Lehet, hogy daganat és nem anyajegy?

A szemhéjdaganat a szem védőszerveit, azaz szemhéjakat érinti. Tudjon meg mindent a leggyakoribb szemészeti daganatról a szemhéjdaganatról a Betegségek A-Z szócikkéből.

Maga a szemhéj a testfelület legvékonyabb bőrterülete, leggyakrabban bazaliómák jelennek meg rajta. Ezek rosszindulatú, de nem életveszélyes daganatok, a bőr bazális rétegéből alakulnak ki. Előfordulhat agresszívabb daganat, például laphámrák is ezen a területen, de kimetszéssel, sugárkezeléssel az is jól kezelhető, kivéve, ha áttétet képez. Melanóma ugyancsak jelentkezhet ezen a területen.

Ezek a leggyakoribb szembetegségek tünetei!

Tudta, hogy a bőrgyógyászok, szemészek nagyon gyakran találkoznak szemhéjdaganattal, így annak gyanúját már a klinikai vizsgálat során fel tudják állítani? Ha még többet szeretne megtudni a szemhéjdaganat diagnózisáról és előfordulási okairól, olvassa el a Betegségek A-Z szócikkét !

Milyen a szemhéjdaganat, milyen a betegség kórlefolyása?

A szemhéjdaganat tünetként a szemhéjon egy árpaszerű vagy szabálytalan szélű, nagyobb kiterjedésű elváltozás jelenhet meg. Mivel a szemhéjdaganat nagyon lassan alakul ki, a beteg hozzászokik, nem tartja feltűnőnek a képződményt, sokszor a környezete sem veszi észre azt. Sokszor a szemhéjszélen úgy indulhat el a daganat, mintha egy árpa vagy egy gyöngyházfényű, idővel esetleg pigmentálódó anyajegy lenne. Később felülete esetleg nedvedzik, kisebesedik, varasodik, a beteg azt hiheti, csak egy rosszul gyógyuló sebbel van dolga.

Maga a szemhéj a testfelület legvékonyabb bőrterülete, leggyakrabban bazaliómák jelennek meg rajta

Maga a szemhéj a testfelület legvékonyabb bőrterülete, leggyakrabban bazaliómák jelennek meg rajta

A szemhéjdaganat kezelésekor legnagyobb probléma, hogy a bőr bazális rétegéből kialakuló bazaliómák felszínen megjelenő részei sokszor csak a "jéghegy csúcsát" jelentik. Emiatt van az, hogy ezt a daganattípust széles kimetszéssel ajánlott eltávolítani, lévén előfordulhat, hogy a látható, makroszkópos elváltozás környezetében akár egy centiméterre is kiterjedhet a daganat.

Ha betegséget nem veszik észre korán, a képletet pedig nem távolítják el radikálisan (mert ezt a beteg kora, általános állapota nem teszi lehetővé, esetleg elutasítja a műtétet),sugárkezelés is szóba kerülhet.

A szemhéjdaganatok kezeléséről még többet megtudhat a Betegségek A-Z legújabb szócikkében , amit a Szemészeti problémák problémák alkategóriában találhatnak meg.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +34 °C
Minimum: +17 °C

Napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, illetve kisebb koncentrációban szaharai por is lesz felettünk. Csapadék nem várható. A délnyugati szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A csúcshőmérséklet 32 és 37 fok között alakul. Késő estére 21 és 28 fok közé hűl le a levegő. A forróság mellett napközben melegfront dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra