"Ne virágnyelven beszéljünk a szexről"

Néhány éve személyes érintettsége révén kezdett el foglalkozni a hormonmentes fogamzásgátlás lehetőségeivel, mára pedig tabudöntögető videóival majd százezer feliratkozójának segít eligazodni a szexualitás útvesztőiben. Cserháti-Herold Janka termékenységtudat szakértővel, az Egészséghősök pályázat jelöltjével beszélgettünk.

Cserháti-Herold Janka nem kis fába vágta a fejszéjét, mikor 2018 tavaszán elindította Hormonmentes néven Youtube-csatornáját. Videóiban kendőzetlenül, érthetően és rendkívül professzionálisan beszél az olyan ma még mindig tabunak számító témákról, mint a szexualitás, fogamzásgátlás vagy éppen női-férfi szerepek. Az ötleteléstől, a szerkesztésen át egészen a vágásig Janka egymaga készíti a videóit - láthatóan rendkívül sikeresen. Csatornáját ma már több mint 98 ezren követik.

Kik lesznek 2019 Egészséghősei? Idén is keressük azokat a hétköznapi hősöket, akik a legtöbbet tették a lakosság egészségéért és a helyes életmód népszerűsítéséért. A jelöléseket itt lehet leadni!

HáziPatika.com: Hogy jött a Youtube-csatorna ötlete és miért pont ezt a témát választottad?

Cserháti-Herold Janka: A Youtube-csatorna előtt, 2015-ben indítottam el a hormonmentes.hu weboldalamat, a projektet pedig a saját érintettségem inspirálta. Még az első kisfiam születése előtt szedtem hormonális fogamzásgátlót, a mellékhatásait pedig nagyon megsínylettem. Pánikrohamaim voltak, állandó visszatérő hüvelyi fertőzéssel, és rendszeres migrénnel küszködtem, nagyon sokáig pedig azt sem tudtam, hogy ezeket a panaszokat a fogamzásgátló okozza. Mikor az orvos felírta a gyógyszert nem kérdezte meg, hogy volt-e migrénes a családban, vagy hogy volt-e trombózis, holott ezek mind-mind kockázati tényezőknek számítanak. Senki nem figyelmeztetett, nem kaptam megfelelő információt.

Mikor aztán a tüneteim jelentkeztek, nekem kellett utánajárnom, hogy vajon mi lehet a gond, és ahogy végül elhagytam a gyógyszert, a panaszaim is mind elmúltak.

Cserháti-Herold Janka
Cserháti-Herold Janka

A kisfiaim kapcsán mélyedtem bele jobban a termékenység működésébe, hogy hogyan lehet megfigyelni saját magunkat és a ciklusunkat. Ennek segítségével fogant meg a második kisfiam. Az ő születése után kezdtem egyre jobban megismerni ezt az úgynevezett termékenységtudat módszert, amelyet biztonságosan lehet fogamzásgátlásra is használni. Ekkor jött az ötlet, hogy indítsak egy vállalkozást. Megalapítottam a hormonmentes.hu-t és olyan hormonmentes fogamzásgátló eszközöket hoztam be Magyarországra, amik előtte itthon nem igazán voltak elérhetők. Közben el is végeztem egy angliai képzést és termékenységtudat-oktatóvá képeztem magam.

Ezek után a csatornát 2018 tavaszán oktatási céllal hoztam létre. Fel szerettem volna hívni a figyelmet az informált döntések fontosságára, hiszen ahhoz, hogy a rengeteg fogamzásgátló eszköz közül megtaláljuk a számunkra megfelelőt, nulladik lépésként a saját testünk működésével is tisztában kell, hogy legyünk. Fontos tudni minden módszer előnyéről és hátrányáról, ezeket az információkat pedig sajnos nagyon sok esetben nem kapjuk meg sehonnan.

HáziPatika.com: A szexualitás itthon még mindig igen kényes téma. Mennyire volt nehéz kiállni a nagy közönség elé és nyíltan beszélni róla?

CS.H.J.: Nehéz is volt, meg nem is. A hormonmentes.hu weboldalon is a tabudöntögetés volt a célom, hogy nyíltan, ne csak virágnyelven merjünk beszélni a termékenységről és a szexualitásról illetve mindenről, ami a női testhez kapcsolódik. Volt tehát már egy nagy adag gyakorlatom blog formában, az előadástechnikámat pedig folyamatosan fejlesztettem mellette. A csatorna persze ettől függetlenül egy teljesen új terep volt, hiszen pontosan tudtam, hogy ki kell terjeszteni a témát, és nem csak a termékenységről és a menstruációról kell majd beszélnem. A csatornával elérhettem azt a korosztályt, akikkel nagyon fontos magáról a szexualitásról beszélni. Folyamatosan láttam ugyanis, hogy mennyi kérdés van az eszközök, az anatómia kapcsán, és hogy mekkora űr van a fejekben a szexualitással kapcsolatban. Az USA-ban és Angliában nagyon jó Youtube-csatornák vannak már a témában, itthon azonban semmi nem volt még, úgyhogy gondoltam majd én betöltöm ezt az űrt.

HáziPatika.com: Milyen volt a fogadtatás?

CS.H.J.: Alaposan felkészültem rá előre lélekben, hogy mit fogok én ezért kapni. És bár felkészültem, hogy majd jön minden, volt egy időszak, ami kicsit megviselt. Három hónapja csináltam a csatornát, mikor volt egy óriási ugrás, napok alatt jött tízezer feliratkozó, és akkor elszabadult a pokol. Mivel az elején kicsit jobban a szexualitás felé vittem a témát, így hirtelen rengeteg idősebb, 25 év feletti férfi jött. Pont egy teljesen ellentétes közönség, mint akikhez előtte beszéltem. Nyilván látták, hogy egy fiatal nő a szexről beszél, akkor itt valami érdekes dolog lesz. Ebben az időszakban a hozzászólások színvonala is sokat csökkent és ez nekem is sok volt már. Azt éreztem, hogy iszonyatosan értetlenek az emberek, nem tudtam mi történik, mit akarnak, miről beszélnek. Aztán szépen lassan elkezdtem belemerülni azokba a témákba, amik a szívemhez közel állnak - a fogamzásgátlás, termékenységtudat - és kezdett a közönségem is kiegyenlítődni.

HáziPatika.com: Most nagyjából milyen összetételű a közönséged, kikhez szól a csatorna?

CS.H.J.: Az elsődleges célközönségem egyébként mindig is a fiatal felnőtt nők voltak. Most körülbelül 60 százalékban vannak nők és 40 százalékban férfiak a csatornámon. Látom, hogy vannak kicsik is, 11-12-13 évesek, de nem annyira sokan, mint gondolná az ember. Inkább a 18 pluszosok vannak többségben.

HáziPatika.com: Hogy tapasztalod, mennyire van szükség a munkádra, az edukációra?

CS.H.J.: Abszolút szükség van rá. Amikor elmondtam a saját történetem a fogamzásgátlók kapcsán, elképesztően sokan írtak, hogy mennyire magukra ismertek, és hogy ez erősítette meg őket abban, hogy abbahagyják a gyógyszerszedést, és meg is szűntek a problémáik. Nagyon sok visszajelzést kapok, a leggyakrabban azt, hogy "miért nem tudtam erről előbb... miért nem beszélt erről nekem senki".

HáziPatika.com: Igen, nem feltétlenül egy Youtube-csatornától kellene várni a szexedukációt, elsődlegesen ez azért csak a szülők vagy iskola feladata lenne.

CS.H.J.: Igen, azonban a szülők sokszor inkább nem is akarnak tudni arról, hogy a gyereknek már vannak próbálkozási, és a gyerek sem akarja elmondani, úgyhogy mindenki csak feszeng. És azt látom, hogy óriási a hiány a valós iskolai szexedukációban , rendszerszintű változásokra lenne szükség. Elsődlegesen olyan szakemberek kellenének, akiket tényleg arra képeztek, hogy szexedukációt tartsanak, és nem a biológia tanárnak, vagy az osztályfőnöknek kellene kiosztani ezt a feladatot.

De azért vannak előrelépések is. Nekem anno semmilyen iskolai felvilágosítást nem tartottak, talán negyedikben egyszer beszéltek a menstruációról, és ennyi. Ehhez képest most már sokkal nyíltabban lehet sok mindenről beszélni és azt látom, hogy egyre jobban terjed a pozitív attitűd is. Tehát, hogy a felvilágosítás nem csak arról szól, hogy elmondják a gyerekeknek, hogy ha szexelsz, akkor vagy terhes leszel vagy meghalsz a nemi betegségektől, hanem, hogy egyre inkább merünk beszélni arról is, hogy ezt bizony azért csinálják az emberek, mert jó és normális hogy vannak vágyaink.

HáziPatika.com: A csatornáddal kapcsolatban vannak még terveid?

CS.H.J.: Folyamatosan tele vagyok ötletekkel, de most éppen nyári szüneten vagyok, szeptemberben indulnak majd újra a videók. A legutóbbi videóimba már elkezdtem szakembereket is bevonni, és a jövőben több ilyet is tervezek, hiszen ettől nyilván még hitelesebb lesz majd a dolog. De egy következő nagy tervem, hogy egy könyvet is kiadjak a témában.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29 °C
Minimum: +17 °C

Délnyugat, nyugat felől vastagabb felhőtömbök érkeznek. A délies szél nagy területen élénk, az Észak-Dunántúlon és a főváros térségében erős lesz. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. Holnapig fronthatásra nem kell számítani az előrejelzések szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra