Nekem az volt a dolgom, hogy meggyógyuljak és visszatérjek hozzájuk

Nyolcéves kislánya, férje és óvodásai támogatták Melittát, amikor szembeszállt a rákkal. Már öt hónappal a kezelések után nem mondta volna meg senki, hogy az akkor 43 éves nő túl van egy műtéten, számos kemoterápián és besugárzáson. Legyőzte a mellrákot.

Azt hittem, ez csak mással történhet meg

- Mi futott végig a gondolataiban, amikor kiderült, hogy beteg?

- Nálam egyik pillanatról a másikra derült ki, hogy rákos vagyok. Én vettem észre a csomót a mellemben és jelentkeztem mammográfiára. Ott a doktornő azonnal észrevette, hogy nagy baj van, valószínűleg rosszindulatú daganat. Rögtön biopsziát csináltak, a szövettan pedig megerősítette, hogy az egyik legrosszindulatúbb rák van a mellemben, HER2-pozitív mellrákom van.

- Amikor a csomókat kitapintotta, gondolt erre?

- Az ember soha nem hiszi el, hogy ez vele megtörténhet. Nagyon sok fórumon elhangzik, hogy ilyen fontos a megelőzés és a szűrés, hogy időben vegyük észre, de én is abba a hibába estem, hogy abban reménykedtem: ez csak mással történhet meg. Ráadásul nálam semmi más jele nem volt, nem voltam fáradtabb vagy levertebb, az egészségemmel sem volt probléma. Furcsa volt, nem is fogtam föl, hogy ez megtörtént. Amikor a szövettan is megjött és már biztos volt a diagnózis, akkor rögtön intézkednem kellett. Azonnali műtétre volt szükség, hogy ne terjedjen tovább.

Erősnek kellett lennem a lányom előtt

- Nekem úgy tűnik, hogy amikor már biztos volt, hogy mivel áll szemben, akkor nagyon határozott lett.

- Nem estem kétségbe. A rossz hír közlése után is bementem dolgozni ugyanúgy, mint a hét bármely napján: dolgozni akartam, ameddig csak tudok. Az életemet is megpróbáltam úgy folytatni, mint előtte. A férjemmel megbeszéltem, hogy mi a helyzet. Akkor volt 8 éves a kislányunk, és úgy gondoltam, hogy az a legjobb taktika, hogy ha ő erősnek lát. Én nem titkoltam el semmit, egy nyolcéves gyerek elől nagyon nehéz lenne eltitkolni, meg úgy érzem, hogy nem is szabad. A saját szintjén tudnia kell a gyereknek, hogy mi várható, hiszen a műtétek során bármikor kiderülhet, hogy esetleg menthetetlen vagyok. Tehát nem szabad váratlan helyzet elé állítani. A saját szintjén megpróbáltam neki elmondani ennek a betegségnek a lényegét, megpróbáltam felkészíteni. Fontos volt számomra, hogy lássa rajtam: erős vagyok. Ha ezt ő látja, akkor nem fog megijedni. Azt hiszem, ez volt a legnehezebb.

Hasznos linkek: www.her2.hu Magyar Rákellenes Liga Mert hiszem, hogy van holnap - Hogyan zajlott a kezelés?

- Egyetlen műtétem volt, a legdrasztikusabb, eltávolították a mellemet. Mivel találtak érintett nyirokcsomót, ezért a biztonság kedvéért kivették az összeset a jobb oldalról. Ezzel az egy műtéttel végül is a daganatot eltávolították, áttéteket nem találtak. De mivel nagyon rosszindulatú daganatról van szó, ezért kemoterápiát és sugárkezelés is kaptam.

Aztán befejeződött a terápia, és én megpróbálok újra visszatérni a rendes kerékvágásba. Nagyon nehéz, mert a kemoterápiás kezelés nem csak a rákos sejteket öli meg, hanem az összes egészséges sejtet is. Az életminőségem romlott, de azért azóta jobb a helyzet. Ezt el kell fogadnom.

Vonzó, fiatalos, mosolygós

A HER2 klub a Magyar Rákellenes Liga szervezésében alakult meg 2007 áprilisában. A cél az, hogy az emlőrákos betegek hiteles tájékoztatást kapjanak. A rendezvényeken a mellrák kezeléséről, és a kezelések utáni életről hallhatnak érdekességeket a klubtagok. - Ránézésre senki meg nem mondaná önről, hogy min ment át. Tudatos, hogy most is ennyire nőies a külseje, ennyire jó a megjelenése?

- Tudatos is, de az alaptermészetem is ilyen, ez segített. És hát ott van a kislányom, akinek anyára van szüksége, muszáj megmutatnom, hogy mindent megteszek azért, hogy őt minél tovább tudjam nevelni. Szeretem a hivatásom: a gyerekek és kollégák velem voltak a bajban, mellettem álltak, jöttek látogatni, meghívtak az ünnepségekre, tartották bennem a lelket, hogy visszavárnak, szükségük van rám. Most már újra óvónéni vagyok.

Nekem az volt a dolgom, hogy meggyógyuljak és visszatérjek hozzájuk.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő