron - mondhatnánk összevissza - aktivitással válaszolnak, s ha ez kellő ideig tart, akkor az idegsejtek megtanulják új feladatukat; leépítik a szinkron működés idején kialakult erős szinaptikus kapcsolataikat, melynek következtében megszűnik a kóros hang. Az eljárást nevezhetnénk koordinált újraírásnak vagy feledtetésnek. A teljesen fájdalommentes akusztikus kezelés akár végleges megoldást is adhat.

A várható eredmény

A magyar családi gyökerekkel rendelkező, fiatal német professzor, a módszer kifejlesztője tíz éves kutatást követően 2010 tavaszán kezdte meg kísérleteit 63 tinnitusos beteggel. Három hónap után 71 százalékuknak jelentősen javult a fülzúgásuk, melynek hangereje átlagosan 40 százalékponttal csökkent. Az első tizenkét hetes terápia után a súlyos, nagyon súlyos tinnitus-fokozatú kategóriába tartozó páciensek száma 75%-kal csökkent. A hatás további egy hónap kezelés nélküli időszak után is megmaradt. A megfelelő eredmény érdekében érdemes további hat hónapig folytatni a kezelést. Ha ezután stressz vagy zajhatásra visszatérne a fülzúgás, csak rövid, pár órás, legfeljebb néhány napos kezelés szükséges, és visszaáll a fülben a csend. A magyar szakmai érdeklődésre válaszul egy évre a sikeres német kísérlet után elsőként hazánkban lett hozzáférhető a találmány.

Kezelés kényelmesen, otthon, munka vagy pihenés közben

Dr. Tóth Tímea az első két hazai, a budapesti és debreceni Tinnitus Centrum beindításában is részt vesz. Vajon hogyan zajlik mindez a gyakorlatban? - kérdeztük.

Miután más betegségeknél is bizonyos kérgi idegsejtek szinkronműködése váltja ki a panaszokat, a Müncheni Egyetemen kutatások folynak a Parkinson-kór, kényszerbetegségek és a hiperaktivitás kezelésére is! - Kinek használ?

A készülék azoknak a tinnitus-betegnek segít, akik rendelkeznek olyan mértékű hallással, hogy meghallják a készülék hangját, illetve az úgynevezett szubjektív és tonális tinnituszosoknak, akik sípoló, zúgó 200 és 10 KHz közötti frekvenciatartományba eső hangokat hallanak. Sajnos nagyfokú nagyothallás és siketség, valamint esetén ez a módszer sem segít.

Az érintettek fül-orr-gégész vagy audiológus szakorvos ajánlására kerülnek hozzánk. Aki közvetlenül minket keres majd fel, az is először alapos általános fülészeti kivizsgáláson esik át. CT és MR vizsgálattal az agyi eltéréseket kell kizárni. Ezután a páciens tinnitus-frekvenciájának elemzésével meghatározzuk az agyi célterületet, ahol a fantomhangokat keltő idegsejtek elhelyezkednek, majd számítógépes program segítségével beállítjuk, hogy a kezelés milyen frekvenciájú hangokkal, és milyen ritmusban történjék. A gyógyító hangok megtervezése és mintázata teljesen egyedi, ezért - bár meglepő - szerzői jog védi. Ezután a beteg megkapja saját fülkagylóra helyezhető, pontosan a panaszának megfelelően beprogramozott alig gyufaskatulyányi elektromos készülékét. Ha a fülére helyezi, és bekapcsolja, egy négy hangból álló apró hangsort, dallamot fog hallani. Ez felejteti el a szinkronizáltan működő idegsejtekkel az együttműködést, és visszatéríti őket az összevissza aktivitás egészséges állapotához. Összesen napi 4-6 órán át kell hallgatni a fülkagylóra helyezett készüléket.

- Húsz év után megint zörejek nélkül élhet? Mit várhat a beteg a kezeléstől?

A betegek háromnegyede remélhet javulást. Kezdetben a fülzúgás átmenetileg erősödhet, de ez általában már a javulás jele. Ilyenkor vissza kell menni az orvoshoz, és rendszerint a készülék beállításának módosítása után már egyértelmű javulás következik. Egy-egy beteg kellemetlennek érezheti a hangokat, de egyéb mellékhatások nem várhatóak. Csupán a készülékhasználók 29 százalékánál nem sikerült eredményt elérni. Ők teljes árgarancia mellett visszaadhatják a készüléket, aminek egyelőre borsos ára van. Egyébként az eredményesség sem a beteg korától, sem attól nem függ, mióta küzd a fantomhangokkal. Évtizedek után is megszűnhet a fülzúgás.

Kellemesebb, mint gondolná!Elsőre riasztónak tűnhet állandóan ugyanazt az aprócska dallamot hallgatni. A feltaláló egy a zenekarban az üstdob közelében ülő klarinétost említett, aki ráadásul pont gyakorlás közben kezelte magát. Egyáltalán nem zavarta a halk zaj, és sikeresen megszabadult fülzúgásától. - Hol, hogyan, milyen áron?

A kezelés és a hozzá szükséges készülék április elejétől több önálló Tinnitus Centrum megnyitását követően lesz hozzáférhető a magyar páciensek számára. Az első Budapesten, a Corvin sétányon, a második Debrecenben működik majd. A Tinnitus Centrumok szolgáltatásait fül-orr-gégész szakorvosok ajánlásával lehet igénybe venni. A régóta fülzúgástól szenvedők egy része bizonyára örömmel kifizeti majd a fogászati magánrendelésen protézisre és fogbeültetésre felszámított árakkal összevehető, mintegy 2500 eurós önköltségi árat. Az eljárás meghonosítói igyekeznek hitelkonstrukcióval, később pedig esetleg társadalombiztosítási támogatással egyre több érintett számára elérhetővé tenni a gyógymódot.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +36 °C
Minimum: +23 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható. Záporok, zivatarok szórványosan előfordulhatnak: főleg a Dunántúl keleti felén, a középső országrészben, valamint az Északi-középhegység, Észak-Alföld tágabb térségében számíthatunk rájuk. A zivatarokhoz elsősorban viharos széllökés és felhőszakadás társulhat, egy-egy hevesebb cella is lehet. A déli, délkeleti, a Dunántúl északnyugati részén az északira forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. Késő este 21 és 30 fok között alakul a hőmérséklet. Zivatarok, felhőszakadás, fülledt levegő, 42 fok és extrém UV sugárzás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra