Megfejtették az oltásellenesség titkát

A vakcinázás a közegészségügy legnagyobb sikertörténete. Sok más betegség mellett a himlő, a fertőző gyermekbénulás vagy a feketehimlő oltással való felszámolása, visszaszorítása emberek millióinak életét mentette meg, s erről nyilvánvaló bizonyítékok állnak rendelkezésre. Mégis egyre terjed az oltásellenesség, mintha egy kórokozó a józan észt támadta volna meg. Mi lehet a háttérben?

Mindig voltak emberek, akik úgy gondolkodtak, hogy a bennfentesek elhallgatják a valódi információkat. Még az sem számít feltétlenül, hogy kinek milyen a társadalmi státusza. A közemberek a politikusokra, vagy valamiféle háttérhatalomra gyanakszanak, a politikusok meg a sajátos érdekek mentén mozgó szakértőkre. Donald Trump amerikai elnök például (több mint 20 tweetben) írt azautizmusés az oltások összefüggéséről, és megkérdőjelezte a vakcinázást szorgalmazó orvosok hitelességét. A szkepticizmus odáig fajulhat, hogy az elmulasztott oltások miatt járvány tör ki, mint nemrégiben Romániában, ahol a már legyőzött kanyaró szedett áldozatokat.

Az oltásellenesség új hulláma abban gyökerezik, hogy egyre többször állapítanak meg az orvosok autizmust, másrészt a Lancet orvosi folyóiratban megjelent egy (azóta cáfolt) tanulmány az autizmus és az MMR (kanyaró, mumpsz rubeola) vakcina kapcsolatáról, amelyben sokan lehetséges magyarázatot látnak a gyermeküknél diagnosztizált autizmusra.

oltás
Az oltásellenességet sokaknál a saját tudatlanságuk figyelmen kívül hagyása alakítja ki

A The Conversation magazinban kutatóorvosok írtak cikket arról, hogy az oltásellenesekben miért alakul ki az a képzet, hogy jobban ismerik a vakcinákkal kapcsolatos helyzetet, mint az orvosszakértők. Arra jutottak, hogy a háttérben a saját tudás pontos felmérésének képtelensége, az úgynevezett Dunning-Kruger-hatás állhat, amelyet a szociálpszichológia azonosított. Tehát a Dunning-Kruger hatás akkor jelenik meg, ha az egyén bizonyos témával kapcsolatos tudásának hiánya miatt pontatlanul méri fel a szakértelmét. A saját tudatlanság figyelmen kívül hagyása azt eredményezheti, hogy az emberek magukra szakértőkén gondolnak, hozzáértőbbnek látják magukat, mint a szakértők, vagy mint a viszonylag jobban tájékozottak. Ezt hívják "túlzott meggyőződésnek".

Dunning-Kruger hatások és az oltásellenes attitűd

E hipotézis megvizsgálásához 2017 decemberében több mint 1300 amerikait kértek meg, hogy hasonlítsák össze az autizmus okainak ismereteit az orvosok és a tudósok körében. (A megállapítások részleteit a Social Science and Medicine folyóiratban tették közzé.) Ezt követően megkérték a válaszadókat, hogy feleljenek az autizmusra vonatkozó tényszerű tudást firtató kérdésekre. Illetve választ vártak arra is, hogy mennyire értenek egyet a gyermekkori oltások és az autizmus közötti lehetséges kapcsolattal. Megállapították, hogy a minta alapján az Egyesült Államokban élő felnőttek 34 százaléka úgy érzi, hogy az autizmussal kapcsolatban legalább annyit vagy többet tudnak, mint a tudósok. Kissé többen vannak (mintegy 36 százalék), akik úgy érzik, hogy az ismereteik elérik az orvosokét.


A Dunning-Kruger effektus megjelenésére is erős bizonyítékot találtak a mintában. Azon megkérdezettek 62 százaléka, akik az autizmussal kapcsolatos ismeretek felmérésekor a legrosszabbul teljesítettek, úgy gondolja, hogy legalább annyit vagy többet tud a betegség okairól, mint az orvosok és a tudósok, míg a tudásteszt legjobbjainak csak 15 százaléka vélekedik hasonlóan. Továbbá, 71 százaléka azoknak, akik határozottan egyetértenek a vakcinák és az autizmus közötti kapcsolat létezésével, úgy érzik, hogy az autizmussal kapcsolatos ismereteik meghaladják az orvosokét, míg azok közül, akik legerősebben elutasítják ennek a kapcsolatnak a létezését csak 28 százalék érzi magát legalább annyira tájékozottnak, mint az orvosok.

Dunning-Kruger-hatás az oltási politikában

A kutatás azt is megállapította, hogy a Dunning-Kruger-hatás fontos szerepet játszik az oltási politikában is. Az autizmusról szóló tudás mérése mellett a kutatók kíváncsiak voltak a vizsgálatban résztvevők véleményére az oltási politikával kapcsolatban is. Például megkérdezték, hogy támogatják-e a azt a szülői döntést, hogy nem oltatják be a gyermekeiket, mielőtt elérnék az iskoláskort. Azt találták, hogy azok közel egyharmada, akik úgy gondolják, hogy az autizmus okairól többet tudnak, mint az orvosok, erősen támogatják, hogy ne oltassák be a szülők a gyermekeiket. Ezzel szemben azoknak csak a 16 százaléka volt ezen a párton, akik nem hiszik, hogy többet tudnak, mint az orvosok. A tanulmány azt is megállapította, hogy azok, akik úgy gondolják, hogy többet tudnak, mint az orvosok, nagyobb valószínűséggel bíznak a vakcinákról nem megbízható forrásokból származó információkban, például a hírességek megnyilvánulásaiban. Ezek az emberek nagyobb valószínűséggel támogatják, hogy az oltásokról szóló irányelvek kidolgozásában nem szakemberek is erőteljesen részt vegyenek.

Magyarország szerencsés helyzetben van abból a szempontból, hogy nálunk az oltásellenes mozgalmak gyengék, az átoltottság pedig nagyon jó, csaknem 100 százalékos. Ezt sok nyugat-európai ország már nem mondhatja el magáról, például Németországban is emiatt alakulhatott ki kanyarójárvány. Ott ugyanis az oltásellenes mozgalmak sokkal erősebbek, az átoltottsági arány pedig jóval alacsonyabb. Hasonló a helyzet Olaszországban, ahol az oltásellenesség szintén erős. Részletek!

Mivel ez a tendencia erősödik, új módszereket kell találni arra, hogy a vakcinákkal kapcsolatos tudományos konszenzust bemutatássák a szkeptikus közönségnek. Sőt a későbbi kutatásoknak azt is fel kell tárniuk, hogy az oltásokat támogató nem szakértői forrásokból származó hírek, információk megváltoztathatják-e az oltásokat fenntartásokkal kezelő emberek gondolkodását. Hogy a veszély nem csak a tengerentúlon fenyeget, azt egy áprilisi uniós állásfoglalás is mutatja. Európai Parlament (EP) kinyilvánította, hogy közegészségügyi veszélyt jelent a védőoltások számának csökkenése, a legnagyobb kihívást a lakossági bizalom visszaesése jelenti, amely már jelenleg is érezteti a hatását. Nem lehetünk nyugodtak sem az oltásellenesség terjedése, sem a Dunning-Kruger-hatás miatt.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

november 25. - december 01.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
6 190
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +10 °C
Minimum:
-4, +2 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt helyenként tartósan megmarad a köd, másutt változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag