Még mindig ajánlott a maszkviselés a kórházakban

Bár folyamatosan törlik el a kötelező maszkhasználatot, az egészségügyi intézményekben továbbra is ajánlott felvenni őket. A Covidtól ugyan már kevésbé kell félni, de rengeteg légúti fertőzés továbbadását akadályozzák meg.

A legtöbb helyen már nem kötelező a maszkviselés egészségügyi intézményekben sem (Magyarországon ezt az előírást május 1-jén törölték el). Egy friss tanulmány viszont arra világít rá, hogy ennek ellenére továbbra is jó ötlet felvenni a maszkot a kórházakban, szakrendelőkben - írja a CNN.

A szerzők 3 korábbi kutatást, valamint 21, megfigyelésen alapuló tanulmányt vetettek össze, hogy kiszűrjék, mennyire hatásosok a koronavírus terjedésének megakadályozására a sebészi, a szövet- és az N95-ös maszkok.

Többek között azt is megállapították, hogy az egészségügyi intézetekben nincs nagy különbség a sebészi és az N95-ös maszkok nyújtotta a védelem között. 

Maszk kórház koronavírus covid
A maszkok viselése továbbra is hasznos. Fotó: Getty Images.

Dr. Tara Palmore, a George Washington Orvosi Egyetem és David Henderson, az amerikai Egészségügyi Intézet munkatársai szerint a maszkviselés politikai kérdéssé vált a pandémia alatt, ezért is kételkednek benne továbbra is az emberek. A másik probléma, hogy így sem lehet 100%-osan elkerülni a koronavírust és más légúti betegségeket, az viszont bizonyított, hogy a terjedésüket akadályozza, ha maszkot viselünk.

Ezért úgy gondolják, továbbra is ajánlott a viselésük egészségügyi intézményekben, legalább akkor, amikor a betegek találkoznak az ápolókkal, orvosokkal. Ezáltal ugyanis minimálisra csökkenthető a betegségek átadásának veszélye, ha valaki beszél vagy például köhög egyet.

Dr. Syra Madad, fertőző betegségekkel foglalkozó epidemiológus szerint is fontos, hogy a betegekkel való interakció során mindenki viseljen maszkot. 

"Különösen azon páciensek esetében, akik a leginkább kitettek a fertőzéseknek. Igaz, ez nem minden esetben egyértelmű, hogy kinek a leggyengébb a szervezete" - mondta. 

Szerinte is annak kellene az alapnak lennie, hogy az egészségügyi dolgozók a betegek jelenlétében maszkot viselnek. Egymás között, például a folyosón vagy a személyzeti helyiségekben viszont elhagyható. Illetve azokban az esetekben sem kell feltétlenül ragaszkodni hozzá, ha a beteg kéri a levételét, ha mondjuk nem érti, hogy mit mond az orvos.

"Akárhogy is nézzük, már nem életveszélyes a helyzet, de azért még mindig fenyegetést jelent a koronavírus" - nyilatkozta dr. Madad.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -3 °C

Döntően borult lesz az ég. Az egyre erősödő csapadékzóna napközben északkelet felé halad tovább, amiből döntően eső, a főváros térségében és az északkeleti harmadban havazás valószínű. Az Északi-középhegység és a Dunakanyar térségében vastag hótakaró is kialakulhat. A halmazállapot-váltás határa a nap során fokozatosan tolódik észak felé, így egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. Legtovább az északi határnál tarthat ki a havazás. A délies szél estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. A frontérzékenyek napját kettős fronthatás nehezítheti meg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra