Így él ma az ország legkisebb újszülöttje

Laura a terhesség 24. hetében, mindössze harminc dekásan született, akkora volt csupán, mint egy mobiltelefon. Azóta már kiskamasz és semmiben sem különbözik kortársaitól, nem szenvedett ugyanis semmilyen maradandó károsodást.

A 13 éves Kuti Laura ránézésre egyáltalán nem különbözik a vele egykorú kamaszoktól, pedig élete egész máshogy indult, mint a többi gyereké. Születésekor mindössze 310 grammot nyomott, az sem volt biztos, hogy az első napot megéri. Akaraterejének, az orvosoknak és rengeteg szakembernek köszönhetően azonban életben maradt, és mire iskolába került, már a kortársait is utolérte. Sosem szabad feladni a reményt – idézte Laura édesanyját az RTL Klub Fókusz című műsora.

Az édesanya azt is elmondta: két egészséges gyermek után szerettek volna egy harmadikat, de sokáig nem sikerült. Amikor azonban magas vérnyomással kórházba került, ott közölték vele, hogy állapotos. "Attól a pillanattól kezdve, amikor tudomást szereztem a terhességről, bő három héttel később meg is született Laura" – emlékezett vissza.

koraszülött, inkubátor
A koraszülöttek a 37. terhességi hét előtt látják meg a napvilágot. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

A koraszülöttek világnapján a legkisebbeknek szurkolunk

Az édesanya Laura inkubátora fölött egy kiselefántot fedezett fel. „Én ezt kedveskedésnek vettem, azt hittem, hogy valaki behozta. Ott volt hetekig fölötte, és egyszer csak eltűnt. A nővért kérdeztem, hogy hova tűnt a kiselefánt, mire közölte velem, hogy hála Istennek eltették onnan. Mindig annak az újszülött babának az inkubátora fölé teszik, aki a legsúlyosabb állapotban van” – mesélte a műsorban.

Az anya közelségének és érintésének érzését nyújtja a koraszülötteknek egy hazai fejlesztésű eszköz, egy speciális babafészek, amely segíti a megfelelő fejlődésüket.Magyarországon évente 90 ezer gyermek jön a világra, akik közül több mint nyolcezren jóval idő előtt érkeznek. A koraszülöttek a 37. terhességi hét előtt látják meg a napvilágot. Közülük nagyjából 1300-an még a másfél kilós születési súlyt sem érik el. November 17-én, a koraszülöttek világnapján a legkisebbek tiszteletére mindent lilába öltöztettek a koraszülött osztályokon.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32 °C
Minimum: +17 °C

Gomolyfelhős, napos időben lesz részünk, elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. Az északnyugati szél a Dunántúlon egyre nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra