Antidepresszánsokban úsznak a halak

Az antidepresszánsok elpusztítják a vízi ökoszisztémákat, ráadásul a halakon keresztül mérgezik az embereket is. Újabb vészcsengő szólalt meg.

Ha valakinek kétsége volna afelől, hogy a környezetünkkel nagyon nincs rendben valami, akkor nézzen rá az október végi 27 fokos hőmérsékletre. Ez persze csak a szennyezés sok áttételen keresztül megjelenő egyik tünete, de vannak olyan hatások, amelyek sokkal durvábban érinthetnek bennünket, mint a túlságosan kitartó és meleg vénasszonyok nyara.

A csapvizet rovarirtó, gyulladásgátlók szennyezik

Már jó ideje felfigyeltek rá a környezetkutatók, hogy az emberi fogyasztásra szánt vezetékes vízben a világon sokfelé nem kívánatos vegyi anyagok jelentek meg. A New York-i környezetvédelmi hivatal 2009-es jelentésében már az szerepelt, hogy a csapvízben ibuprofen, koffein, barbiturát és rovarirtó, illetve különféle vényköteles és tiltott szerek, testápolási termékek jelentek meg. Igaz, még csak nyomokban, azaz a kis koncentráció miatt ez még nem jelentett veszélyt az emberi egészségre. Hasonló következtetésre jutottak brit vizsgálatok, ahol 2014-ben különböző vegyi anyagokat, köztük kokaint fedeztek fel az ország víztározóiban. A töménység itt is csekély volt, és kizárták, hogy a szennyezés hatással lenne a biológiánkra.

kagyló
A drog- és gyógyszermaradványok megjelentek a vízi élőlényekben. Visszaszennyezzük magunkat

De a vízbe kerülő (főleg a szájon és orron át bevehető) hatóanyagok és drogok nem minden esetben hagyják érintetlenül az élővilágot. Olaszországban a kutatók úgy találták, hogy már kis mennyiségű kokain is hiperaktivitást válthat ki az angolnákban, amelyek jelentős izomkárosodást szenvedhetnek. Európában az angolnák veszélyeztetettek, Oregonban viszont az osztrigák tartalmaznak antibiotikumokat és fájdalomcsillapítókat. Egyes halfajoknál pedig a születésszabályozó gyógyszereknek köszönhetően megváltoztak a szexuális jellemzők. Függetlenül attól, hogy milyen módszerrel juttatjuk ezeket a vegyületeket a vizekbe, leromboljuk az ottani élővilágot.

Ezt igazolja egy friss tanulmány, melyet a British Journal of Psychiatry folyóirat közölt. A cikk kifejti, hogy a tengeri élővilág az antidepresszánsok túlzott használata miatt szenved. Alex Ford, a Portsmouth Egyetem tengerbiológus professzora egyenesen azt állítja, hogy a vízi élővilág antidepresszánsok levesében fürdik. A depresszió és szorongás elleni gyógyszerek mindenütt megtalálhatóak a szennyvízben, a felszíni vízben, a talajvízben, az ivóvízben, a talajban, és felhalmozódnak a vadon élő állatok szöveteiben is. Ezek a hatóanyagok pedig a tengervízben és a folyókban megzavarják a vízi élőlények normális biológiai rendszereit - írja a bigthink.com cikke.

Egész életüket mérgező környezetben töltik

Ford arra hívja fel a figyelmet, hogy az állatok egész életüket ebben a mérgező környezetben töltik, ami befolyásolja az immunrendszerüket, táplálkozási szokásaikat, színüket, viselkedésüket, anyagcseréjüket, de még a mozgásuk módját is. A korábbi tanulmányok során a professzor például kimutatta, hogy a fluoxetin arra indítja a garnélarákokat, hogy megváltoztassák természetes szokásaikat (például a fejüket mindig a fény felé tartsák), így pedig sebezhetőbbé váltak a ragadozók számára.

Még ha nem érdekel is valakit a tengeri élővilág sorsa, azzal már alighanem törődnie kell, hogy amikor elfogyasztjuk a tengeri élőlényeket, ezek a szerek visszajutnak a testünkbe. Márpedig ha a vegyszerek hatással vannak a halakra, akkor ránk, emberekre is nagy valószínűséggel hatni fognak.

Seattle-környéki vizekben gyűjtött kagylókat vizsgáltak meg a Puget-öböl Intézet kutatói, és kimutatták bennük az opioidokat. Azért kagylókat vizsgáltak, mert ezeken az állatokon jelentkezik először, ha valamilyen szennyezés jut a természetes vizekbe, ugyanis a kagylók naponta nagyjából két liter vizet szűrnek át az emésztőrendszerükön. A túlzott gyógyszerfogyasztás már az állatvilágot sem kíméli. Részletek!

A kutatók számos javaslatot tettek már e problémák megoldására, például a szennyvíztisztítás korszerűsítésére, a gyógyszeripar körültekintőbb tevékenységére, a receptírást helyettesítő tanácsadás bevezetésére, és annak segítésére, hogy a betegek kevesebb antidepresszánst fogyasszanak.

A gyógyszeripar nyereségérdeke azonban nagyon erős, és az orvosoknak is egyszerűbb receptet írni, mint tanácsadással gyógyítani. Ezért a környezetszennyezésre hivatkozva nehéz volna megváltoztatni a jelenlegi gyakorlatot. A közgondolkodásnak kellene irányt változtatni, amíg nem késő, vagyis amíg nem fizetnek túl sokan az egészségükkel a nyakló nélküli gyógyszerfogyasztásért.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)