Zöld teával és szőlővel a rák ellen

Az Oral Oncology júniusi számában megjelent tanulmány szerint két gyógyhatású táplálék, a zöldtea kivonat és a reszveratrol, ígéretesnek tűnik különböző daganattípusok, köztük a szájüregi laphámsejtes rák kezelésében.

Az júniusi számában megjelent tanulmány szerint két gyógyhatású táplálék, a zöld tea kivonat és a reszveratrol, ígéretesnek tűnik különböző daganattípusok, köztük a szájüregi laphámsejtes rák (oral squamous cell carcinoma - OSCC) kezelésében. A növényi eredetű étrendi összetevők korlátozott hozzáférhetősége és a nem megfelelő beviteli technikák azonban gátolják széles körű elterjedésüket.

A zöld tea antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező polifenolokat tartalmaz, melyek rákellenes hatását már számos kutatás bizonyította. A zöld teában lévő polifenolokat, különösen az epigallokatekin-3-gallátot (EGCG), ami a tea antioxidáns polifenoltartalmának mintegy 50-80 százalékát teszi ki, alapos vizsgálatoknak vetették alá a humán rosszindulatú daganatok, köztük a laphámsejtes fej-nyaki daganatok kezelését tekintve.

A reszveratrol fitoalexin, amely több növényben, köztük a szőlőben, mogyoróban és a szederben is fellelhető. Számos betegség, például a szív-érrendszeri megbetegedések, az iszkémiás sérülések és a rák esetében is kimutatták a reszveratrol kedvező terápiás hatását. A reszveratrollal végzett legújabb in vitro és in vivo kísérletek azt bizonyították, hogy a DNS károsodás és a sejtpusztulás szelektív beindítása révén jelentős mértékben gátolja a laphámsejtes fej-nyaki daganatos sejtek növekedését és terjedését.

A mostani tanulmány szerzői azonban hangsúlyozták, hogy a reszveratrol kedvező hatásaira vonatkozó adatok ellen szól az a tény, hogy a vegyület biológiai hozzáférhetősége alacsony, alacsony a vízoldékonysága, instabil, és az állatkísérletekben alkalmazott koncentrációkat nem lehet megismételni az étrendi bevitelben. A kutatók ezért úgy vélik, hogy az EGCG-hez és a reszveratrolhoz hasonló gyógyhatású táplálékok hatékony beviteléhez nanotechnológiai fejlesztésre lesz szükség, hogy fokozni lehessen rákellenes terápiás hatásukat, és úrrá lehessünk bonyolult farmakokinetikai profiljukon.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)