Fülápolás a mindennapokban: hallatlanul egyszerű

Fülünk meglehetősen elhanyagolt érzékszervünk: legtöbben egyáltalán nem is foglalkozunk vele, csak amikor már komoly baj van.

A fül gondos ápolásával, hallásunk állapotának rendszeres tesztelésével nagyon sokat tehetünk azért, hogy öregebb korunkban ne alakuljon ki az időskori nagyothallás.

Tesztelje hallását

Álljon meg, és csukja be a szemét. Álljon valaki ön elé, körülbelül fél méterre, és mondjon el egy tetszőleges mondatot suttogva, két percen belül, amikor neki tetszik, de ön ne tudja előre, mikor fog a mondat elhangzani. Két perc után nyissa ki a szemét, és mondja el a segítőnek, mit súgott. Ha nem találta el, az korai halláscsökkenés vagy -vesztés jele is lehet, ezért fontos, hogy elmenjen egy hallásvizsgálatra, és a későbbiekben jobban óvja fülét, hogy elejét vegye a további hallásromlásnak.

Figyeljen környezete visszajelzéseire

Ha túl sokszor kap olyan megjegyzéseket, amik a hallására, illetve annak hiányára utalnak, ne sértődjön meg, inkább gondolkozzon el azon, hátha reális egészségügyi alapja van az olyan "gyanúsításoknak", mint "nem hallasz: talán valami baj van a füleddel"?

A fülzsír eltávolítása

A legtöbb embert nem tanítják meg gyermekkorában a megfelelő fültisztításra, esetleg csak annyit mondanak neki, hogy mossa meg este a fülét is szappannal. A közismert fültisztító pálcával pedig még kárt is okozhatunk, mert mélyebbre tömöríthetjük az összegyűlt fülzsírt, sőt ha túl mélyre toljuk, még a dobhártyát is perforálhatjuk. Fültisztításra alkalmazzunk gyógyszertárban kapható fülpucoló folyadékot, vagy ha úgy érezzük, ennyi nem elég, orvoshoz is elmehetünk, és kérhetjük a szakszerű fültisztítást, ezt általában egy vákuumtechnikai eszközzel végzik.

Fülbarát étkek

Napi 800 mikrogramm folsav bevitele lassítja a magas frekvenciájú hangok érzékelésének csökkenését. Fogyasszon zöld leveles zöldségeket, melyekben sok folsav van.

Védje a fülét

Ha hosszútávon vagyunk kitéve olyan erős zajnak, ami miatt fel kell emelnünk a hangunkat, ez akár 50%-kal is növelheti a szívroham kockázatát. Különösen igaz ez, ha otthon és a munkahelyen is érvényesül a zajártalom. Ezért ha ön, vagy valamelyik hozzátartozója zajos környezetben dolgozik, fontos, otthon minél kisebb zajterhelés érje: nem kell állandóan mennie a tévének-rádiónak, és a gyerekeket is megkérhetjük, hogy biztosítsanak kis nyugalmat a zajos helyen dolgozó szülőnek. Ha pedig szeszélyesen változó zajnak van kitéve, például szirénázás, nyugodtan fogja be a fülét.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: