Új teszt mutatja ki a méhnyakrákot

A tudósok szerint olcsó, gyors és hatékony megoldást jelenthet az új teszt.

A kenetvizsgálatoknál korábban jelezheti az új teszt, hogy egy adott páciensnél fennáll-e a méhnyakrák kialakulásának veszélye. Ezt a ráktípust a humán papillóma vírus ( HPV ) okozza, ezért a vírussal fertőzött nőknél elengedhetetlen a rendszeres ellenőrzés. A szakemberek munkáját azonban tovább nehezítheti, hogy több mint kétszázféle HPV-típus ismert - ezek közül egyeseket a daganatos betegség magasabb kockázatával kapcsolnak össze az orvosok.

HPV, humán papillóma vírus, HPV-fertőzés, HPV-teszt, méhnyakrák, daganatos megbetegedés
Olcsó, gyors és hatékony megoldást jelenthet az új teszt. Fotó: 123rf

A közelmúltban kifejlesztett, HPV RNA-Seq névre keresztelt módszer segítségével viszont nemcsak a vírus típusát lehet meghatározni, hanem segíthet azonosítani a korai stádiumban lévő méhnyakrákos eseteket is. A tudósok szerint ezzel a módszerrel gyorsan és alacsony ráfordítással kaphatnának megbízható eredményeket az orvosok. A legkockázatosabb HPV-fertőzéseket is hatékonyabban lehetne diagnosztizálni, továbbá számos szükségtelen vizsgálattól kímélnék meg a pácienseket.

Mennyire hatékony az új teszt?

A humán papillóma vírus (HPV) egy rendkívül elterjedt kórokozó. A tévhittel ellentétben azonban a vírussal történő megfertőződés még nem jelent egyet a méhnyakrákkal. Korábbi cikkünkben leromboltuk a fertőzéssel kapcsolatos mítoszokat.

A kutatók 55 nő mintáit elemezték az új eljárás segítségével, közülük 28 alacsony, 27 pedig magas fokú hámeltérésű volt. A teszt nemcsak a HPV jelenlétének meghatározásában volt hatékony, hanem néhány alanynál többféle HPV-típus jelenlétét is kimutatta.

A tudósok szerint a teszt 97,3 százalékos pontossággal mutatja ki a humán papillóma vírus jelenlétét a szervezetben, illetve 93,8 százalékos pontossággal jelzi, ha valaki nem fertőzött. Miután szélesebb körben is elérhetővé válik, a HPV RNA-Seq más HPV-hez kötött ráktípusok - például a fej-nyaki daganatok és a végbélrák - szűrésére is alkalmazható lesz.

Forrás: thesun.co.uk

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: