Az agy egy része harcol az Alzheimer-kórral

Az utóbbi időben új irányokat vett az Alzheimer-kór kutatása, mert az eddigi elméletek alapján kifejlesztett hatóanyagok java végül nem vált gyógyszerré. Ezúttal sikerült valami merőben újat felfedezni.

Az Alzheimer-kór jellemzője, hogy felhalmozódnak az agyban az amiloid- és a taufehérjék, amelyek idővel károsítják az idegsejteket. A kutatók azonban gyanítják, hogy azAlzheimer-kóregyéb, kisebb mértékű változásokat is okoz az agyban, köztük néhányat pedig maga a szerv hoz létre, miközben megpróbálja leküzdeni a betegséget.

agy
Az agynak egyes területeit erősebben támadja az Alzheimer-kór, más területek ellenállnak (Fotó: 123rf)

Ezek a változások különböző fehérjék megjelenését okozzák, sőt olykor teljesen új fehérjék is felbukkannak, de ezeket rendkívül nehéz mérni. Egyes tudósok úgy vélik, hogy ha az Alzheimer-kórban szenvedő agyban többé-kevésbé gyakori fehérjéket tudnának azonosítani, akkor ez elvezetne jövőbeni terápiákhoz.

Három különösen érintett terület

Egy angol és új-zélandi tudósokból álló kutatócsoport egy új megközelítést próbált ki: összehasonlították kilenc Alzheimer-kóros ember agyát olyanokéval, akik szívbetegségben, tüdőbetegségben vagy rákban haltak meg, de az agyuk egészséges volt. Minden alzheimer-kóros agyat egy korban hozzáillő egészséges aggyal vetettek össze, hogy kizárják az öregedés miatti különbségeket. Több mint 24 ezer különböző adatpontot generáltak az agyban az Alzheimer-kór miatt bekövetkezett változások bemutatásához.

A csapat összehasonlította az agy hat különböző régiójának fehérjeszintjét. E régiók közül háromban - a hippokampuszban, az entorhinális kéregben és a gyrusban - gyakran okoz súlyos sérülést az Alzheimer-kór. Nem meglepő hát, hogy ezekben a régiókban a csapat jelentős különbségeket észlelt az Alzheimer-kórral terhelt és az egészséges agyak között.

A kisagy a kivétel

Összehasonlítás céljából tanulmányozták a motoros kérget, az érzékszervi kérget és a kisagyat is, amelyekről gyanítható, hogy az Alzheimer-kór kisebb hatással van rájuk. Ezt arra alapozzák, hogy az ebben a régiókban talált fehérjék meglehetősen hasonlóak voltak az Alzheimer-kóros és az egészséges agyakban.

Ademenciaés az Alzheimer-kór elleni küzdelemben az egyik alapvető feladat, hogy a betegek agyából eltávolítsák azokat a mérgező fehérjecsomókat, amelyek az agyszövet és azon keresztül a gondolkodás és a memória pusztulását okozzák. A legtöbben ehhez gyógyszert használnának, ausztrál kutatók azonban arra gondoltak, hogy nem a kémia, hanem a fizika fog segíteni. Részletek!

Az agytörzs tetején elhelyezkedő kisagy szabályozza a mozgásunkat és egyensúlyunkat. Az ebben található fehérjékről a tudósok megállapították, hogy drasztikusan különböztek az Alzheimer-kóros és az egészséges agyban. A Communications Biology folyóiratban közzétett dolgozatban a szerzők felvetik annak lehetőségét, hogy "a megkímélt" állapot helyett a kisagy más módon érintett a betegségben, mint a többi agyi régió. Mivel ez a terület kismértékű patológiát mutat, arra lehet következtetni, hogy e sajátosságok az aktív védelem bizonyos szintjét jelzik.

A csapat a tanulmányából származó összes adatot szabadon hozzáférhetővé tette az interneten abban a reményben, hogy az innovatív gondolatokat felfogja használni a tudományos közösség, hogy megtalálja a betegség esetleges új terápiáit.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)