Nagyot javultak a rákosok túlélési esélyei

A korai észlelés, kifinomultabb műtéti technikák és az új gyógyszerek megjelenése miatt a rák ma már nem feltétlenül jelent halálos ítéletet, de a hosszabb túlélés további terheket róhat a beteg környezetére és a társadalomra is.

Az elmúlt évtizedek alatt jelentősen javultak a rákbetegek túlélési esélyei Nagy-Britanniában és manapság kétszer valószínűbb, hogy a páciensek legalább tíz évvel a diagnózis után is életben lesznek, mint harminc vagy negyven évvel ezelőtt.

A rák kezelésével foglalkozó Macmillan Cancer Support, az egyik legnagyobb brit jótékonysági szervezet által ismertetett jelentés szerint az utóbbi csaknem ötven évben annyit javult a betegség gyógyításának minősége, hogy jelenleg több mint 170 ezer olyan páciens van életben, akinél az 1970-es vagy az 1980-as években állapították meg a rák valamilyen fajtáját .

Közülük több mint 42 ezren azonban a rákkal összefüggő krónikus egészségi vagy anyagi gondokkal küszködnek – hívta fel a figyelmet a szervezet. Hozzátették, hogy a jobb túlélési arány bizonyos értelemben terhet ró az állami egészségügyi szolgálatra (NHS) és magára a társadalomra is.

A rák ma már nem feltétlenül jelent halálos ítéletet

A Macmillan Cancer Support szerint a mostani 2,5 millióról 2030-ra négymillióra nő majd azoknak a pácienseknek a száma, akik legalább tíz évet élnek a rák megállapítása után. Becslések szerint jelenleg azonban a túlélők közül 625 ezren rossz egészségi állapotban vannak vagy rokkantak.

A szervezet szerint a túlélési esélyek javulása a rák korai észlelésének , az orvostudomány fejlődésének – köztük a kifinomultabb műtéti technikák, a tucatnyi új kemoterápiás gyógyszer megjelenésének – köszönhető. A hererák esetében a túlélési ráta például 98 százalék Nagy-Britanniában, a betegség más fajtái – a tüdő- vagy épp a hasnyálmirigyrák – esetében viszont alig változtak a kilátások az elmúlt évtizedekben.

A daganatok diagnosztikájának fontos lépése a tumor állapotának, stádiumának megállapítása, mely egyben a kezelés megválasztását is alapvetően meghatározza. A stádiumokat az úgynevezett TNM-rendszer szerint határozzák meg. Részletek!

A haladás nehézségeket is jelenthet – idézte a The Times, a szervezet orvos szakértőjét. Jane Maher szerint az NHS-nek a jövőben fel kell készülnie az olyan emberek ellátására, akiknek egészségi állapotát jelentősen rontják a rák kezelésének mellékhatásai. A szakember szorgalmazta, hogy a háziorvosok fordítsanak sokkal több időt és erőfeszítést azon betegeikre, akik már túl vannak a kezelésen.

„A rák már nem feltétlenül jelent halálos ítéletet, és ez ünneplésre ad okot. De míg nem mindig végzetes, az életminőséget igenis megváltoztatja. Garantálnunk kell, hogy akik megküzdöttek a kórral vagy együtt élnek vele, jó minőségű életet éljenek és személyre szabott segítséget kapjanak” – foglalta össze Jane Maher.

Forrás: MTI

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32 °C
Minimum: +19 °C

Gomolyfelhős, napos idő várható elszórtan záporral, zivatarral, utóbbiakat felhőszakadás, erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A Dunántúlon nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul. Késő estére 21 és 27 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásra nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra