+10° - +26°
Nincs front

Cukorbetegség: mindenkinek nagyon fáj

Ma van a Diabétesz Világnap, így van rá okunk, hogy felemlegessük: a cukorbetegség rettenetes terhet tesz a betegek és véső soron az egész társadalom vállára. Szenvedés, munkaképtelenség és csillagászati orvosi költségek jellemzik a sebesen terjedő kórt.

A civilizációs betegségek közül talán a diabétesz mutatja meg legtökéletesebben, hogy az eltávolodás szervezetünk természetes igényeitől mekkora károkat okoz egyes embereknél és a közösség minden szintjén is. Egy társadalom értékeit aligha lehet kifejezni szimpla pénzügyi mutatókkal. Az egyes jelenségek, például a betegségek, köztük a diabétesz jelenlétének gazdasági hatásai (amelyek pénzzel jól mérhetőek) mégis segítenek tájékozódni a hatás mértékéről. Úgy tűnhet, hogy a diabétesz magánügy, de tekintve hatalmas költségeit, amelyek nemcsak a betegeket, családjukat és közvetlen környezetüket érintik, hanem az egész társadalmat, jobb, ha mindenki megismerkedik azzal, hogy ez a kór mennyit húz ki a zsebünkből.

vércukor mérés
Vércukorszint-mérés.  Nagyon sokba kerül ez nekünk

Ehhez először ismerkedjünk meg a diabéteszesek számának változásával! Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 1980-ban 108 millió cukorbeteg élt a Földön, 2014-ben már 422 millió, 2040-ben pedig 642 millió lesz a számuk. Ha az EU-27 adatait nézzük, akkor sincs okunk örülni, mert a 2010-es 33 millióról 2030-ra 38 millióra emelkedik a cukorbetegek száma, amely eléri a 9 százalékot a 20-79 éves korosztályban. Magyarországon 800 ezerre teszik a cukorbetegek számát, de további 400 ezren szintén betegek, csak nem tudnak róla, hiszen a diabétesz kezdetben nem produkál könnyen felfedezhető tüneteket. Ha az alábbi térképet megnézzük, látszik, hogy benne vagyunk a sűrűjében, a betegséggel kapcsolatos költségeink pedig hatalmasak.

Egy 2016-os, Zala megyei betegek körében készült tanulmány megmutatja, hogy a betegség négy szakaszában az összes közvetett és közvetlen nem orvosi költség mintegy 900 ezer forint, amely olyan tételeket tartalmaz, mint az orvoshoz utazások költségei, az életmódváltásból eredő költségek, a gyógyszerköltség, a segédanyagok költségei, a paraszolvencia, a prevenciós költségek vagy a családtagok igénybevételének költségei. Egy négy évvel korábbi becslés pedig a kezelési költségekre ad rátekintést. Eszerint a teljes egészségügyi büdzsé egyhetedét viszi el a diabétesz gyógyítása. A tablettával kezelt szövődménymentes cukorbetegre évente 242 ezer forintot fordítanak, az inzulinnal kezelt szövődménymentes beteg már 449 ezer forintjában van a költségvetésnek, ha pedig szövődmények is megjelennek, akkor a kiadás 633 ezer forint évente.


Más becslések szerint - a nemzetközi trendekből kiindulva - évente mintegy 700-900 milliárd forintot költhet Magyarország diabéteszre, amely nagyságrendileg annyi, mint a költségvetés nettó egészségügyi kiadása. Ebben az összegben azonban benne vannak azok a költségek is, amelyek a halálozás, a munkaképtelenné válás és a munkahelyi hiányzások miatt jelennek meg. Nyilvánvaló, hogy a diabétesz térnyerésének csak úgy lehetne elejét venni, ha az egészségügy kiadásait ezen a területen növelnék, de évek óta nem költünk többet egy beteg ellátására.

diabétesz térkép

A Nemzetközi Diabétesz Egyesület (IDF) adatai szerint 2003 és 2013 között megháromszorozódott a világon a diabéteszre költött összeg, ami a betegek számának emelkedéséből és az egy betegre fordított költségek növekedéséből fakad. A közvetlen orvosi költségek értéke (amelybe olyan tételek tartoznak, mint a járóbeteg- és a sürgősségi ellátás, a fekvőbeteg-ellátás, a gyógyszerek és orvosi eszközök, például injekciós eszközök és önellenőrző fogyóeszközök és a hosszú távú gondozás költségei) 827 milliárd dollárra emelkedtek. De az összes költség 2015-ben mintegy 1310 milliárd dollár lehetett.

Egy nemrég készült tanulmány becslése szerint a cukorbetegség irdatlanul sokba kerül a világnak, ha a kezelési költségeket és a kór nyomán kieső értéktermelést is számba vesszük. A kutatás 184 országra terjedt ki. Részletek!

Ezek jó nagy számok, és nehéz is velük mit kezdeni. De mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy Magyarországon minden egyes percben 1,3-1,7 millió forintot költünk diabéteszre. Így ha azt mondjuk, hogy ez a betegség szegényebbé tesz mindnyájunkat, akkor egyáltalán nem túloztunk.

E költségek miatt is fontos, hogy megnöveljük a felelősségérzetünket. Az élvezet miatt lehet, hogy jól esik éveken keresztül mindennap megenni egy felesleges fasírtot, szendvicset vagy zsíros hússzeletet és leöblíteni egy cukros itallal még akkor is, ha tudjuk, hogy egészségtelen. De a helytelen táplálkozás, illetve életmód sokáig egyáltalán nem kellemetlen - mi is tántoríthatna el tőle? Az önmagában biztosan nem, hogy majd hosszú évek múltán betegek lehetünk, a diabéteszes esetek 70 százaléka pedig éppen a megfelelő életmóddal volna elkerülhető. A betegségtől valófélelemmajd akkor jelenik meg, amikor már kész a baj vagy nagyon közel van. Sokkal egyszerűbb tehát gyakran felidézni - és nem csak a Diabétesz Világnapon -, hogy mindenkinek sokba kerül a cukorbetegség, így senki sem tekintheti saját magánügyének, és nem is lehet közömbös fenyegetésével vagy jelenlétével szemben.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de néhol még kisebb eső előfordul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag