Így szabadulhatunk meg a hepatitisztől - infografika

A vírusos hepatitis több embert öl meg, mint a HIV vagy a malária, de a kivételes pusztító hatása ellenére sem állt soha a reflektorfényben. A WHO szerint azonban már elég felkészültek vagyunk rá, hogy 2030-ig felszámoljuk e betegségeket, hiszen egész betegségcsoportról van szó, amelyet infografikán is bemutatunk.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői szerint egy hét lépésből álló akciósorozattal el lehet jutni a vírusos hepatitis legyőzéséhez. A szakemberek szerint különösen a hepatitis B-re és a hepatitis C-re kell összpontosítani, amelyek együttesen a vírusos hepatitises halálesetek 96 százalékáért felelősek.

hepa teszt
A hepatitisz ellen a legnagyobb fegyver a szűrővizsgálat

1. Globális fellépés, nemzeti tervek

Az Egészségügyi Világszervezet döntéshozó testülete (a WHA) elfogadta a globális egészségügyi szektor vírusos hepatitiszre vonatkozó stratégiáját, amely konkrét fellépést sürget. A kezeletlenül hagyott krónikus hepatitis ugyanis májcirrhosishoz, májrákhoz és korai halálhoz vezethet. De túl kevesen férnek hozzá azokhoz a szolgáltatásokhoz, amelyekre szükségük volna, s ennek részben az az oka, hogy túl kevés ország dolgozott ki és finanszíroz nemzeti terveket.

2. Szűrővizsgálatok

A hepatitis B (HBV) vírussal fertőzöttek mindössze 9 százaléka, a hepatitis C-vel (HCV) fertőzöttek 20 százaléka ismerte az állapotát 2015-ben. Az előrelépéshez 2020-ig a fertőzöttek 30 százalékát, 2030-ig 90 százalékát ki kellene szűrni.

3. Kezelés

Az egészségügyi szervezetek azzal küzdenek, hogy nem érik el a szűrésen még át nem esett embereket, pedig a HCV gyógyításához, valamint a HBV-kezelésekhez és oltásokhoz támogatásokat is adnak. Az elkövetkező néhány évben a HBV-vel fertőzött 257 millió emberből 107 milliónak meg kell ismernie a helyzetét, illetve a HCV-vel fertőzött 71 millió emberből 15 milliót el kell érniük a szakembereknek a kitűzött célok eléréséhez. A kezelések lefedettsége szintén túl alacsony. A 2015-ben HBV-vel diagnosztizált betegek 8 százaléka és a HCV-betegek 7,4 százaléka kapott megfelelő kezeléseket.

4. Hepatitis B immunizálás

A HBV esetében továbbra is elsőbbséget élvez a csecsemők immunizálása, és az anya és gyermeke közötti vírusátadás megakadályozása. A HBV immunizációs program keretében 2030-ra 90 százalékos átoltottságot kellene elérni, de földrajzilag jelentősek az eltérések. Amerikában, Ázsiában és a Csendes-óceán térségében jobb a helyzet, mint Európában és Afrikában.

5. Az anya és gyermeke közötti átvitel megakadályozása

Számos ország még mindig nem használ ki minden lehetőséget az anya és gyermeke közötti HBV-átadás megelőzésére. A megszületésüket követő 24 órában a csecsemők mindössze 39 százalékát oltották be 2015-ben. A cél 2030-ra 90 százalék volna. A HCV esetében jelenleg nincs biztonságos és hatékony kezelés az anya-gyermek átvitel megelőzésére, és 12-es év alatt nem is engedélyezett a felnőtteknél alkalmazott kezelés. Úgy becsülik, hogy 2,1 millió 15 év alatti gyermek küzd krónikus májgyulladással, ezért sürgősen szükség van a számukra megfelelő gyógyszerek további kutatására.

6. Vérbiztonság

A HBV- és a HCV-fertőzések megelőzés fontos területe az orvosi célra levett vér teljes biztonságának megteremtése. Ez a vérvizsgálatok 100 százalékos lefedettségét, és a nem biztonságos injektálási gyakorlatok teljes megszüntetését jelenti. Ma már a levett vér 97 százalékát vizsgálják meg a véradásokon, és az újrahasznosított injekciós eszközök aránya globálisan 8 százalékra csökkent.

7. Ártalomcsökkentés

A tiszta tűk terjesztése a kábítószer-használók számára sokkal nehezebb feladat. A maguknak drogokat beadók 2010-ben átlagosan csak 27 fecskendőt és tűkészletet kaptak, pedig a globális célok szerint személyenként 300 készletre volna szükség évente. Míg az ártalomcsökkentésre gyakran hiányzik a politikai akarat, ugyancsak hiányoznak az adatok hiánya, ami elrejti az esetleges járványokat.

hepatitis infografika
)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)