Így takarítjuk ki agyunkból a gondolatokat

Egy új kutatás egyedülálló betekintést nyújt az agy munkamemória-rendszerének tudatos kitakarításába. A tanulmány azt állítja, hogy vannak különféle módszerek és folyamatok, amelyek segítségével az emberek eltávolíthatják elméjükből a szükségtelennek ítélt gondolatokat. Ám ezek hatékonysága változó.

"Hosszú évek óta tanulmányozom, hogy az agy miként dobja el az információkat. Lenyűgözőek azok az erőteljes mentális folyamatok, amelyeket oly sokszor természetesnek veszünk, pedig számtalan gondolattal zsonglőrködnek, hogy elérhessük céljainkat a mindennapi életben" - mondta Jarrod Lewis-Peacock, a tanulmány szerzője, a Texasi Egyetem kutatója a PsyPost szakportálnak.

gondolat
Először tudták megfigyelni a gondoltak távozását agyunkból. Fotó: Getty Images

Lewis-Peacock és kutatótársa, Marie Banich, a boulderi Coloradói Egyetem kognitív kontroll és a pszichopatológia szakértője úgy gondolják, hogy a gondolatok ellenőrzése vagy hiánya kritikus szerepet játszik sok mentális betegségben is. Ezért megpróbálták kideríteni, hogyan hagyunk abba egy gondolatot, eredményeiket pedig a Nature Communications folyóiratban tették közzé. 

Meg lehet tekinteni egy adott gondolatot őrző agy képét

A vizsgálat során a kutatók funkcionális mágneses rezonancia képalkotással rögzítették 60 önkéntes agyi aktivitását, amikor éppen képeket néztek, majd megpróbálták eltávolítani a hozzájuk kapcsolódó gondolatokat a munkamemóriájukból. A résztvevőknek arcokat, gyümölcsöket és jeleneteket mutattak, majd arra kérték őket, hogy tartsák fenn gondolataikat négy másodpercig. Gépi tanulási módszerek segítségével a kutatók azonosítani tudták azokat az agyi szignatúrákat, amelyek pontosan megmutatták, hogyan néz ki az egyes emberek agya, amikor fenntartják az adott képekre vonatkozó gondolataikat.

Ezután a résztvevők utasításokat kaptak a következők egyikére: cseréljék le a gondolatot ("cseréljék le az almát hegyre"); illetve töröljék az összes gondolatot (hasonlóan az éberségi meditációhoz); vagy nyomják el (összpontosítsanak rá, majd szándékosan próbálják abbahagyni a gondolkodást róla). Úgy tűnt, hogy mind a gondolat cseréje, mind pedig az összes gondolat törlése csökkenti a nem kívánt elemre fordított figyelmet. A képhez kapcsolódó agyi szignatúra mindkét esetben elhalványult.


"Izgatottak voltunk, mert ez az első olyan tanulmány, amely túlmutat azon, hogy csupán megkérdezzünk valakit, abbahagyta-e a gondolkodást valamiről. Ehelyett látható az emberi agy aktivitása: megnézhető a gondolat mintázata, megfigyelhető, ahogy elhalványul, miközben gazdája eltávolítja" - közölte a kutatásról szóló közleményben Banich.

De csak a gondolat szándékos elfojtása okozta az agyi szignatúra teljes elhalványulását. Ilyenkor az emberek eltávolították a gondolat úgynevezett reprezentációs árnyékát agyuk munkamemória rendszeréből. "Ha valamit figyelmen kívül hagyunk, az nem múlik el" - szögezte le Lewis-Peacock a PsyPostnak. A kutató szerint lehet, hogy ideiglenesen elterelheti a figyelmünket egy gondolatról, ha másra fókuszálunk, vagy már nem törődünk vele, és hagyjuk, hogy elménk elkalandozzon. Ez a taktika azonban egyetlen gondolatot sem távolít el az elménkből, így azok továbbra is befolyással lesznek ránk. Lewis-Peacock csapatának vizsgálatai azt bizonyították, hogy egy gondolat elvetéséhez először foglalkozni kell vele, és csak ezután lehet megváltoztatni.

Megszabadulni egy gondolattól nagyobb erőfeszítés, mint megtartani

Egy másik, a JNeurosci folyóiratban közzétett tanulmányukban megállapították, hogy az agyból származó információk eldobása több mentális erőfeszítéssel jár, mint a megőrzésük. A szándékos felejtés az agy érzékszervi és érzékelési területeinek erősebb aktiválódásával járt.

Az eredmények fontos következményeket vetítenek előre az alapvető felfogás, megismerés megértésében. Segítséget nyújthatnak ugyanis olyan pszichiátriai állapotok kezelésében, mint a poszttraumás stressz betegség (PTSD), amelyet tolakodó, nem kívánt gondolatok jellemeznek. Az új eredmények mértékének tisztázásához azonban további kutatásokra van szükség.

"Még nem tudjuk, hogy ez az elv érvényes-e a személyes és/vagy érzelmi információkra (például negatív önértékelésre). A mostani tanulmány érzelmileg semleges információkat (gyümölcsöket, tájakat, hírességeket) használt fel. Nyitott kérdés, hogy az érzelmileg értékelt információkat ugyanúgy lehet-e manipulálni, vagy az ilyen emlékek 'ragadósabbak' lesznek, és ezért további taktikákat igényel, hogy ki lehessen üríteni őket az elméből" - jegyezte meg Lewis-Peacock.

Egy kutatás megállapította, hogy azok, akiknek folyton negatív gondolataik vannak, később nagyobb eséllyel tapasztalják meg a kognitív hanyatlást, mint optimista társaik. Ráadásul a pesszimisták esetében azAlzheimer-kórkialakulásért felelős káros fehérjék is nagyobb mennyiségben rakódnak le, így növelve a demencia leggyakoribb formájának számító betegség kialakulását. Részletek!

A kutatási eredményeknek van néhány gyakorlati következménye is. "Az emberek gyakran gondolkodnak a következő módon: 'Ha mélyebben elgondolkodom rajta, meg fogom oldani ezt a problémát.' De a klinikusok munkája azt mutatja, hogy ez valójában csőlátást eredményezhet, és olyan hurokba vezethet, amelyből nehéz kijönni" - közölte Banich.

"Bár gondolkodásunkat számos tényező befolyásolja, amely kívül esik a tudatosságunkon, mi magunk is erősen kontrollálhatjuk azt, amire gondolunk. Nem csak azt fontos figyelembe venni, hogy milyen gondolatok foglalkoztatnak bennünket, hanem azt is, hogyan foglalkoztatnak. Az a kérdés, hogyan mozgunk egyik gondolattól a másikig. Ez egy fontos probléma életünk során, amely állandó megszakításokkal és 'gyenge' kísérletekkel jár a többfeladatos munkában" - szögezte le Lewis-Peacock.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag