Az ujjropogtatás tényleg árt az ízületeknek?

Valóban tönkre tudnak menni az ízületeink, ha ropogtatjuk az ujjainkat?

Az ujjropogtatás az egyik olyan rossz szokás, amelytől sokak hátán futkos a hideg: jó módszer az ujjropogtatók leszerelésére az a mondat, hogy "Ha nem szoksz le erről, tönkre fognak menni az ízületeid!". De valóban van összefüggés a sokak számára idegesítő szokás és az ízületi gyulladás kialakulása között? És mi okozza a roppanós hangot?

Az ujjropogtatás tényleg árt az ízületeknek?
Valóban okozhat ízületi gyulladást az ujjak ropogtatása? Fotó: 123rf

Nem növeli a betegség esélyét

A rossz hír azok számára, akik nem viselik el egykönnyen, ha mások a közelükben tördelik az ujjaikat, hogy ez valójában csak riogatás, ez a szokás egyáltalán nem növeli az arthritis kialakulásának esélyét. Ez tudományos kutatások is alátámasztják, amelyekben vizsgálták az ízületi gyulladásos betegek arányát azok között, akik ropogtatják az ujjaikat, és azok között is, akik nem élnek ezzel a szokással, és nem találtak összefüggést a betegség és a ropogtatás között.

A kóros körömrágás, hajtépés nem egyszerű rossz szokás, hanem úgynevezett viselkedési függőségek, amelyek a szenvedélybetegségek külön csoportját alkotják. Mit érdemes ezekről tudni? Kattintson!

Mi adja a ropogtatós hangot?

De ha nem az ízületek és a csontok összedörzsölése, koptatása, akkor mi adja a ropogáshoz hasonló hangot? Valójában az ujjak ropogtatásakor nem összedörzsölődik a két csont, hanem ideiglenesen eltávolodik egymástól. A köztük lévő folyadékban apró gázbuborékok találhatók, amelyek az ujjropogtatás miatt kipukkadnak, ez adja a különös hangot.

Gyengébb lesz a fogásunk

Az ujjropogtatás tehát nem jár olyan káros következményekkel, mint az ízületi gyulladás, azonban érdemes lehet ezt a szokást mégiscsak elengedni. Az ujjropogtatóknál ugyanis kimutatták, hogy a markuk szorítóereje gyengébb, mint azoknál, akik nem élnek ezzel a szokással, és kezeik duzzadtabbak is lehetnek. Emellett már a ropogtatás következtében kialakuló sérülésről is számoltak be korábban, ezért ha esetleg fájdalmat érzünk a ropogtatás után, azzal érdemes orvoshoz fordulnunk!

Forrás: health.harvard.edu

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)