Nagy áttörés jöhet a vesebetegek kezelésében

Amerikai kutatók mérföldkőhöz értek az úgynevezett bio-mesterséges vese kifejlesztésében és élő szervezetben való alkalmazásában. Beültették ugyanis egy sertésbe az első olyan biomérnöki munkával előállított szervet, amelyhez nem volt szükség a kilökődést megakadályozó gyógyszerekre. Ha sikerrel jár a kísérlet, azzal a tudósok igen közel kerülnek a humán tesztekhez is.

Egyre több a súlyos vesebeteg a világon, és nincs annyi transzplantálható szerv, amennyire igény lenne, így sokan azelőtt meghalnak, hogy sor kerülhetne az életmentő műtétre. Magyarországon például a transzplantációs várólistán jelenleg 1167-en vannak, de tavaly egész évben csak 335 műtétre került sor. Azaz durván három évig kell várakoznia egy betegnek, mire sorra kerülhet. A világ más részein sem jobb a helyzet, pedig összesen kétmillió embernek volna szüksége új vesére.

vese
vese

Az orvosok és biomérnökök pedig azon dolgoznak, hogy sikerüljön létrehozni mesterséges szerveket. Néhány évvel ezelőtt egy Amerikában dolgozó magyar kutató, Forgács Gábor, a Missouri Egyetem professzora vágott bele olyan kísérletekbe, amelyek során egy semleges vázra 3D nyomtatással építettek fel szöveteket. Szerencsés módon ugyanis a tintasugaras nyomtatók cseppmérete éppen abba a mérettartományba esik, mint egy emberi sejt. Akkoriban úgy tűnt, hogy a szövetnyomtatás megoldhatja a szervfejlesztések biomérnöki problémáit. Csakhogy az emberi szervek rendkívül bonyolultak, többféle együttműködő sejt van bennük. Elég csak arra gondolni, hogy nem elég, ha a vese funkcionális sejtjei működnek, például a szerv vérellátásáról gondoskodó, azaz ereket építő sejtekre is szükség van, és persze még sok másra. A különböző sejtek kifejlődéséhez különböző körülmények szükségesek.

Azaz működő szerv csak akkor állítható elő, és fejlődhet, funkcionálhat megfelelően a szervezeten belül, ha egy úgynevezett bioreaktor szolgálja ki. Ez egy olyan készülék, amely képes a sejtek élettani környezetét úgy szimulálni, hogy azzal a sejtek növekedését és megfelelő differenciálódását serkenti. Az élettani környezet meghatározásába beletartozik a megfelelő hőmérséklet, oxigén és szén-dioxid koncentráció, de kiterjedhet mindenfajta fizikai, (bio)kémiai és mechanikai stimulusra is.

Egy mérföldkő jellegzetességei

A kormányzati koordinálás és finanszírozás mellett futó amerikai veseprogramnak egy olyan beültethető bio-mesterséges szerv kifejlesztése a célja, amely feleslegessé teszi a dialízist. A projekt néhány hete érkezett el egy fordulóponthoz, amikor a Kaliforniai Egyetem tudósai San Franciscóban sikeresen beültették egy funkcionális emberi vesesejteket tartalmazó bioreaktor prototípusát sertésekbe anélkül, hogy jelentős biztonsági aggályok felmerültek volna. A készülék, amely körülbelül akkora, mint egy pakli kártya, nem váltott ki immunreakciót vagy vérrögképződést, ami fontos lépés a jövőbeli emberi kísérletek felé vezető úton - számolt be a MedicalXpress.

A veseátültetésre váró betegek többsége hetente többször is hosszú dialíziskezelésen esik át, hogy a vérükből a méreganyagokat eltávolítsák. A dialízis azonban nem helyettesít sok fontos vesefunkciót, s ez az oka, hogy a dialízisbetegeknek átlagosan csupán 35 százaléka marad életben öt év után is.

Két fő elem

A Shuvo Roy és a Vanderbilt Egyetemi nefrológusa, William H. Fissell által vezetett amerikai veseprojektetben kifejlesztett beültethető eszköz két összetevőből áll. Az egyik fő elem egy vérszűrő rendszer, az úgynevezett hemofilter, amely eltávolítja a méreganyagokat a vérből azáltal, hogy nanométeres pórusokkal ellátott szilikonmembránokkal kiszűri azokat. A másik elem pedig a tenyésztett emberi vesesejteket tartalmazó bioreaktor, amely gondoskodik más vesefunkciók elvégzéséről, mint például a megfelelő folyadékmennyiség és a vérnyomás fenntartásáról, a sószint beállításáról és az alapvető hormonok előállításáról.

A nagy állatokkal végzett ígéretes vizsgálatokat követően a veseprojekt hemofiltrációs rendszere jelenleg az FDA jóváhagyására vár egy kezdeti klinikai vizsgálathoz, hogy értékelni tudják annak biztonságosságát. A bioreaktor technológiát laboratóriumi kísérletekben korábban már tesztelték, de eddig még nem ültették be állatokba. Egyik fontos megoldása, hogy a bioreaktorba zárt vesesejteket elkülönítik a szervezet immunrendszerének hatásaitól, így kizárt a kilökődés veszélye.

"A transzplantációs terápiák szent grálja egy olyan technológia, amely szükségtelenné teszi az élethosszon át tartó immunszupressziót. Az erre szolgáló gyógyszerek ugyanis nemcsak a betegeket teszik ki fertőzéseknek és más káros mellékhatásoknak, hanem kimutatták, hogy közvetlenül károsítják az átültetett sejteket és szerveket is, így az idő múlásával csökkentik a transzplantációk terápiás előnyeit" - mondta Roy. Az immunelnyomás elkerülésének másik alapvető előnye a betegek kiadásainak csökkentése, hiszen ezek a gyógyszerek nagyon drágák.

Az első sikeres veseátültetésre Bostonban került sor 1954-ben egypetéjű ikrek között (akiknél nincs szükség immunszuppresszióra). A műtétet Joseph E. Murray végezte, aki a transzplantáció területén végzett munkájáért 1990-ben Nobel-díjat kapott. Az első magyarországi veseátütetést 1962-ben dr. Németh András hajtotta végre Szegeden. Hivatalos programként 1973-ban indult meg a veseátültetés Magyarországon. Abban az évben Szegeden, Miskolcon, majd Budapesten is végeztek átültetéseket. Az első sikeres - tartósan élő - betegnél 1973. november 16-án történt meg a veseátültetés a Semmelweis Egyetem I. sz. Sebészeti Klinikáján. Azóta a veseátülteés rutinműtét lett. Részletek!

Roy és csapata abból a szempontból is gondosan megtervezte a bioreaktor prototípusát, hogy elkerülje olyan vérrögök kialakulását, amelyek tüdőembóliához vagy stroke-hoz vezethetnek, hiszen ez a legnagyobb kihívás a hosszú távra beültetett orvosi implantátummal élő beteg számára. Ezt úgy érték el, hogy a membránszűrőket, amelyek a vérrel érintkeznek, biobarát molekulákkal vonták be, továbbá úgy alakították ki a készüléket, hogy elkerüljék a turbulens véráramlást, amely szintén kiválthatja a véralvadást. Az eredmények arra vallanak, hogy egy többszörösen is hasznos klinikai technológia jön létre. Ez egyrészt egy szívmeghajtású eszköz, amely fertőzésveszélyt jelentő akkumulátorok vagy más külső csatlakozás nélkül működik, másrészt a kilökődést gátló gyógyszerek vagy vérhígítók nélkül is képes megtisztítani a vért.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció