Gyógyítási jóslatok 2018-ra

Számos előrejelzés jelent meg róla, hogy a gyógyítás hogyan változik 2018-ban. A következő hetekben ezek közül közreadjuk a legfontosabbakat és a legérdekesebbeket. Először arról számolunk be, hogy a világ talán legnagyobb egészségtechnológiával foglalkozó vállalata, a General Electric (GE) milyen meghökkentő jóslatokkal állt elő.

A GE szerint az egészségügy idén hatalmas fordulóponthoz érkezett, amelyet a technikai, technológiai fejlődés készített elő. Már régóta hallani az egészségügyi adatok felhasználásáról és elemzéséről, amelyek alapvetően befolyásolják a gyógyítás módszereit és menetét. Az erre alapozott elképzelések többé már nemcsak a futurológusok dolgozataiban jelennek meg, hanem a mindennapi valóság részévé is válnak. Nézzük hát, hogy mi az öt dolog, amelyet a GE 2018-ra a legfontosabbnak tart .

1. Olyan irányítóközpontok nyílnak a kórházakban, mint az űrrepülésben

Az 1960-as években a repülőterek új légiforgalmi irányítási technológiát kezdtek el használni, amely lehetővé tette számukra, hogy naponta több száz járatot indítsanak és fogadjanak, miközben jelentősen biztonságosabbá és hatékonyabbá vált a forgalom.

Az egészségügyi ellátásban 2018 lehet az év, amikor az ilyen típusú gondolkodás berobban. Egyelőre kevés, de egyre növekvő számú kórházban állítják üzembe azokat a némileg NASA-stílusú parancsnoki központokat , amelyek a kórházi funkciók és szolgáltatások központi vezérléséért és vezényléséért felelősek. Ezek célja a kapacitások kezelése, a biztonság, a minőség és a várakozási idővel kapcsolatos kérdések menedzselése, ami alapvető az egészségügyi ellátásban.

A torontói Humber River Kórház hatékonyságát például 40 százalékkal fogja megnövelni, ha munkába áll a digitális irányító központja. A GE Healthcare Partners szerint körülbelül 20 további NASA -stílusú parancsnoki központ jön létre világszerte 2020-ra, mert lesznek kórházak, amelyek különben a rájuk nehezedő nyomást nem lesznek képesek túlélni. Az iparági szakértők, köztük a Deloitte tanácsadómulti egy nemrégiben készült jelentésében azt írta, hogy az ilyen parancsnoki központok egyre szélesebb körben válnak elfogadottá, az így irányított intézmények pedig teljesen digitálissá válnak.

2. A betegek beszállnak saját vizsgálatukba

Nem könnyű egy szűk helyen óráig feküdni egy eszköz alatt, amíg az orvosok a beteg agyát tanulmányozzák. És az is igen kellemetlen, hogy egy gép szorosan összenyomja a melleket két kemény, hideg lemez között. Ezek meglehetősen rossz élmények még akkor is, ha a páciensek tudják, hogy az MRI és a mammográfia segíthet megmenteni az életüket. A szorongástól és a fájdalomtól való félelem miatt azonban a betegek gyakran elkerülik ezeket a vizsgálatokat.

MRI
Az MRI sok beteg számára nyomasztó élmény. Új szempontok szerint fejélesztenek

Most viszont megjelent egy új, betegközpontú technológiai trend, amely azt a célt tűzte ki, hogy elviselhetőbbé teszi még a legkellemetlenebb vizsgálatokat is. Ennek érdekében magukat a betegeket hívják közreműködésre.

Például az e filozófia alapján épített új mammográfiai rendszer lehetővé teszi a vizsgált páciensek számára, hogy egy távvezérlő eszközzel maguk irányítsák a mellük összenyomását a vizsgálat során. Ezzel elérték, hogy öt mammográfiai vizsgálaton átesett beteg közül négyen kényelmesebbnek találták az új eljárását. Egy MRI esetében hagyományosan egy nagyméretű készülékben zajlik a betegek vizsgálta, amely sokak számára kifejezetten nyomasztó élmény. A most bemutatott új technológiával az eszköz mérete 60 százalékkal csökkent, ami az érzést is mérsékelte, hogy a gép mindjárt agyonnyomja a benne fekvő beteget. E tapasztalatokból okulva a gyártók már a berendezések tervezésének kezdetétől bevonják a betegeket a fejlesztési folyamatba.

3. A precíziós orvostudomány hétköznapi gyakorlat lesz

A személyre szabott orvoslás már régi vesszőparipája volt a jövőkutatóknak. Csakhogy ennek kivitelezése koránt sem volt olyan egyszerű, mint az elképzelés megfogalmazása.

Mindenesetre megjelentek az első CAR-T alapú génterápiák . Ezek az úgynevezett kimérikus T-sejt receptorokon (CAR-T) alapuló eljárások például a daganatos sejtekre ható gyógyszerek helyett a szervezet saját immunrendszerét teszik alkalmassá, hogy felismerje és elpusztítsa a rákos sejteket. Az új sejtterápiás technológiák a gyógyszeriparban egy egészen új "biofarma" ágazatot fognak növeszteni, ami lehetővé teszi az "élő gyógyszerek" széleskörű alkalmazását. Ezeket az eljárásokat hamarosan néhány igen súlyos betegség - diabétesz, rák, autoimmun betegség stb. - esetében szinte bárki elérheti majd.

Ígéretes jelek vannak rá, hogy 2018-ban a tudósok, a klinikusok és a páciensek is több gyakorlati alkalmazást és valós eredményt remélhetnek a sejtterápiától, a biofarmától és a genomikától , amelyek mindegyike megkönnyíti a személyre szabott gyógyszerek alkalmazását. Így amit ma precíziós orvoslásnak hívunk, honlap egyszerűen csak gyógyításnak fogjuk nevezni.

4. Az egészségügyi fejlesztéseket megszállják a nők

A GE szerint a tudomány, a technológia, a mérnöki feladatok és a matematika (angol rövidítéssel STEM) területén egyre több nő fog megjelenni , és ez alapvetően befolyásolja majd azt is, hogy milyen termékek és technológiák jönnek létre az egészségügyi területen. A felsorolt területeken - országonként változóan ugyan, de - a nők részvétele hagyományosan gyenge. Ugyanakkor a világon az egészségügyben dolgozók 75 százaléka nő. Értelemszerűen a fejlesztésekhez szükséges tapasztalatok zöme náluk koncentrálódik. Az imént említett mammográfiai eszköz kifejlesztése is egy nemzetközi női csapat munkája volt. Ezért az olyan nagy nemzetközi szerepet játszó cégek, mint a GE vagy indiai központú partnere, a TATA arra törekszik, hogy mind több nőt juttasson a STEM területére, különösen a fejlődő országokban.

Egyre több lesz körülöttünk a gyógyításunkban résztvevő gép és algoritmus. Például ha időpontot kérünk az orvosnál, ha vizsgálaton veszünk részt, vagy kórházi kezelésen esünk át. De ez csak a felszín - most pedig belesünk alá. Részletek!

5. Az önjáró autók technológiája egy csavarral az egészségügyben is megjelenik

Több jelentős technológiai fejlesztőcég, például az Nvidia és a GE, amelyek különben nem szoktak összefogni (lévén más területen dolgoztak korábban) ma már a mesterséges intelligencia, a robotika, az önjáró járművek, a kifinomult neurális hálózatok és a videomegjelenítés technológiáinak ötvözésével kívánnak egészségügyi és orvosi alkalmazásokat létrehozni. Ezek lehetővé teszik, hogy valós időben értékeljék a betegek egészségi állapotát, és a klinikai beavatkozásokról szóló döntéshozatalt előrelátó elemzések (prediktív analitikák) segítségével támogassák meg. Például korábban videojátékokat fejlesztő mérnökök a virtuális valóság (VR) technológiáját részletes 3D-s információkkal, illetve CT- és MRI-testvizsgálatok eredményeivel kombinálták, hogy virtuális élményt nyújtsanak a színekről, a textúrákról, és egyéb jellemzőkről. Ez a fejlett vizualizációs szoftver lehetővé teszi a radiológusok számára a kiválasztott szervek képeinek alaposabb vizsgálatát, valamint az érintett terület 3D-s leképezését a látvány jobb megértése érdekében.

A számítástechnikai erőforrások és az adattudomány fejlődésének köszönhetően beléptünk az orvostudomány új korszakába, és hatalmas lehetőség van rá, hogy javítsunk az ellátás minőségén, hatékonyságán, az előrejelzések pontosságán az egyes emberek szintjén is. Nem olyan régen ezeket a technológiákat hipotetikusnak tekintették, de 2018 lehet a fordulópont, amikor mindenütt megjelennek - állítja a GE jóslata

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +0, +6 °C

A reggeli párásságot követően sok napsütésre készülhetünk, számottevő csapadék nem alakul ki, legfeljebb északkeleten lehet kisebb eső. Mérsékelt marad a szél, a csúcshőmérséklet 15, 20 fok között alakul. Kedden nem jön front. Kicsit hűvös lesz a reggel, emiatt kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, de napközben már a melegedés és a hőingás okozza a panaszokat. Fokozódik a migrénhajlam, többen fáradékonyak lehetnek, erősödhetnek a gyulladások. A napsütés hatására viszont javul a hangulat és a közérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: