Az Alzheimer-gondozás sötét oldala

A demencia (és ezen belül az Alzheimer-kór) hatalmas terhet ró a társadalomra, erről azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni. De legalábbis nem kezeljük a helyén. A teher jelentős részét azok viselik, akik a betegeket ápolják.

Ademenciaéves globális társadalmi költségei meghaladják az ezermilliárd dollárt, ami nagyságrendileg annyi, mint a ráké, mégis, a médiában a daganatos betegségekről tizenkétszer több szó esik a nemzetközi Alzheimer-társaság 2018-as jelentése szerint. Pedig a szellemi hanyatlás, leépülés óriási stresszt okoz a beteg környezetében élőknek, őket ápolóknak, akik speciális helyzetük miatt társadalmi, anyagi és egészségi veszteségeket is kénytelen elkönyvelni. Magyarországon mintegy 250 ezer beteg lehet, de biztos számot azért nem tudhatunk, mert a felmérések szerint a fejlett országokban legfeljebb az eseték felét jegyzik fel (nálunk is ez lehet a helyzet), a szegényebb országokban pedig a tizedét.

alzheimer-kór
Minden harmadik másodpercben regisztrálnak egy újabb demenciás esetet

Azt azonban biztosra vehetjük, hogy a világon és Magyarországon is emelkedni fog az ápolók száma, ugyanis az előrejelzések szerint a betegek száma is emelkedik, méghozzá az idei 50 millióról 2030-ig 82 millióra, majd 2050-ig 152 millióra, a költségek pedig már 2030-ban meghaladják a 2000 milliárd dollárt. Ez a trend összefügg azzal, hogy a népességgyarapodás, valamint a jobb életkörülmények és a fejlettebb egészségügy miatt egyre több az idős ember.

Egyharmaduk saját egészségével is küzd

De nemcsak a betegek, hanem az őket gondozók is komoly problémákkal szembesülnek. Az amerikai Associated Press - NORC Közegészségügyi Kutatási Központ októberben készült felmérése szerint a gondozók körülbelül egyharmada küzd saját egészségének fenntartásával, és ápolási feladataik miatt nem mentek orvoshoz még akkor sem, ha betegek vagy sérültek voltak. Ez különösen amiatt aggasztó, hogy a demens betegeket gondozók maguk is öregednek, hiszen egyharmaduk 65 éves vagy idősebb.

Más kutatások arra utalnak, hogy a demensek gondozóinak nagyobb stresszel és erősebb depresszióval kell megküzdeniük, mint a többi gondozónak. Ez valószínűleg azAlzheimer-kórprogresszivitása miatt van, amely végül gyakorlatilag állandó gondoskodást tesz szükségessé. Nincs lehetőség szünetet tartani, mert az Alzheimer-kórban szenvedőknek számos sajátos viselkedési tünetük van, beleértve az elcsavargást és a hangulatváltozásokat. A szeretett személy mentális és fizikai biztonsága miatti aggodalom, plusz a kór elszigetelő hatása miatt a stressz, a depresszió és a szorongás szinte kivédhetetlenül eléri a gondozókat.

A gondozó élete is tönkremehet

A gondozás nemcsak közvetlen költségei miatt drága, de zavarhatja, tönkreteheti a gondozó karrierjét is - írja a Time magazin. Amerikai adatok szerint az Alzheimer-kóros betegek ápolóinak mintegy 60 százaléka pénzügyi problémákkal szembesült. Az Alzheimer's & Dementia című szaklapban két hónapja megjelent tanulmány pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a figyelem és az érzelmi tudatosság fejlesztése, az erre irányuló képzés megkönnyíti a gondozók helyzetét, mérsékeli az őket érő stresszt. Azaz a készségek fejlesztése és a stresszgondozás képzése a közösségi támogatással együtt csökkenti a depressziót és javítja a gondozók mentális egészségét.

Az Alzheimer-kór a központi idegrendszer betegsége, amely jellegzetes klinikai és patológiai elváltozásokkal, idegsejt-pusztulással jár. A szellemi leépülést, elbutulást okozó tünetegyüttesek e leggyakoribb (50-70 százalékos arányt képviselő) formája általában 40 éves kor felett jelentkezik, pszichés és viselkedési tüneteket, fokozatosan súlyosbodó mentális hanyatlást hoz magával. Részletek!

Jelenleg arra vonatkozó kutatások is zajlanak, hogy a közösségi médiát és az online technológiát hogyan használhatnák fel támogatócsoportok kialakítására. Az élő videokonferenciák a gondozók és az Alzheimer-kór szakértői között szintén komoly segítséget jelenthetnek a betegeket ellátó embereknek. A gondozók számára ugyanis az egyik legnagyobb hiány, hogy nem nagyon tudják kivel megbeszélni a tapasztalataikat, mert környezetükben általában nincs senki, aki olyan helyzetben lett volna, mint ők maguk. A társadalmi elszigetelődés miatt pedig egyébként is leszűkül a közösség, ahonnan támogatást remélhetnének.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső