Új felfedezés a bőrrákkal kapcsolatban

Ausztrál kutatók genetikai kapcsolatot találtak a bőrrák és egy sor autoimmun betegség között.

A melanoma a bőrrákos halálesetek több mint 80 százalékát okozza, és Ausztráliában a férfiak körében a második leggyakoribb rákos megbetegedés. A kormányzati Cancer Australia becslése szerint 2021-ben 1315 ember halt meg melanomában.

A melanomában, a bőrrák egy súlyos formájában szenvedő emberek számos génben osztoznak az autoimmun betegségben szenvedőkkel - derült ki a Journal of Investigative Dermatology folyóiratban pénteken publikált tanulmányból, amelyet az ausztrál QIMR Berghofer Orvosi Kutatóintézet tudósai készítettek.

A genetikai kapcsolatot 36 ezer melanomában szenvedő és nem bőrrákos ember vizsgálatával mutatták ki: a kutatás hét új, a betegséggel összefüggésbe hozható gént fedezett fel. Az új gének közül többet olyan autoimmun betegséggel élő páciensben is megtaláltak, akik például reumás láztól vagy cöliákiától szenvedtek.

Ausztrál kutatók a bőrrák és egy sor autoimmun betegség között találtak genetikai kapcsolatot.
Ausztrál kutatók a bőrrák és egy sor autoimmun betegség között találtak genetikai kapcsolatot. Fotó: Getty Images

Több okból is jelentős felfedezés

Matthew Law, a tanulmány vezető szerzője, a QIMR vezető kutatója elmondta, hogy nagy mennyiségű adat összesítésére volt szükség a genetikai kereszteződések megtalálásához. Magyarázata szerint azt vizsgálták, hogy egy bizonyos genetikai variáns mennyire gyakori a melanomás pácienseknél és a melanomában nem szenvedőknél. Mint arra Law rámutatott: a felfedezés azért jelentős, mert feltárhatja azt a fiziológiát, amely hajlamossá teszi az embereket a bőrrák és az autoimmun betegségek kialakulására, emellett az érintettek hatékonyabb kezelését is elősegítheti.

A rejtett bőrrák meglepő helyei.

A kutatás eredményei továbbá azért is figyelemreméltóak, mert rámutatnak, mennyire fontos a rákhoz kapcsolódó géneket hordozó személyek célzottabb vizsgálata. "Ausztráliában a melanoma szűrése nagyrészt eseti jellegű. Vagyis az ember vagy maga megy el rendszeresen szűrésre, vagy véletlenszerűen szűrik meg" - magyarázta Law, hozzátéve, hogy ha tudnák, mely csoportoknál áll fenn a kockázat, testreszabottabb szűrőprogramot lehetne kialakítani a válogatás nélküli szűrés helyett.

Law arról is beszélt, hogy a melanomával kapcsolatos genetikai kutatásokat mindenképpen folytatni kell. Leszögezte ugyanakkor, hogy véleménye szerint "a megelőzés jobb, mint a gyógyítás".

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)