Így tudunk füstmentesen élni

November harmadik csütörtökén évről évre arra igyekeznek felhívni a figyelmet a szakemberek, hogy vegyük komolyan a dohányzás káros hatásait és aki csak teheti, szokjon le. Több mint fél évszázada ezen a napon tartják a Füstmentes Világnapot.

1971-ben arra kérte az amerikaiakat Arthur P. Mullaney, Massachusetts állam kormányzója, hogy egy napig ne gyújtsanak rá, a pénzt pedig, amit ezzel megspórolnak, költsék egy helyi középiskola támogatására. 1976. novemberében az Amerikai Rákellenes Társaságnak már egymillió embert sikerült rávennie arra, hogy bírják ki dohányzás nélkül egy napig, és 1977-ben valamennyi amerikai állam csatlakozott a mozgalomhoz – idézi fel a napi.hu.

dohányzás, leszokás, cigaretta
Ma ne gyújts rá! Fotó: Getty Images

Itthon 2 millió dohányos mondhat ma nemet a cigarettára

A Füstmentes Világnap az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslatára jött létre és most a világon mintegy 1 milliárd, Magyarországon pedig 2 millió dohányzó embert érint. A füst azonban nem csak a dohányzás esetén merülhet fel, hiszen a közlekedés, a fűtés, vagy akár a kertgondozás is okozója lehet.

Szinte minden füstöt kibocsátó technológiának és gyakorlatnak azonban van valamilyen környezetbarát alternatívája, így apró lépésekkel mi is sokat tehetünk az ártalmak csökkentéséért.

Egy slukkal közel 100 káros vegyi anyagot szívunk be

Ha valaki le akar szokni, már az első füstmentes naptól érezhetők ennek jótékony hatásai. Aki mégsem tud teljesen lemondani a cigarettáról, annak érdemes tájékozódnia a füstmentes technológiákról, melyek lényegesen kevesebb káros anyagot bocsájtanak ki. Fontos kiemelni azonban, hogy a dohányzás minden formája ártalmas, így e technológiák sem kockázatmentesek.

Habár sokan nem tudják: nem elsősorban a nikotin, hanem az égés során keletkező füst és kátrány felelős a dohányzással kapcsolatos betegségek kialakulásáért. A füstben keletkező közel hétezer vegyi anyag közül 93 káros az egészségre.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +7, +12 °C
Minimum: +4, +10 °C

Kezdetben borult lesz az ég, majd felhőátvonulásokra számíthatunk. Többfelé lehet eső, zápor, északon esetleg havas eső is, de délután csökken a csapadékhajlam. Erős, viharos északnyugati szél mellett 7, 12 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Hétfőn erős hidegfronti hatás érvényesül, nagyon megterhelő időszak veszi kezdetét. Erős szívpanaszok léphetnek fel, ingadozhat a vérnyomás, többen rosszulléteket tapasztalhatnak. Gyakori lehet a görcsös fejfájás, a kismamák görcskészsége szintén fokozódik. Csökken a hő- és komfortérzet, fennáll a megfázás veszélye! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: