Van remény a rákos áttétek leküzdésére

Az S100 kalciumion-kötő fehérjecsalád tagjainak megismerését és működésük megértését tűzték ki célul az ELTE fehérjekutatói. Eredményeik segítenek tisztázni ezen fehérjék szerepét a krónikus gyulladások és daganatos áttétek kialakulásában, valamint új utakat nyitnak meg a melanoma, a reumás artritisz vagy a szöveti fibrózisok felismerésében és kezelésében.

Az S100 kalciumion-kötő fehérjecsalád - amelyet 20fehérjealkot - evolúciós szempontból fiatalnak számít, hiszen mindössze néhány száz millió éve jelentek meg a gerincesekben. Sejtjeinkben betöltött pontos fiziológiai szerepükről még nagyon keveset tudunk, patológiájukról azonban már kiderültek fontos információk. Például az, hogy ha túl sok van belőlük, az különféle betegségekkel hozható kapcsolatba. Szerepet játszhatnak például a krónikus gyulladások és a rákos áttétek kialakulásában - olvasható az ELTE oldalán.

orvostudomány, fehérjék, fehérjekutatók, fehérjecsalád, kalciumion, daganatos áttétek, krónikus gyulladások, reuma
orvostudomány, fehérjék, fehérjekutatók, fehérjecsalád, kalciumion, daganatos áttétek, krónikus gyulladások, reuma

Az S100 fehérjecsalád titkai

A kalciumion nagyon fontos szerepet játszik az izmok és az idegrendszer működésének szabályozásában, de emellett minden sejtünk életében létfontosságú. A sejtekben a kalciumion-kötő fehérjékhez kapcsolódnak, amelyek így aktiválódnak és újabb fehérjékkel kapcsolatba lépve ki- vagy bekapcsolhatnak bizonyos működéseket. Az S100 család fehérjéinek kölcsönhatásairól azonban eddig nagyon keveset tudtunk - magyarázta Nyitray László, a kutatócsoport vezetője.

Kiderül, mi közük a fehérjéknek a rákhoz - kattintson!

A most publikált munka során a kutatók a fehérjecsalád kölcsönhatási hálózatának egy fontos tulajdonságát, a fajlagosságát igyekeztek feltárni. Sikerült kidolgozni egy olyan biofizikai mérést, amely alkalmas nagyszámú fehérje esetében a kölcsönhatások erősségének mérésére. A kutatócsoport eredményei szerint az S100 család egyik fele számos közös fehérjepartnerrel lép kölcsönhatásba. Ez azt jelenti, hogy a családtagok egymás feladatait is el tudják látni. Ez viszont a túlzott termelődésük során káros következményekhez vezethet. A család másik fele pedig vagy csak gyengébben kötődik egy-két fehérjéhez, vagy nincs felismert partnere. Elképzelhető, hogy ezek a fehérjék kizárólag kalciumion-puffer szerepet töltenek be, vagy még nincs meghatározott szerepük.

Ez a kutatási irány az orvosi diagnosztikában és terápiában is komoly eredményekkel kecsegtet, hiszen az S100 kalciumion-kötő fehérjecsalád tagjait fontos fehérjéknek tekintik a különféle tumorok, például az áttétképzésre hajlamos bőrrák (melanoma), a krónikus gyulladásos betegségek (mint a reumás artritisz), vagy a szöveti fibrózisok esetében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: