Koncentrálnia kell? Ne forgassa a fejét!

Aki volt már koktélpartin, bizonyára tudja, milyen nehéz a sok zavaró körülmény miatt követni és hallgatni egy beszélgetést. Az is közismert, hogy ha ilyenkor egy beszélőre koncentrálunk, néhány másodperc múlva könnyebben tudjuk követni a mondanivalóját.

Ezt nevezik koktélparti hatásnak. A japán NTT Communication Science Laboratories kutatói azonban a Proceedings of National Academy of Sciences szaklapban megjelent tanulmányukban azt írják le, hogy képes a fejünk egyszerű elfordítása felborítani ezt a hatást, hogy újból el kell kezdenünk koncentrálni.

Az első kísérletben a résztvevők olyan hangfalak mellett ültek, amelyek a kutatók által választott hangokat adták ki. Két különböző hangot játszottak le szakaszosan, így mindegyikre nehéz volt koncentrálni. A koktélparti beszélgetéséhez hasonlóan azonban az alanyok hamarosan meg tudták különböztetni a két hangot, és képesek voltak külön-külön követni azokat.

Ezután a résztvevőket egyedül egy szobába ültették, fejhallgatóval a fejükön. Egy másik szobába egy robotot tettek, melyet az alanyok láthattak, mikrofonokkal a hallójáratában. Lejátszották a korábbi hangokat, majd a robot mikrofonjai által felfogott hangot továbbították az ember felé. A kutatók ennek köszönhetően úgy vizsgálhatták a koktélparti-hatást, hogy több paramétert is megváltoztathattak. Megkérhették például a résztvevőt, hogy hirtelen fordítsa el a fejét, hogy kideríthessék, hogyan befolyásolja ez a hangok követésének képességét. Arra is kérhették, hogy csak akkor tegye ezt, amikor a robot is elfordítja a fejét, vagy a robottal utánoztathatták az önkéntes fejmozgását. A hangforrás paramétereit is tetszés szerint lehetett változtatni.

Miután a kutatók az összes lehetőséget sorra vették, kiderült, hogy a koktélparti-hatás rendkívül mulandó, már a fej puszta elfordítása majd visszafordítása is a tiszta értés eltűnését eredményezi, és az alanynak újra kell kezdenie a koncentrálást. Érdekes módon a környezet más változásai nem vezettek e jelenséghez. Ha például az alany koncentrációját egy felvillanó fénnyel egy pillanatra elvonták, az agynak nem kell újra kibogoznia a különböző hangokat, hanem továbbra is meg tudta különböztetni a hallott hangokat.

A kutatásból ugyanakkor az is kiderült, hogy a hangok folyamának elvesztése, majd az erre történő újrafókuszálás nem tette lehetetlenné az alanyok számára a folyam lényegének követését, ami megmagyarázza, hogyan képesek az emberek még olyankor is követni a teljes beszélgetést egy partin, ha időnként elveszítik a fonalat.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: