Méltánytalanul alulértékelt csontjaink - infografika

Az emberi csontváz igen jellegzetes képződmény. Ennek ellenére, ha a legfontosabb szerveinket kell felsorolni, biztos, hogy leszorul a dobogóról az agy, a szív és a tüdő mögé. Ezért arra is kevesebbet gondolunk, hogy illene megfelelően karbantartanunk. Infografikánkon összegyűjtöttük a csontjainkkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Mivel a csontjaink határozzák meg leginkább testünk alakját, azt is mondhatnánk, hogy a csontváz az alapszervünk. Annál is inkább, mert a csontvelőben képződnek azok az őssejtek , amelyekből az oxigén- és tápanyagszállításban, illetve az immunitásban fontos feladatokat ellátó vérsejtek kialakulnak, azaz a csontjaink jó működése kulcsfontosságú az életben maradásunkhoz, s akkor még nem is beszéltünk a csontok mozgásban betöltött szerepéről.

A csont keménysége ellenére élő szövet, amelynek egészségéhez szükség van megfelelő táp- és építőanyagok bevitelére. Ezek közül a legfontosabb ásványi anyag a kalcium , amelyből a 19 és 50 év közötti felnőtteknek naponta mintegy 1000 milligrammra van szükségük. Emellett vitaminokra is szükség van. A legfontosabb a kalcium felszívódásához szükséges D-vitamin , de az A- és K-vitamin is lényeges.

Ügyelnünk kell rá, hogy a csontjaink sűrűsége (denzitása) is megfelelő legyen. Ezt pedig rendszeres testmozgással érhetjük el. Például gyalog hazacipeljük a boltból a krumplit és az ásványvizet. De csak akkor teljes csontjaink felkészítése, ha nem dohányzunk és mértékkel fogyasztunk alkoholt és a kávézást sem visszük túlzásba. Így idős korunkra, amikor az öregedés miatt már a csonttömegünk csökkenni kezd a törések kisebb veszélyének leszünk kitéve.

csont infografika

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +20 °C
Minimum: +10 °C

Hidegfront szakadozott felhőzete vonul végig az országon, emellett több órára kisüt majd a nap, ugyanakkor a délnyugati, déli megyékben felhősebb idő várható és elsősorban ott helyenként eső, záporeső előfordulhat. Az északias szél nagy területen lesz erős, főleg a nap első felében a Dunántúl magasabban fekvő részein, a Kisalföldön viharos széllökések is lehetnek. Délutánra veszít erejéből a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 25 fok között alakul, de a tartósabban felhős részeken hűvösebb is lehet. Késő estére 7 és 14 fok közé hűl le a levegő. A légkörben tapasztalt melegedést melegfronti hatások kísérhetik, ami rossz hír a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra