Új felfedezés a bőrrákkal kapcsolatban

Ausztrál kutatók genetikai kapcsolatot találtak a bőrrák és egy sor autoimmun betegség között.

A melanoma a bőrrákos halálesetek több mint 80 százalékát okozza, és Ausztráliában a férfiak körében a második leggyakoribb rákos megbetegedés. A kormányzati Cancer Australia becslése szerint 2021-ben 1315 ember halt meg melanomában.

A melanomában, a bőrrák egy súlyos formájában szenvedő emberek számos génben osztoznak az autoimmun betegségben szenvedőkkel - derült ki a Journal of Investigative Dermatology folyóiratban pénteken publikált tanulmányból, amelyet az ausztrál QIMR Berghofer Orvosi Kutatóintézet tudósai készítettek.

A genetikai kapcsolatot 36 ezer melanomában szenvedő és nem bőrrákos ember vizsgálatával mutatták ki: a kutatás hét új, a betegséggel összefüggésbe hozható gént fedezett fel. Az új gének közül többet olyan autoimmun betegséggel élő páciensben is megtaláltak, akik például reumás láztól vagy cöliákiától szenvedtek.

Ausztrál kutatók a bőrrák és egy sor autoimmun betegség között találtak genetikai kapcsolatot.
Ausztrál kutatók a bőrrák és egy sor autoimmun betegség között találtak genetikai kapcsolatot. Fotó: Getty Images

Több okból is jelentős felfedezés

Matthew Law, a tanulmány vezető szerzője, a QIMR vezető kutatója elmondta, hogy nagy mennyiségű adat összesítésére volt szükség a genetikai kereszteződések megtalálásához. Magyarázata szerint azt vizsgálták, hogy egy bizonyos genetikai variáns mennyire gyakori a melanomás pácienseknél és a melanomában nem szenvedőknél. Mint arra Law rámutatott: a felfedezés azért jelentős, mert feltárhatja azt a fiziológiát, amely hajlamossá teszi az embereket a bőrrák és azautoimmun betegségekkialakulására, emellett az érintettek hatékonyabb kezelését is elősegítheti.

A rejtett bőrrák meglepő helyei.

A kutatás eredményei továbbá azért is figyelemreméltóak, mert rámutatnak, mennyire fontos a rákhoz kapcsolódó géneket hordozó személyek célzottabb vizsgálata. "Ausztráliában a melanoma szűrése nagyrészt eseti jellegű. Vagyis az ember vagy maga megy el rendszeresen szűrésre, vagy véletlenszerűen szűrik meg" - magyarázta Law, hozzátéve, hogy ha tudnák, mely csoportoknál áll fenn a kockázat, testreszabottabb szűrőprogramot lehetne kialakítani a válogatás nélküli szűrés helyett.

Law arról is beszélt, hogy a melanomával kapcsolatos genetikai kutatásokat mindenképpen folytatni kell. Leszögezte ugyanakkor, hogy véleménye szerint "a megelőzés jobb, mint a gyógyítás".

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)