Több ezer új gyógyszert fejlesztenek

Jelenleg több mint hétezer készítményt fejlesztenek, ezek jelentős része már a klinikai vizsgálat fázisában van - közölte Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója.

Mennyibe kerül egy gyógyszer kifejlesztése? A választ itt olvashatja el!

Hamarosan több ezer új gyógyszer kerülhet a piacra. Az új készítmények klinikai vizsgálatainak jelentős része Magyarországon zajlik.

Magyarország rendkívül erős és előkelő pozíciót vívott ki magának a klinikai vizsgálatok nemzetközi mezőnyében. Ennek "pozitív mellékhatása", hogy sok tízezer magyar ember jut hozzá a legmodernebb terápiákhoz. Magyarországnak felkészült szakemberei és jó intézményi hálózata van, így érdemes klinikai vizsgálatokat az országba hozni - véli Holchacker Péter.

gyógyszerek, gyógyszerfejlesztés, klinikai vizsgálat,  gyógyszergyártás, gyógyszerinnováció
A gyógyszerinnovációnak köszönhetően a legmodernebb készítményekhez juthatunk. Fotó: 123rf

Mi is az a gyógyszer?

Az 1998. évi új gyógyszertörvény szerint a gyógyszer olyan anyag vagy anyagok keveréke, illetve olyan készítmény, amelyet betegség megelőzése, felismerése, kezelése vagy élettani funkció fenntartása, helyreállítása, javítása vagy módosítása céljából emberi szervezetben vagy emberi szervezeten alkalmaznak. A gyógyszerek tartalmaznak hatóanyagot és segédanyagokat. Magyarországon gyógyszert csak az forgalmazhat, akinek van forgalomba hozatali engedélye. Ezt az engedélyt az Országos Gyógyszerészeti Intézettől (OGYI) lehet kérni.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)