Új módszerrel pusztítják a rákos sejteket

A tumorsejtek háromnegyedét elpusztíthatja egy újonnan kifejlesztett ultrahangos eljárás.

A Michigani Egyetem tudósai új technikát alkalmaztak a daganat visszaszorítására, a noninvazív orvosi eljárás során ultrahanghullámokkal célozzák meg a tumorsejteket. Az eddigi állatkísérletek eredményei alapján az új ultrahangos módszer a daganatsejtek akár 75 százalékát is elpusztíthatja - írja az Interesting Engineering.

Hogyan tudják elkerülni a tüdőrákot a dohányosok? Statisztikák szerint az évtizedeken át, erősen dohányzó emberek 80-90 százaléka nem lesz tüdőrákos. Egy nemrég publikált kutatás szerint ennek genetikai okai vannak.

Hanghullámok pusztítják a daganatsejteket

A histotripsy nevű orvosi eljárás tesztelése jelenleg is zajlik az Egyesült Államokban és Európában, májdaganattal küzdő betegek bevonásával. A korábban végzett állatkísérletek azt mutatták, hogy a hanghullámok sikeresen megtizedelik a daganatsejteket, a maradékot pedig a kísérleti patkányok immunrendszere is képes volt elpusztítani. A tanulmány eredményeit a Cancers tudományos folyóiratban ismertették.

A tumorsejtek háromnegyedét elpusztíthatja a speciális eljárás. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images
A tumorsejtek háromnegyedét elpusztíthatja a speciális eljárás. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

"Még ha nem is a teljes daganatot célozzuk meg, akkor is visszafejlődhet a kezelés hatására, és csökkenthetjük a jövőbeni áttétek kockázatát is" - mondta Zhen Xu professzor, a tanulmány vezető szerzője. Az eljárásnak azon esetekben lehet fontos szerepe, ahol a daganat elhelyezése vagy fejlettsége miatt az invazív beavatkozások lehetősége már korlátozott.

A Michigani Egyetem kutatói jelenleg májdaganattal küzdő betegek kiegészítő kezelésébe próbálják bevonni az eszközt. Az eddigi tapasztalatok bizakodásra adnak okot, reményeik szerint csupán idő kérdése, hogy a kezelés széles körben elérhetővé váljon a betegek számára.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)