Így él ma az ország legkisebb újszülöttje

Laura a terhesség 24. hetében, mindössze harminc dekásan született, akkora volt csupán, mint egy mobiltelefon. Azóta már kiskamasz és semmiben sem különbözik kortársaitól, nem szenvedett ugyanis semmilyen maradandó károsodást.

A 13 éves Kuti Laura ránézésre egyáltalán nem különbözik a vele egykorú kamaszoktól, pedig élete egész máshogy indult, mint a többi gyereké. Születésekor mindössze 310 grammot nyomott, az sem volt biztos, hogy az első napot megéri. Akaraterejének, az orvosoknak és rengeteg szakembernek köszönhetően azonban életben maradt, és mire iskolába került, már a kortársait is utolérte. Sosem szabad feladni a reményt – idézte Laura édesanyját az RTL Klub Fókusz című műsora.

Az édesanya azt is elmondta: két egészséges gyermek után szerettek volna egy harmadikat, de sokáig nem sikerült. Amikor azonban magas vérnyomással kórházba került, ott közölték vele, hogy állapotos. "Attól a pillanattól kezdve, amikor tudomást szereztem a terhességről, bő három héttel később meg is született Laura" – emlékezett vissza.

koraszülött, inkubátor
A koraszülöttek a 37. terhességi hét előtt látják meg a napvilágot. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

A koraszülöttek világnapján a legkisebbeknek szurkolunk

Az édesanya Laura inkubátora fölött egy kiselefántot fedezett fel. „Én ezt kedveskedésnek vettem, azt hittem, hogy valaki behozta. Ott volt hetekig fölötte, és egyszer csak eltűnt. A nővért kérdeztem, hogy hova tűnt a kiselefánt, mire közölte velem, hogy hála Istennek eltették onnan. Mindig annak az újszülött babának az inkubátora fölé teszik, aki a legsúlyosabb állapotban van” – mesélte a műsorban.

Az anya közelségének és érintésének érzését nyújtja a koraszülötteknek egy hazai fejlesztésű eszköz, egy speciális babafészek, amely segíti a megfelelő fejlődésüket.Magyarországon évente 90 ezer gyermek jön a világra, akik közül több mint nyolcezren jóval idő előtt érkeznek. A koraszülöttek a 37. terhességi hét előtt látják meg a napvilágot. Közülük nagyjából 1300-an még a másfél kilós születési súlyt sem érik el. November 17-én, a koraszülöttek világnapján a legkisebbek tiszteletére mindent lilába öltöztettek a koraszülött osztályokon.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +5, +10 °C
Minimum: -5, +2 °C

A napsütés mellett felhőátvonulásokra kell készülni, ezekből helyenként zápor, a hegyekben esetleg hózápor is kialakulhat. Erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 5, 10 fok között alakul. Kedden már nem lesz front felettünk, de sokan még mindig hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak magukon. A reggeli ízületi panaszok napközben is fennállhatnak, illetve erős fejfájás is jelentkezhet, ami a szeles tájakon lehet intenzívebb. Ingadozhat a vérnyomás, jellemző lehet a rossz közérzet. Sokan még az óraátállítást sem heverték ki. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: