Fülápolás a mindennapokban: hallatlanul egyszerű

Fülünk meglehetősen elhanyagolt érzékszervünk: legtöbben egyáltalán nem is foglalkozunk vele, csak amikor már komoly baj van.

A fül gondos ápolásával, hallásunk állapotának rendszeres tesztelésével nagyon sokat tehetünk azért, hogy öregebb korunkban ne alakuljon ki az időskori nagyothallás.

Tesztelje hallását

Álljon meg, és csukja be a szemét. Álljon valaki ön elé, körülbelül fél méterre, és mondjon el egy tetszőleges mondatot suttogva, két percen belül, amikor neki tetszik, de ön ne tudja előre, mikor fog a mondat elhangzani. Két perc után nyissa ki a szemét, és mondja el a segítőnek, mit súgott. Ha nem találta el, az korai halláscsökkenés vagy -vesztés jele is lehet, ezért fontos, hogy elmenjen egy hallásvizsgálatra, és a későbbiekben jobban óvja fülét, hogy elejét vegye a további hallásromlásnak.

Figyeljen környezete visszajelzéseire

Ha túl sokszor kap olyan megjegyzéseket, amik a hallására, illetve annak hiányára utalnak, ne sértődjön meg, inkább gondolkozzon el azon, hátha reális egészségügyi alapja van az olyan "gyanúsításoknak", mint "nem hallasz: talán valami baj van a füleddel"?

A fülzsír eltávolítása

A legtöbb embert nem tanítják meg gyermekkorában a megfelelő fültisztításra, esetleg csak annyit mondanak neki, hogy mossa meg este a fülét is szappannal. A közismert fültisztító pálcával pedig még kárt is okozhatunk, mert mélyebbre tömöríthetjük az összegyűlt fülzsírt, sőt ha túl mélyre toljuk, még a dobhártyát is perforálhatjuk. Fültisztításra alkalmazzunk gyógyszertárban kapható fülpucoló folyadékot, vagy ha úgy érezzük, ennyi nem elég, orvoshoz is elmehetünk, és kérhetjük a szakszerű fültisztítást, ezt általában egy vákuumtechnikai eszközzel végzik.

Fülbarát étkek

Napi 800 mikrogramm folsav bevitele lassítja a magas frekvenciájú hangok érzékelésének csökkenését. Fogyasszon zöld leveles zöldségeket, melyekben sok folsav van.

Védje a fülét

Ha hosszútávon vagyunk kitéve olyan erős zajnak, ami miatt fel kell emelnünk a hangunkat, ez akár 50%-kal is növelheti a szívroham kockázatát. Különösen igaz ez, ha otthon és a munkahelyen is érvényesül a zajártalom. Ezért ha ön, vagy valamelyik hozzátartozója zajos környezetben dolgozik, fontos, otthon minél kisebb zajterhelés érje: nem kell állandóan mennie a tévének-rádiónak, és a gyerekeket is megkérhetjük, hogy biztosítsanak kis nyugalmat a zajos helyen dolgozó szülőnek. Ha pedig szeszélyesen változó zajnak van kitéve, például szirénázás, nyugodtan fogja be a fülét.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

A pára- és ködfoltok, valamint a keleti, északkeleti tájakon megmaradó felhőzet szakadozását, feloszlását követően napközben általában sok napsütés várható - főként az ország keleti felén erőteljes - gomolyfelhő-képződéssel. Délután főleg hazánk északkeleti, keleti harmadában számíthatunk elszórtan záporokra, zivatarokra. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt, helyenként északkeleten élénk lesz. A zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra