Ezért veszélyes, ha sokat ülünk a tévé előtt

Érdekes összefüggésre világítottak rá egy új tanulmány szerzői a tévéképernyő előtt töltött idő és a vérrögképződés kockázatának kapcsolatát vizsgálva.

Ha napi négy órát, vagy ennél több időt töltünk tévénézéssel, az az egész szervezetünkre kihat: sok egyéb káros egészségügyi hatás mellett együtt járhat például a vérrögképződés magasabb kockázatával - derül ki egy új kutatásból, amelyet oldalán a Harvard Health Publishing is idéz.

tévénézés vénás tromboembólia
Keringésünkre sincs jó hatással, ha huzamosabb ideig, egy helyben ülve nézzük a tévét. Fotó: Getty Images

A vizsgálatban - melynek eredményei a European Journal of Preventive Cardiology című szaklapban jelentek meg - több mint 131 ezer negyven éves, vagy annál idősebb ember vett részt. Egyiküknél sem diagnosztizáltak korábban vénás tromboembóliát (VTE).

A VTE elnevezés két súlyos állapot ölel fel: a mélyvénás trombózist és a tüdőembóliát.

Előbbi leggyakrabban a lábszár vagy a comb ereiben keletkezik. Tüdőembólia esetén a vénában kialakuló vérrög egy része leválik, és a tüdőbe kerül, elzárva annak ereit.

A vérrögnek lehet jótékony szerepe is a szervezetben, mivel segít megállítani a vérzést. De ha olyan helyen keletkezik vagy marad meg, ahol igazából nincs rá szükség, akár komoly egészségügyi problémát is okozhat, legsúlyosabb esetben halálhoz is vezethet. Érdemes tehát megjegyezni azokat a jeleket, amelyek figyelmeztetnek a veszélyre.

Nem mindegy, mennyit ülünk a tévé előtt

A kutatók a képernyő előtt töltött idő alapján két csoportba sorolták a résztvevőket: az egyikbe azok kerültek, akik arról számoltak be, hogy naponta legalább négy órát tévéznek. A másikba pedig azok, akik napi 2,5 óránál kevesebbet ülnek a képernyő előtt. (Utóbbiak a ritkán, vagy soha nem tévéző kategóriába kerültek.)

Az utánkövetésből - ami öt évtől közel 20 évig terjedt - az körvonalazódott, hogy azoknál, akik a hosszasan nézték a tévét, 1,35-ször nagyobb valószínűséggel alakult ki VTE, mint a soha vagy ritkán tévézőknél. Bár a tanulmány szerzői elismerték, hogy az eredmény nem bizonyítja a tévé előtt töltött órák és a vérrögképződés kialakulása közötti ok-okozati összefüggést, mégis felhívja a figyelmet egy fontos kockázati tényezőre: mégpedig arra, hogyha sokáig ülünk egy helyben mozdulatlanul, a véráramlás lelassul a szervezetünkben, ami megnövelheti a vérrögképződés kockázatát.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)