Drágulhatnak a gyógyászati segédeszközök

A kormány meghozta a tönk szélére került gyártók által rég sürgetett döntést, így talán megoldható a művégtagra, kerekesszékre, ortopédcipőre szorulók ellátása.

Több év eredménytelen tárgyalásai után a kormány megengedte, hogy megemeljék a gyógyászati segédeszközök árát - írta a HVG. A cipészek például már két éve figyelmeztettek: 2000 ember az állását, 140 ezer beteg pedig az ellátását vesztheti el, ha nem rendezik az árakat.

Ortopéd cipő készítése.
Ortopéd cipő készítése (képünk illusztráció). Fotó: Getty Images

A legnagyobb hazai gyógyászati segédeszköz szakmai szervezet, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség szerint a szaküzletek, gyógyszertárak számára óriási veszteség, ha receptre adnak ki támogatott segédeszközt. Noha évek óta folytak eredménytelen egyeztetések a szakminisztériummal, a kormány az év elején kiutalt 3 milliárd forintot a helyzet enyhítésére, annak elosztásáról eddig nem intézkedtek.

Nagyon kevés az állami finanszírozás

A cukorbeteg, inkontinens, sztómával élő, hallássérült vagy daganatos betegek, akik segédeszközök használatára szorulnak, de piaci áron nem képesek megvásárolni a nekik szükséges gyógyászati segédeszközöket, bajba kerülhetnek, mert az állami finanszírozás nagyon kevés. "A hazai finanszírozási rendszer képtelen ellensúlyozni az euróárfolyam, az importárak, a bérköltségek emelkedését" - írta közleményében a szakmai szervezet.

A kormány most arról döntött, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő szerdától értesíti a segédeszközök forgalmazóit: öt napon belül "áremelésre irányuló bejelentést tehetnek". A kormányrendelet melléklete 285-féle eszközre állapított meg ármaximumot, az áremelések tehát addig mehetnek el. Az eljárás végén megállapított ár és a jelenlegi térítési díj különbségét adják oda állami támogatásként.

Mitől ortopéd az ortopéd cipő?

A szakmai szervezet közleményében példaként említett kétkezes, hátsókerék-meghajtású kerekesszék nettó fogyasztói ára 2003 óta 66 900 forint, a betegek térítési díja az állami támogatás csökkentése és a magasabb áfa miatt 11 540-ről 16 993 forintra emelkedett. Ennek a "közfinanszírozás alapját képező nettó ár maximuma" mostantól 87 464 forint lesz, ami 30 százalékos emelést jelent.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Erősen gomolyfelhős időre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel. Több helyen, nagyobb számban a délutáni, esti órákban várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 27 fok között alakul, délkeleten kissé melegebb is lehet. Késő este 15 és 20 fok közötti értékeket mérhetünk. Ismét frontmentes idő várható, a meleg és fülledt idő azonban megterhelő lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra