Együtt élni a glaukómával

A glaukóma jellemzően olyan elváltozás, amelynek szinten tartásában, gyógyításában nagy szerepe van a folyamatos kezelésnek és a beteg együttműködési hajlandóságának, kiegyensúlyozott, tudatos életvitelének.

Mit tehet az orvos?

A glaukóma oka a csarnokvíz elvezető rendszerének működési zavara, amely miatt kórosan megnő a szem belső nyomása. Sajnos ezt meggyógyítani csak az esetek kisebb részében tudják, de gyógyszeres kezeléssel és/vagy műtéttel a szem belső nyomását egyensúlyban lehet tartani, így elkerülhető a további állapot- és látásromlás. A glaukóma kezelése az esetek nagyobb részében helyi gyógyszeres kezelést (szemcsepp használatot) jelent, amit folyamatosan kell végezni. A megfelelő gyógyszer kiválasztása és az adagolás beállítása a kezelőorvos feladata. Egyéb betegségek fennállásáról (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás) tájékoztatni kell a szemész szakorvost is.

Mit tehet a beteg?

A beteg azzal tehet a legtöbbet a látásának szinten tartásában, ha folyamatosan együttműködik a kezelőorvosával, legalább háromhavonta ellenőrizteti szemének állapotát. A szemorvos által kiválasztott szemcseppet rendszeresen használja, lehetőleg a napnak ugyanazon szakában, még akkor is, ha éppen a szembaja nem okoz tüneteket. Néhány életviteli szabály betartásával is javíthatja az állapotát. Így például vigyázzon a folyadékbevitel mennyiségére: legfeljebb 1,5-2 liter folyadék fogyasztását ajánlják naponta, azt is többszöri részletekben. A kávé és az alkohol fogyasztásában maradjon nagyon mértékletes. Óvakodjék az olyan helyzetektől, amely a fejben vértolulást okoz vagy a vénás elfolyást akadályozza: például rostdús, helyes táplálkozással kerülje a székrekedést, és ha erősen, görcsösen köhög, csillapítsa! Az úszás, futás, kerékpározás jó hatású lehet, de a hirtelen nagy erőkifejtést igénylő sportok (mint például a súlyemelés), illetve a fejenállással, kézenállással járó gyakorlatok kerülendők. A stressz a glaukómások állapotát is rontja. Ajánlatos kerülniük a teljes sötétet, így például hagyjanak bekapcsolva egy kislámpát a tévézés idején is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció