Új kutatás a C-vitamin és a rák kapcsolatáról

Pajzsként szolgál bizonyos tumorsejtek számára a C-vitamin - állapították meg chilei kutatók.

Ilyen egy sugárkezelés - kattintson a részletekért!

A húsz vizsgált ráktípus a C-vitamin újrahasznosítása révén jut hozzá a szükséges tápanyagokhoz - fedezték fel a dél-chilei Concepción Egyetem szakemberei. A tanulmány vezető szerzője, Coralia Rivas szerint a C-vitamin nem csupán a skorbut ellen véd, hanem alapvető fontosságú a sejtenergia, a kollagén termelése és a neurotranszmitterek szintézise szempontjából, valamint segíti az immunrendszert.

rák, daganat, tumor, tumorsejtek, C-vitamin, aszkorbinsav,
A C-vitamin ellenállóbbá teszi a tumorsejteket a kezeléssel szemben. Fotó: 123rf

Életben maradnak a tumorsejtek

A C-vitamin két szerkezeti formában található meg a szervezetben: oxidált formájú dehidroaszkorbinsavként (DHA), amely nagy koncentrációban fordul elő a daganatok körül, valamint redukált formájú aszkorbinsavként (AA), amely gyulladásgátló funkcióval bír. A tumorsejtek begyűjtik a körülöttük lévő nagy mennyiségű dehidroaszkorbinsavat, és redukált C-vitaminná alakítják át, amely életben tartja őket.

Húsz éven átívelő vizsgálatukban Rivasék megállapították, hogy például a mellrák, a prosztatarák és a leukémia esetében a tumorsejtek képesek jóval több C-vitamint felhalmozni magukban, mint a normális sejtek. Ez tehát azt jelenti, hogy a C-vitamin képes megerősíteni a tumorsejteket és ellenállóbbakká tenni őket a kezelésekkel szemben". A szakemberek következő lépése a folyamatban szerepet játszó C-vitamin transzporter alapos tanulmányozása lesz.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: