-2° - +6°
Kettős front

Orvosok kétségei a lélegezetőgépekkel kapcsolatban

A COVID-19 miatt kórházba kerülő páciensek egy részét a ma általánosnak tekinthető protokoll szerint géppel lélegeztetik abban a reményben, hogy ettől stabilizálódik vagy javul az állapotuk. Azonban vannak olyan jelentések is, amelyek szerint a lélegeztetőgépre kapcsolt koronavírusos betegek halálozási aránya szokatlanul magas. Az orvosok egy része ezért attól tart, hogy a gépek árthatnak bizonyos betegeknek.

Az új koronavírus okozta megbetegedés, ami az egész tüdőre kiterjedő súlyos gyulladássá fajulhat, a páciensek egy részénél rendkívüli légzési nehézséget okoz. Mivel a kórnak még nincs hatásos ellenszere, a betegeket állapotán támogató kezelésekkel igyekeznek javítani. Az orvosok azonban kénytelenek menet közben megtanulni, hogy mi a leghasznosabb beavatkozás. Tudományos alaposságú tanulmányok nem léteznek, csak úgynevezett anekdotikus bizonyítékok (azaz más szakemberek által megtapasztalat és dokumentált esetek) alapján hozhatnak döntéseket egy adott beteg kezeléséről. A legsúlyosabb esetekben - és ebből sajnálatosan nagyon sok van - lélegeztetőgéppel juttatják oxigénhez a szervezetet. Ezért próbálnak az illetékesek minden követ megmozgatni, hogy minél több ilyen eszközt gyártsanak és tegyenek beszerezhetővé az arra felkészült cégek.

intenzív COVID-19
A géppel történő lélegeztetés veszélyes. Az orvosok elkerülik, ha csak tehetik - Fotó: Getty Images

A lélegeztetőgépek olyan mechanikus ventilátorok, amelyek részben a friss levegő tüdőbe pumpálásáról és a használt levegő elvezetéséről gondoskodnak, illetve a beteg nyugtató, altató gyógyszerezésében is szerepet kapnak. Ehhez egy csövet vezetnek a beteg légcsövébe (ezt hívják intubálásnak), amivel megakadályozzák a nyelv hátracsúszását, és szabaddá teszik a levegő útját. Az ilyen módon ellátott betegek halála gyakori, függetlenül attól, hogy miért van szükségük a légzés segítségére. Szakértők szerint általában a gépre kapcsolt súlyos légzési zavarban szenvedő betegek 40-50 százaléka hal meg, de New York-ban a géppel lélegeztetett koronavírus-betegek legalább 80 százaléka vesztette életét - számolt be az AP hírügynökség állami és a városi tisztviselőkre hivatkozva.

Rosszabb lélegeztetési statisztikák a COVID-19-nél

A szokásosnál magasabb halálozási arányokat az Egyesült Államok más részeiről is jelentettek - közölte Dr. Albert Rizzo, az amerikai tüdőtársaság orvosigazgatója. Hasonló jelentések érkeztek Kínából és az Egyesült Királyságból is, ahol a lélegeztetett betegek kétharmada hunyt el. Egy nagyon kicsi tanulmány szerint a kínai Vuhanban, ahol a betegség először jelent meg, 86 százalék halt meg.

Az ok nem egyértelmű. Szakértői vélemények szerint lehetséges, hogy a betegség kimenetelében közrejátszik a páciensek megfertőződés előtti, illetve a gépre kapcsolásukkor fennálló állapota. A egészségügyi szakemberek azt is felvetették, hogy vajon a ventilátorok nem ronthatják-e a betegek kondícióját például azzal, hogy beindítják vagy elmélyítik az immunrendszer káros reakcióit. Ez egyelőre csak spekuláció. A szakértők szerint az biztos, hogy a lélegeztetőgépek idővel károsak lehetnek a beteg számára, mivel a nagynyomású oxigént a beteg tüdejének apró léghólyagjaiba kényszerítik.

"Tudjuk, hogy a mechanikus lélegeztetés nem tesz jót. Az elmúlt néhány évtized egyik legfontosabb megállapítása, hogy a gyógyítási célú lélegeztetés súlyosbíthatja a tüdő sérüléseit, azért nagyon óvatosan kell használnunk. A veszély enyhíthető az alkalmazott nyomás és a lélegzetvétel nagyságának korlátozásával" - jelentette ki Dr. Eddy Fan, a torontói általános kórház lélegeztetés szakértője. Vannak orvosok, akik a kockázatok miatt igyekeznek a betegeket a lehető leghosszabb ideig távoltartani a gépi lélegeztetéstől, és inkább más technikák felé fordulnak.


Néhány héttel ezelőtt New Yorkban a koronavírusos betegeket rutinszerűen gépre kapcsolták, hogy légzésük folyamatos maradjon - mondta az ABC News szerint dr. Joseph Habboushe, egy manhattani sürgősségi orvos. De az orvosok egyre inkább más intézkedéseket próbálnak ki először. Az egyik az, hogy a betegeket különböző testhelyzetekbe, például hasra fektetik, hogy a tüdő különböző részei jobban levegőzzenek. Egy másik lehetőség, hogy a betegek több oxigént kapjanak az orrcsöveken vagy más eszközökön keresztül. Egyes orvosok azzal kísérleteznek, nitrogén-monoxidot adnak a keverékhez, hogy javítsák a véráramot és több oxigénhez juttassák ezáltal a tüdő legkevésbé sérült részeit.

Jobb, ha intubálás nélkül javíthatnak a beteg állapotán

"Úgy gondoljuk, ha javítani tudunk az állapotukon anélkül, hogy intubálnánk őket, akkor valószínűbb, hogy jobb eredményt kapunk. Ezek a döntések nem függnek össze azzal, hogy nincs elég lélegeztetőgép. De ez a probléma is aggodalomra ad okot" - mondta Habboushe. Számos jelentés szól arról, hogy a koronavírusos betegek sokkal hosszabb ideig vannak lélegeztetőgépen, mint más betegségben szenvedők. A szakértők szerint például a bakteriális tüdőgyulladás miatt a páciensek legfeljebb egy-két napig vannak géphez kötve. De a koronavírussal ápoltak gyakran 7, 10 vagy 15 napig is gépi lélegeztetést kapnak, és sokan közülük meghalnak. New York-i orvosok szrint ezért újra kellene gondolni a lélegeztetési protokollt - számolt be a Medscape orvosi portál.

Szakértői becslések szerint a fertőzöttek 80 százaléka enyhe tünetekkel vészeli át a koronavírus fertőzést. A többiek - közülük sokan idősebbek vagy valamilyen krónikus betegségek miatt legyengült emberek - sokkal sérülékenyebbek, illetve vannak olyanok is, akik valószínűleg túlságosan sokáig vagy nagyon erősen voltak kitéve a fertőzésnek. Náluk súlyosabb tünetek jelennek meg, nehezen tudnak lélegezni és mellkasi fájdalomtól szenvedhetnek. Egy részük tüdőgyulladást kap, ami egy akut légzési distressz szindrómának (ARDS) nevezett veszélyes állapotot okozhat. Becslések szerint a betegek 3-4 százalékának lehet szüksége lélegeztetőgépre.

Míg a hétköznapi emberek a védőeszközök, különösképpen az arcmaszkok hiánya miatt aggódnak a leginkább, a koronavírusos betegeket ellátó kórházakban a lélegeztetőgépek hiánya jelenti a legnagyobb problémát világszerte. Magyarországon mérnökök, informatikusok, orvostanhallgatók, kutatók, jogászok, matematikusok, egyetemi tanulók csatlakoztak ahhoz a nem mindennapi projekthez, amelynek célja, hogy egy egyszerre több embert is lélegeztetni képes eszközt alkossanak. Részletek!

Az orvosok általában a véráramban keringő rendelkezésre álló oxigén szintjének ellenőrzésével határozzák meg, hogy kit kell lélegeztetőgépre kapcsolni. A normál mennyiség - az úgynevezett oxigéntelítettség aránya - 95 és 100 százalékos vér-oxigén szint között van, míg a 93 százalékos arány azt jelzi az orvosoknak, hogy a beteg hamarosan szervkárosodást szenvedhet az oxigénhiány miatt. Ha a vér oxigénszintje 80 százalék alá csökken és ott is marad, a károsodás végzetes lehet - a Statnews szerint.

A 93 százalékos határnál a súlyos tüdőgyulladásban vagy egyéb légzési zavarban szenvedő betegeket először neminvazív eszközökre helyezik (például oxigént kapnak), de ha ezek az egyszerűbb intézkedések nem segítenek, akkor kapcsolják őket a lélegeztetőgépre. Dr. Muriel Gillick, a Harvard Egyetem orvosi karának szakértője szerint a légzési nehézséggel küzdő COVID-19-es betegeknél a tüdő légzőhólyagait sűrű folyadék tömíti el, s emiatt az oxigén átadása akkor sem történhet meg, ha egy gép pumpálja be. Ebben az esetben a páciens lélegeztetőgépre helyezése károsíthatja a tüdőt, mivel túl nagy nyomást gyakorol a szervre. A vuhani, a seattle-i és olaszországi városok jelentései is arra utalnak, hogy a betegek lélegezetőgépre kapcsolása nem javíthatja jelentősen a gyógyulás vagy túlélés esélyét. "Van egy elképzelés, hogy ha a COVID-19-ben szenvedő betegeket lélegeztetőgépekkel kezelik, akkor élni fognak, és ha nem, akkor meghalnak. A valóság ennél árnyaltabb" - szögezte le Gillick.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag