Koronavírus és Lyme-kór: meglepő hasonlóságok

A Lyme-kór, amelyet egy kullancsban élő baktérium okoz, a tünetei alapján könnyen összetéveszthető más betegségekkel. Ezt különösen érdemes fejben tartani a mostani járvány idején, mert a borzongás, hidegrázás, enyhe láz, fáradtság és a fájdalmas ízületek egyaránt utalhatnak koronavírus-fertőzésre és Lyme-kórra is.

A Lyme-kór beindítja a citokineket, a gyulladásos folyamatot, és az egész természetes immunrendszer aktiválásával olyan tüneteket idéz elő, amelyek megfelelnek más fertőzések tüneteinek is. Ha az immunrendszer keményen dolgozik a fertőzés megszüntetésében, akkor a COVID-19-hez nagyon hasonló tüneteket okozhat - hívta fel a figyelmet dr. Daniel Cameron, New York-i Lyme-kór-specialista a Today magazinnak .

A helyes diagnózis

Természetesen annak kiderítése, hogy a két betegség közül melyikkel állunk valójában szemben, kulcsfontosságú a helyes kezeléshez. Edward Jones-Lopez, a Dél-Kaliforniai Egyetem orvosi karának adjunktusa hangsúlyozta, hogy a Lyme-kór kezelésénél alapvető az időben történő gyógyszerezés. Minél korábban diagnosztizálják és kezdik kezelni, annál jobb esély van a betegség súlyos szövődményeinek elkerülésére.

A COVID-19 és a Lyme-kór hasonló tüneteket mutathat
A COVID-19 és a Lyme-kór hasonló tüneteket mutathat. Fotó: Getty Images

A Lyme-kór általában a meleg nyári hónapokban fordul elő, hiszen ilyenkor járunk többet a természetben, erdőben és mezőn, azaz a kullancsok legfontosabb élőhelyein, ráadásul a paraziták is ilyenkor a legaktívabbak. A betegség legnyilvánvalóbb tünete az ökörszemkiütés, a gyűrű alakú bőrpír a csípés körül. Csakhogy ez a jellegzetes panasz nem minden esetben fordul elő, megeshet, hogy a fertőzött csak rossz közérzetet tapasztal, aminek nehéz az okát meghatározni. Mivel a Lyme-kór nem támadja a tüdőt, ez lehet az egyik legfontosabb megkülönböztető jegy. A legfontosabb mindazonáltal a tünetek általános mintázatának meghatározása - mondta Jones-Lopez.

Tesztelési lehetőségek

A tesztelés fontos eszköz a betegségek elkülönítésében, illetve a Lyme-kór és a COVID-19 diagnózisának megerősítésében vagy kizárásában. A Lyme-kórnál a teszttel antitesteket keresnek . Az antitest-termelődés viszonylag későn, csak a kullancscsípéstől számított 6-8 hét múlva mutatható ki, ezért a fertőzés diagnosztizálása elég nehéz. A vizsgálattal a Borrelia burgdorferi baktériummal szemben termelt immunglobulin M (IgM) és immunglobulin G (IgG) antitestek szintjét lehet meghatározni vérből. A COVID-19 esetében a PCR (polimeráz láncreakció) nevű teszt segítségével a vírus genetikai anyagának kimutatására van lehetőség, vagy ellenanyagok tesztelésére annak érekében, hogy kimutassák a múltban lezajlott fertőzést.

Daniel Cameron azonban rámutatott, hogy nem minden ellenanyag-vizsgálat olyan megbízható, mint az orvosok szeretnék. A Lyme-kór esetében vannak hamis negatív eredmények, sőt vannak olyan emberek, akiknél nem lehet pozitív eredményt elérni. Hasonló nehézségek a COVID-19-es betegek tesztelésénél is előfordulnak. Nem minden teszt megbízható, és akadnak fertőzöttek, akik meg vannak győződve róla, hogy egészségesek, mert a teszteredményeik ezt mutatták. A legfrissebb vizsgálatok szerint a negatív teszt után megismételt és másodjára pozitívvá váló teszteredmények alapján számolva a fals negatív eredmények aránya a különböző tesztekkel 2-29 százalék közötti, ami 71-98 százalékos érzékenységnek felel meg. Annak ellenére, hogy az általános klinikai kép alapján a két betegség bizonyos hasonlóságot mutat, a tapasztalt orvosok képesek elkülöníteni azokat - mondta Jones-Lopez.

Megelőzési és kezelési lehetőségek

A hasonló tünetek ellenére a Lyme-kór és a COVID-19 közötti legnagyobb különbség a szervezetbe való bejutás helye. "Az influenza, a náthavírusok és a koronavírus az orrjáratokon és a tüdőszöveteken keresztül jutnak be a szervezetbe, így ezeknek a fertőzéseknek a tünetei leggyakrabban légzőszervi eredetűek. A kullancs által terjesztett baktériumok viszont a bőrön keresztül jutnak a testünkbe és a véráramba, így a tünetek gyakran kiütéseket és furcsa szisztémás tüneteket okoznak" - magyarázta Purvi S. Parikh, a New York Egyetem immunológusa a Health magazinnak .

Ez azt is jelenti, hogy a két betegség elleni megelőző védekezés is különbözik. A Lyme-kór esetében ajánlott elkerülni a kullancsokkal való találkozást, amit elsősorban a füves, bokros vagy erdős területeken eltöltött idő korlátozásával biztosíthatunk. Továbbá, ha ki is megyünk a természetbe, viseljünk hosszú ujjú inget és hosszú nadrágot, valamint kenjük be magunkat rovarriasztóval. Eközben a COVID-19 esetében immár a napi gyakorlat részévé vált a közösségi távolságtartás, a közvetlen háztartáson kívüli személyek közötti közvetlen kapcsolatok mellőzése, az arcot fedő maszk viselése a zárt nyilvános helyeken és a rendszeres kézmosás.

A Lyme-kór lefolyása három szakaszra osztható. A korai szakaszban influenzaszerű tünetek (például láz, hidegrázás, fejfájás, duzzadt nyirokcsomók, torokfájás) jelentkeznek, és tipikusan ekkor észlelhető egy kicsi, de legalább 5 centiméteres piros folt is a bőrön. Az előrehaladottabb szakaszban az influenzaszerű tünetek mellé fájdalom és gyengeség társul, zsibbadás jelentkezhet a karokban és a lábakban, látászavar és szívproblémák is adódhatnak, további bőrkiütések jelenhetnek meg, sőt féloldali arcbénulás is előfordulhat. A késői szakaszban, a csípés után hetekkel, hónapokkal vagy akár évekkel ízületi gyulladás, nem múló fáradtság, fejfájás, szédülés, alvászavar és mentális zavartság alakulhat ki. Ha a betegség hosszú ideig fennáll, krónikussá is válhat, szövődményeként pedig szívritmuszavart okozó szívizomgyulladás, agyhártyagyulladás, ideg- és ízületi gyulladás fejlődhet ki. Részletek itt.

A kezelések szempontjából kritikus a betegségek megkülönböztetése, hiszen teljesen más ellátást igényelnek. A Lyme-kórban szenvedő felnőtteket többnyire doxiciklin antibiotikummal kezelik, míg a nyolc év alatti gyerekek amoxicillint kapnak. A COVID-19 kezelése ma még nem egyértelmű. Pontosabban nincsenek még olyan gyógyszereink, amelyek a gyakorlatban bizonyítottan hatékonyak, és gyorsan képesek legyőzni a betegséget. Ezért a támogató kezelések, ellátások alapvetőek, különösen a súlyos eseteknél. Vannak persze biztató próbálkozások, köztük a dexametazon nevű szteroid gyulladásgátló ígéretesen javítja a közepes vagy súlyos állapotban lévő COVID-19-betegek állapotát.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős lesz az ég, de hosszabb-rövidebb napos időszakok szinte mindenütt előfordulnak. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Fronthatás továbbra sem várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra