Kiszámoltuk, mennyi egy jó szemüveg

Szakértő segítséggel lebbentjük fel a fátylat néhány titokról, amely befolyásolja a szemüvegek és kontaktlencsék kínálatát és árát. Nagy változások jönnek a piacon, amiről a magyar optikusok tehetnek a legkevésbé - de ők segíthetnek a legtöbbet.

Az ember vizuális lény, szeme a legfontosabb érzékszerve. Ezért mindent megtesz, hogy látása a lehető legjobban működjön. Erre a legegyszerűbb megoldás a szemüvegviselés. Nem csoda tehát, hogy - az Euromonitor adatai szerint - a szemüvegpiacon rettenetesen sok pénz van: az értékesítés 2017-ben 4 százalékos növekedés mellett eléri a 127 milliárd dollárt, amely szinte pontosan annyi, mint az éves magyar GDP .

A nagy nemzetközi piackutatócég szerint négy fontos tényező befolyásolja a piaci változásokat, amelyről alább beszámolunk, de előtte szeretnénk tisztázni, hogy a magyar fogyasztó kiadásaira és viselkedésére milyen egyéb dolgok gyakorolnak hatást. Mivel október Magyarországon a " látás hónapja ", különösen indokolt ezek áttekintése.

Minden második magyarnak rossz a szeme

A magyar felmérések egybevágnak az európai uniós tapasztalatokkal, hogy az emberek 48-49 százalékának szemüvegre volna szüksége. A probléma részben genetikai alapú. Az európaiak 30-32 százaléka rövidlátást okozó öröklött látáshibával ( miópiával ) születik. Szerencsésebbek vagyunk az ázsiaiaknál, akik között ez az arány 75-80 százalékos. Továbbá van 10 százalék távolbalátó hipermetrópiás is. A legtöbb látáshiba azonban, amely szemüvegviselésre kényszerít 40 éves kor felett, az öregszeműséggel ( presbiópiával ) jelenik meg. (Ez azt jelenti, hogy az alapállásában távolra élesített szemlencse rugalmassága csökken, és hiába dolgoznak a szemizmok, a közeli tárgyakra fókuszálás nehézzé vagy lehetetlenné válik.)

szemüveg
Funkcionalitás, megfelelőség, megjelenés, ár

"Magyarországon évente valamivel több mint egymillió dioptriás szemüveget értékesítenek. Szakmai szemmel a ± 6 dioptria eltérés az alapesetek közé tartozik, amely lefedi a teljes lencseigény 78 százalékát. Aki ebben a tartományban vásárol szemüveget, viszonylag olcsón juthat hozzá. Ami kívül esik ezen, már drágább vagy sokkal drágább is lehet. Egy pár egyfókuszú lencsepár alapesetben 10-15 ezer forintba kerül, a közepes eltérésnél 25-35 ezer, a magas eltérésnél 35-50 ezer forinttal lehet számolni" - mondta el kérdésünkre Tóbiás Richárd, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke.

Igények, technológiák, árak

A szemüvegárak azonban itt nem állnak meg, mert a technológiai fejlődés olyan új megoldásokat (például vékonyított lencséket) hozott a piacra, amelyek a korábbiaknál jobban szolgálják a kényelmet és a használhatóságot. A valaha meglehetősen népszerű bifokális szemüvegeket (amelyek az olvasást és a távolbalátást is lehetővé tették) szinte teljesen kiszorítják a multifokális (progresszív) lencsék megjelenése, amelyekkel átmenet nélkül lehet látni távoltól egészen közelig.

"Ezek ára 20 ezer forint körül kezdődik, a vége pedig a csillagos ég. De jó minőségű termék 60 ezer forint alatt nem kapható" - szögezte le Tóbiás Richárd. Azt árat a szakértő szerint a kialakítás és a látómező szélessége határozza meg. Ha valakinél túl nagy (3 dioptria feletti) az éles távol- és közellátás között a különbség, akkor a multifokális lencse nem lesz olcsó, mert ilyen esetben csak a minőségi lencse nyújt teljes komfortot.

A keret is rendkívül fontos része a szemüvegnek, mert ez az arc anatómiai leképezése. A jó keret gondoskodik róla, hogy meglegyen a megfelelő távolság lencse és szem, illetve keret és homlok között. És persze a keret képes kifejezni leginkább a divattal, a státus- vagy személyes szimbólumokkal szemben támasztott elvárásokat a formával, a díszítéssel, az anyagválasztással vagy a márkajelzéssel. Egy szemüveg árát optikai képességei mellett ezek a tényezők is befolyásolhatják, méghozzá rendkívül jelentősen.

Az ilyen szemüvegeknek megvan az a jelentős előnyük, hogy biztosan szakember közreműködésével készülnek, és nagy valószínűséggel segítenek megóvni használói szemének épségét. Amire nincs biztosíték a szupermarketek állványairól leemelt, rövid próbálgatás után kiválasztott termékeknél.

Lássunk vele, de jól is álljon. Távolra kell, közelre, esetleg mindkettő? Üveg legyen vagy műanyag? Egy jó szemüveg nem olcsó mulatság, és mivel "ruhatárunk" állandó kelléke lesz hosszú időn át, alaposan meg kell fontolni a választást. Részletek!

"A tömeggyártású egyenszemüvegeket az emberek általában olvasási céllal vásárolják. Ezek piaci bevezetésével az volt a cél, hogy az otthon felejtett szemüveget gyorsan és olcsón pótolni lehessen egy napra. Tartós viselésüknek azonban több veszélye is van. Egyrészt a próbálgatás olyan lencse kiválasztásához vezethet, amely túlkompenzálja a látáshibát , és ha hozzászokik a szem, akkor a szemüveg látásromlást okoz. Másrészt a két szemlencse törési hibája az esetek 80 százalékában eltérő, azaz a szemüvegben többnyire nem két egyforma lencsére van szükség. Ráadásul akinél az ár nagyon fontos, gondoljon bele, hogy egy 3 ezer forintos egyenszemüveg éri-e meg jobban vagy a 10 ezer forintos, személyre szabott termék" - mutatott rá Tóbiás Richárd, hogy miért érdemes szakemberhez fordulni.

A szaküzletekben diplomás optometristák végzik el a szemüvegviseléshez szükséges műszeres vizsgálatokat. Ha kóros problémát fedeznek fel, akkor továbbküldik a pácienst szemorvoshoz. Különben meg tudják állapítani, hogy kinek milyen lencsére és keretre van szüksége a legjobb funkcionális eredmény elérése érdekében.

A vásárlói döntéseket azonban a már említett divat- vagy presztízsszempontok is jelentősen befolyásolják. A szemüveg jelentősen hozzájárul viselője önképéhez (és olykor közképéhez is), így a választást nem mindig a funkcionális optimum határozza meg. Ez viszont (a nemzetközi piaci trendek hatásaival együtt) szintén jelentős mértékben befolyásolja, hogy az optikusnál milyen összeg kerül a számlára. Az Euromonitor szerint a következő négy nagy trend határozza meg 2022-ig a piaci folyamatokat.

A kényelem és a megfelelő működés hajtja az innovációt

A fogyasztók világszerte olyan szemüvegeket vásárolnak, amelyek kényelmesek, de funkcionálisan jól teljesítenek. Ennek eredményeképpen az úgynevezett DD (daily disposable - napi eldobható) és az FRP (frequent replacement - gyakori csere) lencséket részesítik előnyben, amelyek a kontaktlencsék piacáról kiszorítják a hagyományos termékeket. Idén a globális kontaktlencse-értékesítés több mint 40 százaléka egyszer használatos DD volt, ami az öt évvel ezelőtti állapothoz képest 10 százalékpontos növekedést jelent. Az egyszerű használat, a megfizethetőségi és egészségi előnyök (a lencsék kisebb szennyeződése) miatt a fogyasztók mindinkább e kategória felé fordulnak. A kontaktlencsék innovációja gyorsul, egyre kifinomultabbá válik anyaghasználatuk, javul a kényelmük és a lélegzőképességük. Ilyen termékek közé tartoznak a prémium hidrogél vagy csökkent szilikontartalmú szilikon-hidrogél kontaktlencsék.

Gigászok házassága: az Essilor-Luxottica frigy

Még hatósági jóváhagyásra vár, de az üzlet már megköttetett. A világ jelenleg két legnagyobb szemüveggyártó vállalata egyesülhet. A francia óriás Essilor és az olasz Luxottica együtt 50 milliárd dolláros forgalmat tudhat magáénak, ami egyértelmű vezető szerepet hozhat a szupercég számára a szemüvegiparban. A Luxottica és az Essilor kiegészítő szegmensben tevékenykedik. Az összefonódás az iparág minden területén és termékkategóriájában vezető szerepet teremt a számukra, azaz a keretek és a lencsék, illetve a kiegészítő termékek tervezésében, gyártásában és forgalmazásában is. A frigy nagy előnye a résztvevőknek, hogy az optikai szemüvegek piacán vezető Essilor a napszemüvegüzletre kíván nyitni, a napszemüvegpiac vezetője, a Luxottica viszont az optikai lencsék felé fordulna. Ha az egyesülés - várhatóan 2017 végén - lezárul, a gigász a világpiac több mint negyede felett fog uralkodni. Ebből a pozícióból nem lesz nehéz az árakat és a trendeket diktálnia.

A szemüvegdivat gyorsan pörög

A szemüveglencsék gyors ütemben változnak, és nagyobb volumen mellett alacsonyabb átlagos egységáron értékesítik őket. Ez pedig jó hír a magyar fogyasztóknak is. A gyorsan változó divatmodellek rendkívül sikeresek a ruházati cikkek és a lábbelik esetében, a befektetők pedig ugyanezt a logikát kívánják meghatározóvá tenni a szemüvegek piacán is. A közelmúltban jelentős számban jelentek meg a trendet támogató kiskereskedelmi üzletek, amelyek a jól bevált "formatervezés és megfizethetőség" modellt érvényesítik. Ezek arra próbálják rávenni a fogyasztókat, hogy több szemüveget tartsanak a készletükben a divatos, stílusos öltözködés kiegészítőiként. A nagyobb vásárlási és használati gyakoriság ösztönzésére ezek a boltok lecsökkentik az egységárakat, miközben évi kollekciókat adnak ki, követve a friss divatirányzatokat.

Az idősödő népesség hatása

A fejlett piacokon az idősebb fogyasztók egyre nagyobb arányban vannak jelen, így pedig tovább erősödik a szemüvegkereslet a presbiopia (öregszeműség) miatt. Az olyan nagy piacokon, mint Németország, Franciaország vagy Japán (ahol jelentős az idős népesség) erős összefüggés mutatható ki a presbiopia terjedése és a dioptriás szemüvegek értékesítésének növekedése között. Rengeteg fogyasztóról van szó. A 40+ korcsoportba tartozók 2025-re a japán lakosság több mint 65, a német lakosságnak pedig mintegy 58 százalékát adják. A fejlett piacokon mindenütt (Magyarországon is) elég hasonló a demográfiai helyzet.

szemüveg infografika

A magyar fogyasztók amellett, hogy híresen árérzékenyek, egyes dolgokban erősen trendkövetők is. A napszemüvegek esetében ez jól megfigyelhető, a nemzetközi piac változásai pedig mindinkább lehetővé teszik, hogy dioptriás szemüvegek vásárlásakor is így viselkedjenek. Hosszú távon szemük világának megóvásával biztosan jobban járnak, mint az olcsó egyenszemüvegekkel.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)