A rák minden korábbinál halálosabb

Soha annyian nem haltak meg rákban, mint idén. Ahogy megváltoznak az emberek körülményei, egyes rákfajták visszaszorulnak, mások előtérbe kerülnek. 40 százalékuk helyes életmóddal elkerülhető lenne - állítja egy friss kutatás.

A világon 2012-ben 14,1 millió új rákos esetet jegyeztek fel, és 8,2 millióan haltak meg daganatos betegségben. A rákos esetek mintegy 33 százalékát már akkor is a dohányzáshoz kötötték a Brit Rákkutatási Központ jelentése szerint. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalos adatai 2018-ra már 9,6 millió halálos áldozatot jeleznek: hatból egy ember rákban hal meg. De a dohányzással összefüggő esetek arányát csak 22 százalékosnak tartják - a rákkeltő kórokozók (különösen a hepatitisz és a HPV) miatt kialakult daganatos betegségek aránya magasabb ennél, 25 százalékos. Ez a trend különösen a közepesen fejlett vagy az alacsony jövedelmű országokban erős. A rák gazdasági hatása hatalmas, hiszen a világon 2007-ben 1160 milliárd dollár kiadást és veszteséget okozott - írja a Time magazin.

orvos
Az orvosok szerint a helyes életmód rengeteg életet és életévet óvhatna meg

Egy új jelentés, amelyet a WHO alá tartozó Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) adott ki, még borúsabb képet fest. A Cancer Journal for Clinicians című folyóiratban közzétett tanulmány becslése szerint 18,1 millió új rákos megbetegedés és 9,6 millió haláleset jön össze az év végére.

Népességbővülés és elöregedés

Hat évvel ezelőtt az új rákos esetek számát csak 14,1 millióra becsülték , a halálesetekét pedig 8,2 millióra. Úgy gondolják, hogy a növekvő számok mögött a világ népességének bővülése és elöregedése áll. Végül is nyolcból egy férfi és minden tizenegyedik nő rákban hal meg idén.

A jelentés szerint a tüdőrák mind az előrejelzett diagnózisok (2,1 millió), mind a halálesetek (1,8 millió) alapján a leghalálosabb változata a ráknak. A férfiakat különösen veszélyeztetni, hiszen az újonnan diagnosztizált esetek közül körülbelül 1,3 millió rájuk jut a nők mintegy 725 ezres számával szemben. Ezzel együtt az IARC szerint a nők körében aggasztó a tüdőrák előfordulásának emelkedése. Ez különösen olyan országokban érzékelhető, ahol a dohányzás megszüntetésére még nem indítottak kampányokat.

Sajnálatos módon a tüdőrák Magyarországon is hatalmas probléma. Magyarországon évente több mint 32 ezren halnak meg rákban, a betegség férfiak esetében minden harmadik halálesetért felelős, a nőknél pedig az összes eset 23 százalékáért. A vezető daganatos halálok pedig a tüdőrák, amely az összes rákos megbetegedés 27 százalékát teszi ki Magyarországon , ami a legmagasabb érték az Európai Unióban, és 3 százalékkal meghaladja az utánunk következő Görögország, Hollandia és Lengyelország mutatóját.

Fejlettségbeli és földrajzi különbségek

Az adatok azt mutatják, hogy az egyes ráktípusok elterjedtsége jelentősen eltér a földrajzi elhelyezkedéstől és a társadalmi-gazdasági fejlődéstől függően. Az új rákos diagnózisok közel fele és a halálozások több mint fele valószínűleg Ázsiában fordul elő, ahol a világ lakosságának mintegy 60 százaléka él. Eközben Afrikában a rákos megbetegedések mindössze 5,8 százalékkal, a halálozások pedig 7,3 százalékkal veszik ki a részüket a globális adatból. Erre az a magyarázat, hogy sok olyan súlyos betegség fordul elő ebben a régióban, amely előbb elragadja az embereket, mint a rák, másrészt sok területen hiányzik az ellátáshoz való hozzáférés, azaz még a diagnózist sem tudják felállítani.

Magyarországon évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek fel, ráadásul nagyjából minden negyedik ember halálát valamilyen rák okozza. A következőkben azt a 10 ráktípust vesszük sorra, amely idehaza a leggyakrabban fordul elő. Részletek!

Mivel a világ fejlődik és javulnak az emberek életkörülményei, például megváltoznak a táplálkozási szokásaik és az étrendjük, az életmódtényezőkkel , például az étrendhez kapcsolódó vastagbél- és végbélrákkal egyre gyakrabban találkozni, míg a szegénységgel és betegséggel kapcsolatos egyes rákok előfordulása csökken. A méhnyakrák, amelyet gyakran humán papillomavírus okoz, számos populációban csökken a jobb szűrési és oltási gyakorlatoknak köszönhetően.

A tanulmány szerzői szerint a rák elsöprő hatása aláhúzza az egészséges életmód érdekében meghozandó döntések fontosságát. Bár nincs egyértelmű módszer a rák megelőzésére, a kutatók állítják, hogy az új rákos megbetegedések mintegy 40 százalékát potenciálisan elkerülhetjük, ha minimálisra csökkentjük a környezeti és viselkedési kockázati tényezők hatását, például abbahagyjuk a dohányzást és az alkoholfogyasztást.

rákstatisztika

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22 °C
Minimum: +10 °C

A napos időt fátyol- és gomolyfelhők zavarják meg, csapadék nem várható. Estétől csökken a felhőzet. Az északi szél estig még többfelé megélénkül. Késő estére 9 és 16 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra