Mikor és miben halunk meg? Infografika

A többség kíváncsi rá, hogy mikor és milyen körülmények között fog meghalni? Nem biztos azonban, hogy ha valóban volna esély a konkrét válasz megismerésére, a kíváncsiskodók sora változatlanul hosszú maradna. Ezt bizonyítja, hogy gyakran éppen azt az embert nem kérdezzük meg igazán, aki a legpontosabb választ adhatná - saját magunkat. Infografikánk ebben segít.

Mi magunk tudjuk csak igazán, hogy milyen életet élünk, mivel foglalkozunk, támogatjuk-e a szervezetünk egészségét vagy éppen romboljuk azt. Minden lépésünkhöz tartoznak ugyanis olyan tényezők , amelyek meghosszabbítják az életünket vagy ellenkezőleg, közelebb visznek a halálhoz. Ezek a microlife és micromort nevű egységek is segítenek a biztosítótársaságoknak kiszámolni, hogy mennyire vagyunk kockázatosak.

A microlife (mikroélet) egy olyan kockázati egység, amely a várható élettartam fél órás változását jelenti, és az életmód vagy a környezeti kockázati tényezők hatásainak egyszerű közlésére szolgál, a várható élettartamra vonatkozó napi arányos hatás alapján. A napi 30 perces veszteséget vagy nyereséget azért lehet microlife-nak nevezni, mivel 1 000 000 fél óra (57 év) nagyjából megegyezik az átlagos emberek felnőttként eltöltött élettartamával. Ehhez hasonló tényező a micromort (mikrohalál), amely a halál valószínűségét fejezi ki milliomodonként. Mindkét tényező a krónikus kockázatok nagyságának durva, de a torzító tényezőktől mentesített összehasonlítására szolgál.

A kockázatvállalás ezen szemüvegén keresztül tekint infografikánk a világra.

imnfografika halál valószínűsége
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +13 °C

A Dunántúl északnyugati tájain és az északkeleti megyékben sok napsütés valószínű, arrafelé várható legkisebb számban, valamint eséllyel csapadék. Másutt erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és több helyen lehet zápor, főként felhőszakadással kísért zivatar is. Zivataroktól függetlenül az Alpokalján néhol megerősödhet az északi szél. A csúcshőmérséklet 23 és 28 fok között várható. Késő estére döntően 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra nem kell számítani. A napos időszakokban ugyanakkor erős lesz az UV-sugárzás.