Fülápolás a mindennapokban: hallatlanul egyszerű

Fülünk meglehetősen elhanyagolt érzékszervünk: legtöbben egyáltalán nem is foglalkozunk vele, csak amikor már komoly baj van.

A fül gondos ápolásával, hallásunk állapotának rendszeres tesztelésével nagyon sokat tehetünk azért, hogy öregebb korunkban ne alakuljon ki az időskori nagyothallás.

Tesztelje hallását

Álljon meg, és csukja be a szemét. Álljon valaki ön elé, körülbelül fél méterre, és mondjon el egy tetszőleges mondatot suttogva, két percen belül, amikor neki tetszik, de ön ne tudja előre, mikor fog a mondat elhangzani. Két perc után nyissa ki a szemét, és mondja el a segítőnek, mit súgott. Ha nem találta el, az korai halláscsökkenés vagy -vesztés jele is lehet, ezért fontos, hogy elmenjen egy hallásvizsgálatra, és a későbbiekben jobban óvja fülét, hogy elejét vegye a további hallásromlásnak.

Figyeljen környezete visszajelzéseire

Ha túl sokszor kap olyan megjegyzéseket, amik a hallására, illetve annak hiányára utalnak, ne sértődjön meg, inkább gondolkozzon el azon, hátha reális egészségügyi alapja van az olyan "gyanúsításoknak", mint "nem hallasz: talán valami baj van a füleddel"?

A fülzsír eltávolítása

A legtöbb embert nem tanítják meg gyermekkorában a megfelelő fültisztításra, esetleg csak annyit mondanak neki, hogy mossa meg este a fülét is szappannal. A közismert fültisztító pálcával pedig még kárt is okozhatunk, mert mélyebbre tömöríthetjük az összegyűlt fülzsírt, sőt ha túl mélyre toljuk, még a dobhártyát is perforálhatjuk. Fültisztításra alkalmazzunk gyógyszertárban kapható fülpucoló folyadékot, vagy ha úgy érezzük, ennyi nem elég, orvoshoz is elmehetünk, és kérhetjük a szakszerű fültisztítást, ezt általában egy vákuumtechnikai eszközzel végzik.

Fülbarát étkek

Napi 800 mikrogramm folsav bevitele lassítja a magas frekvenciájú hangok érzékelésének csökkenését. Fogyasszon zöld leveles zöldségeket, melyekben sok folsav van.

Védje a fülét

Ha hosszútávon vagyunk kitéve olyan erős zajnak, ami miatt fel kell emelnünk a hangunkat, ez akár 50%-kal is növelheti a szívroham kockázatát. Különösen igaz ez, ha otthon és a munkahelyen is érvényesül a zajártalom. Ezért ha ön, vagy valamelyik hozzátartozója zajos környezetben dolgozik, fontos, otthon minél kisebb zajterhelés érje: nem kell állandóan mennie a tévének-rádiónak, és a gyerekeket is megkérhetjük, hogy biztosítsanak kis nyugalmat a zajos helyen dolgozó szülőnek. Ha pedig szeszélyesen változó zajnak van kitéve, például szirénázás, nyugodtan fogja be a fülét.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: